Μητσοτάκης: Ταξίδι στο Λονδίνο αλλά όχι… στην Ντάουνινγκ Στριτ

Με πυκνή ατζέντα επενδύσεων – οικονομίας αλλά και γεωπολιτικών προκλήσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη στις… βαλίτσες του ο Πρωθυπουργός – Ποιους θα δει

Χωρίς την Ντάουνινγκ Στριτ στο πρόγραμμά του αλλά με πυκνή ατζέντα επενδύσεων – οικονομίας και γεωπολιτικών προκλήσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη αναχωρεί για το Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις τελευταίες για το 2022 «διαδρομές» εξωτερικού, η οποία προγραμματιζόταν πριν από την αλλαγή σκυτάλης Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας.

Κλειδωμένο για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας είναι το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον βασιλιά Κάρολο Γ’, ενώ νωρίτερα ο Μητσοτάκης θέλει με τις επαφές του στη βρετανική πρωτεύουσα να προτάξει, όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, δύο «εικόνες» της Ελλάδας: αφενός της χώρας στην οποία πέφτει το βλέμμα «διεθνούς φήμης» επενδυτών, έχοντας, κατά το Μαξίμου, βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό περιβάλλον και παρουσιάζοντας αναπτυξιακές προοπτικές σε περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, αφετέρου ενός κράτους-μέλους της ΕΕ που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Για πρώτη φορά μετά την πανδημική περίοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley διοργανώνουν διά ζώσης συνέδριο στο οποίο θα είναι κεντρικός ομιλητής ο έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος θα έχει συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων και επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας με τον επικεφαλής της Morgan Stanley International Φρανκ Πετίτγκας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το συνέδριο στο οποίο αναμένεται να παρευρεθούν 240 επενδυτές, μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο για ζυμώσεις της ελληνικής πλευράς – προσωπικά του Μητσοτάκη που θα συνοδεύεται από τον οικονομικό σύμβουλό του Αλέξη Πατέλη – με ενδιαφερόμενους να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Στο συνέδριο έχουν προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 300 συναντήσεις επενδυτών.

Στο LSE

Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και η έμφαση της κυβέρνησης στο «μεταρρυθμιστικό προφίλ» θα μεταφερθούν άλλωστε και στο London School of Economics καθώς με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE ο Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν, έχοντας αποφασίσει επίσης αναφορές και για την Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή καθώς και για τα στοιχήματα της χώρας καθ’ οδόν προς τις εθνικές εκλογές. «Βρίσκεται η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης; Τι όραμα έχει ο Πρωθυπουργός για την Ελλάδα; Και πώς αλλάζει η γεωπολιτική της περιοχής;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνονται για την εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, δίνοντας μια καλή ιδέα για την επικείμενη πρωθυπουργική παρέμβαση.

Το Τατόι και τα Γλυπτά

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο έρχεται μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην έπαυλη Dumfries στη Σκωτία, όπου οι δύο άνδρες είχαν συζητήσει εκτενώς (με τον Κάρολο να εκδηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον) για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αξιοποίησης του Τατοΐου. Είναι σαφές ότι θα μπουν εκ νέου στο τραπέζι οι τρόποι και οι προοπτικές αποκατάστασης και αναμόρφωσης του πρώην βασιλικού κτήματος, στο Τατόι, στα πρότυπα του Dumfries House, στο οποίο έχει βρεθεί και η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη. Το Ιδρυμα του Καρόλου έχει εφαρμόσει μια ολιστική στρατηγική για την αποκατάσταση της έπαυλης και του περιβάλλοντος κτήματος ώστε να είναι ανοιχτά στην κοινωνία ανοίγοντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Μένει να φανεί πάντως ο τρόπος και το εάν ο Μητσοτάκης θα επιλέξει να ανοίξει συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι ο βασιλιάς εκδηλώνει πάντα το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα ενώ και ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως έχει «καλή προσωπική σχέση» με τον Κάρολο.

Σε Αλβανία και Ισπανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητα του Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Κυριακής, αλλά αυτή θα έχει περισσότερο… κομματικό χρώμα και σίγουρα πρωθυπουργικά σήματα για στήριξη της κυβέρνησης στην εκλογική αναμέτρηση του 2023, καθώς δρομολογούνται συναντήσεις με μέλη της ΝΔ. Η διεθνής ατζέντα του Πρωθυπουργού δεν πρόκειται να κλείσει με το ταξίδι στο Λονδίνο. Ηδη σχεδιάζεται όχι μόνο η μετάβαση του Μητσοτάκη στα Τίρανα (για συνάντηση και με τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα) στις 6 Δεκεμβρίου όταν θα διοργανωθεί η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων αλλά κατά πληροφορίες και μία επίσκεψη στον Νότο για επαφές της ελληνικής πλευράς (Νίκος Δένδιας κ.ά.) με την ελληνική ομογένεια στη Χειμάρρα. Την ίδια εβδομάδα, στις 9 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της EuroMed (Μed9) φέρνοντας στο Αλικάντε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.