Μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κίνα, με μια σειρά από πόλεις να επιβάλλουν τοπικά lockdown, μαζικά τεστ στον πληθυσμό και άλλα περιοριστικά μέτρα που τροφοδοτούν την απογοήτευση και προκαλούν… σύννεφα όσον αφορά στις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Η αναζωπύρωση των λοιμώξεων, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην πόλη Γουχάν στα κεντρικά της χώρας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες των επενδυτών για την Κίνα να χαλαρώσει σύντομα την άκαμπτη πολιτική της για μηδενική COVID-19, παρά τα πρόσφατα πιο στοχευμένα μέτρα.
Οι περιορισμοί επηρεάζουν τόσο τον πληθυσμό που βιώνει ξανά περιοριστικά μέτρα όσο και τα εργοστάσια και την παραγωγή τους, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εργοστασίου iPhone στον κόσμο, το οποίο συγκλονίστηκε από συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων και προσωπικού ασφαλείας σε μια σπάνια εκδήλωση εργατικής διαμαρτυρίας.
«Πόσοι άνθρωποι έχουν αποταμιεύσεις για να ανταπεξέλθουν οικονομικά εάν τα λαμβάνονται διαρκώς περιοριστικά μέτρα», αναρωτήθηκε ένας 40χρονος άνδρας από το Πεκίνο με το επώνυμο Wang, ο οποίος είναι διευθυντής σε μια ξένη εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters.
Οι δρόμοι του Chaoyang, της πιο πυκνοκατοικημένης συνοικίας της πρωτεύουσας, είναι όλο και πιο άδειοι αυτή την εβδομάδα.
Το Sanlitun, μια πολυτελής εμπορική περιοχή, ήταν σχεδόν άδεια από κόσμο την Πέμπτη, και ακουγόταν μόνο το βουητό των ηλεκτρονικών ποδηλάτων των ντελίβερι που μετέφεραν γεύματα για όσους εργάζονταν από το σπίτι.
Η Nomura μειώνει τις προβλέψεις
Η Brokerage Nomura μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Κίνας στο τέταρτο τρίμηνο σε 2,4% από 2,8%, ενώ μείωσε και την πρόβλεψή της για ετήσια ανάπτυξη σε 2,8% από 2,9%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τον επίσημο στόχο της Κίνας για περίπου 5,5% αυτή τη χρονιά.
«Πιστεύουμε ότι η επαναλειτουργία της οικονομίας εξακολουθεί να είναι μια παρατεταμένη διαδικασία με υψηλό κόστος», έγραψε η Nomura, μειώνοντας επίσης την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το επόμενο έτος στο 4,0% από 4,3%.
Η ηγεσία της Κίνας παραμένει άτεγκτη στην πολιτική της μηδενικής COVID, μια πολιτική που την υπογράφει ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να συνυπάρξει με τον ιό, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο για να σωθούν ζωές και να αποτραπεί η κατάρρευση του ιατρικού συστήματος.
Αναγνωρίζοντας την πίεση στην οικονομία, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, υπονοώντας ότι ενδέχεται να υπάρξει σύντομα μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR).
Οι μετοχές στο κινεζικό χρηματιστήριο υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες για τα εγχώρια ημερήσια κρούσματα COVID-19 επισκίασαν την αισιοδοξία από τα νέα οικονομικά κίνητρα.
Ρεκόρ μολύνσεων
Οι 31.444 νέες τοπικές μολύνσεις COVID-19 της Τετάρτης έσπασαν το ρεκόρ που σημειώθηκε στις 13 Απριλίου, όταν ο εμπορικός κόμβος της Σαγκάης επέβαλε lockdown σε όλη την πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων που θα διαρκούσε δύο μήνες.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα κρούσματα είναι πολυάριθμα σε διάφορες περιοχές, με τα περισσότερα να καταγράφονται στη νότια πόλη Guangzhou και στο νοτιοδυτικό Chongqing, αν και καθημερινά αναφέρονται εκατοντάδες νέες μολύνσεις σε πόλεις όπως το Chengdu, το Jinan, το Lanzhou και το Xian.
Η Nomura εκτιμά περιοχές που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Κίνας βρίσκονται υπό lockdown, ένα ποσοστό μεγαλύτερο και από τη βρετανική οικονομία.
«Τα πλήρη lockdown τύπου Σαγκάης θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αλλά ενδέχεται να αντικατασταθούν από συχνότερα μερικά lockdown σε έναν αυξανόμενο αριθμό πόλεων λόγω των αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων COVID», έγραψαν αναλυτές.