Οι έρευνες γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου συνεχίζονται με τις αρχές να εξετάζουν καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, ξυλοδαρμών και βάναυσης συμπεριφοράς, αλλά και τα οικονομικά της οργάνωσης. Νέες καταγγελίες βλέπουν διαρκώς το «φως» της δημοσιότητας, ενώ στο προσκήνιο έρχονται τώρα και οι διπλές βαπτίσεις παιδιών μέσα στις δομές.
Ομαδικές βαπτίσεις γίνονταν στην Πωγωγιαννή της Ηπείρου το 2015 και το 2016, με το μυστήριο να καταγράφεται στις κάμερες. Καταγγελίες γονέων τις τελευταίες ημέρες για παιδιά που είχαν χριστιανικό όνομα και βαπτίζονταν ξανά, χωρίς να έχουν ερωτηθεί ούτε τα ίδια ούτε οι οικογένειές τους, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση.
Ψευδή δήλωση στον εισαγγελέα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, μητέρα 3χρονου αγοριού υποστηρίζει ότι έδωσαν στο παιδί της άλλο όνομα. «Ουσιαστικά έδωσαν στο παιδί ένα άλλο όνομα, με ψευδή δήλωση ενώ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή το πού βρίσκομαι. Το βάφτισαν ‘Γεώργιος’ και ακόμα αυτό το όνομα έχει μείνει. Έχει θέματα μπορεί και να οφείλεται και σε αυτό γιατί φωνάζοντάς τον ‘Μιχάλη’ μετά έγινε ‘Γιώργος’, έχει διάφορα προβλήματα ψυχολογικά γιατί είναι σαν διχασμένη προσωπικότητα πολλές φορές».
Καταγγέλλει ακόμα ότι κοινωνική λειτουργός εμφανίστηκε στον εισαγγελέα με ψεύτικα χαρτιά με το πρόσχημα ότι η ίδια ήταν εξαφανισμένη, προκειμένου να βαφτιστεί το τότε 3 ετών παιδί της με άλλο όνομα.
«Διάβασα κάποια στιγμή εγώ το χαρτί και έλεγε το όνομά της (σ.σ. της κοινωνικής λειτουργού). Είχε γράψει ακριβώς ότι έχει εξαφανιστεί η μητέρα, δεν ξέρουνε πού βρισκόμαστε και πρέπει να βαφτιστεί ο μικρός».
Δεν έβρισκαν τα παιδιά στο νοσοκομείο
Κι όπως φαίνεται η περίπτωση αυτή δεν ήταν και η μοναδική.
Εθελόντρια της «Κιβωτού του Κόσμου» περιγράφει την αγωνία που έζησε όταν έψαχνε παιδιά της δομής που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο και οι υπεύθυνοι δεν τα έβρισκαν επειδή όπως λέει η ίδια, στα χαρτιά είχαν άλλο όνομα από εκείνο που τα φώναζε όλο το διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Γεώργιος, ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει:
«Έχουμε ενδείξεις, καταγραφές, ότι υπήρξαν βαπτίσεις σε παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα. Έχει κληθεί η Κιβωτός του Κόσμου να απαντήσει με ποια νομική μορφή γινόταν αυτό».
Απειλές ότι δεν θα μας δίνουν τρόφιμα
Μια 16χρονη σήμερα κοπέλα μιλά αποκλειστικά στο MEGA για τις συνέπειες που αντιμετώπιζαν σχεδόν καθημερινά, όπως λέει, τα παιδιά.
«Τις τιμωρίες τις λέγανε ‘συνέπεια’ και η πιο γνωστή συνέπεια ήταν να μας δώσουν μια αποβολή ή να μας απειλήσουν και να το κάνουνε πράξη ότι δεν θα μας δώσουνε τρόφιμα. Δεν θα πάρουν τρόφιμα οι γονείς μας», αποκαλύπτει η 16χρονη.
Η μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, που αποκάλυψε το πράσινο κλουβί της τιμωρίας στη δομή του Βόλου, είχε κάνει δύο φορές μήνυση κατά των υπευθύνων της «Κιβωτού του Κόσμου».
Δύο μηνύσεις
Η πρώτη μήνυση έγινε στις 30 Απριλίου. Ξημερώματα πέρασε η μητέρα την πόρτα του αστυνομικού τμήματος στη Ομόνοια για να καταγγείλει τους υπεύθυνους του οργανισμού για σωματική βλάβη στα παιδιά της. Τότε ο γιος της, της αποκάλυψε ότι τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι. Τη δεύτερη φορά που υπέβαλε μήνυση, ήταν λίγες μέρες μετά στις 15 Μαΐου με τις ίδιες κατηγορίες.
Αποκαλυπτική είναι η καταγγελία ατόμου που δούλεψε ως εθελοντής στην οργάνωση, σύμφωνα με την οποία, όταν οι πόρτες των δομών έκλειναν, ξεκινούσαν οι ξυλοδαρμοί και οι τιμωρίες σε «τυφλά» σημεία, για να μην βλέπουν οι κάμερες, ούτε τα άλλα παιδιά.
«Έπαιρναν τα παιδάκια, επειδή μέσα η Κιβωτός ήταν γεμάτη κάμερες, για να μην φαίνονται, τα πήγαιναν σε κάποια δωμάτια και τα κακοποιούσαν. Όταν λέω κακοποιούσαν, εννοώ για ξύλο. Μέσα εκεί πέρα, ώστε να μην φαίνονται και να μην βλέπουν και τα άλλα τα παιδιά. Και μάλιστα, τα απειλούσαν κιόλας ότι, ξέρετε, δεν θα πείτε τίποτα, γιατί θα υπάρχουν και άλλες συνέπειες», κατήγγειλε στον Alpha ο πρώην εργαζόμενος, που βρισκόταν στις δομές για οκτώ χρόνια.
Κιβωτός του Κόσμου: «Είχα μείνει για τρεις εβδομάδες στην απομόνωση»
Πρώην τρόφιμος ο οποίος έχει μείνει για αρκετά χρόνια στις δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” μαζί με τον αδερφό του, μίλησε στην ΕΡΤ, καταγγέλλοντας πως είχε υποστεί ακόμα και το βασανιστήριο της απομόνωσης. Όπως περιγράφει, κάθε φορά που δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των παιδαγωγών, η τιμωρία του ήταν η απομόνωση.
Έχει μείνει για τρεις εβδομάδες με ένα πιάτο φαΐ, με μία καρέκλα και με ένα καναπέ κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο, επειδή είχε τσακωθεί με κάποιον από τους παιδαγωγούς