Με τα «γεράκια» της 332 Μοίρας των Rafale αναμένεται να βρεθεί σήμερα στην Τανάγρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μια ημέρα που θα είναι αφιερωμένη στα Rafale. Και τούτο γιατί τα ελληνικά Rafale μετά την επιθεώρηση που θα κάνει σε αυτά η Πρόεδρος θα απογειωθούν από την Τανάγρα για να συναντήσουν τα γαλλικά Rafale, τα οποία θα έχουν απονηωθεί από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ για μια θεματική άσκηση- συνεκπαίδευσης στο FIR Αθηνών. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το αεροπλανοφόρο, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, δεν θα βρίσκεται καν στα εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κάπου εκεί κοντά στην Σαρδηνία και τα γαλλικά Rafale θα έρθουν στην Ελλάδα από την Σαρδηνία. Και ξέρετε τι άλλο θα κάνουν. Θα… βομβαρδίσουν! Ναι δεν διαβάσατε λάθος, θα ρίξουν τις βόμβες τους σε άσκηση στο Πεδίο Βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος.
Συνταγματικώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων. Ίσως να προσέξατε ότι επισκέπτεται συχνά παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων όταν οι Σχολές αυτές επιδίδουν ξίφη σε νέους αξιωματικούς, ή μονάδες όταν αυτές τιμούν τον άγιο ή αρχάγγελο προστάτη τους. Προσφάτως ήταν παρούσα στην γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων (21 Νοεμβρίου). Σήμερα όμως θα βρίσκεται, όπως διαβάσατε παραπάνω, με τους Ίκαρους των Rafale σε μια ξενάγηση που θα της κάνει ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 3 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος θα επισκεφθεί ένα υποβρύχιο. Δεν ξέρω εάν σκοπεύει να καταδυθεί με αυτό, αλλά γνωρίζω ότι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα την ξεναγήσει σε ένα από τα «αόρατα» υποβρύχια, τύπου Παπανικολής, από αυτά που είχαν πρωταγωνιστήσει στην κρίση του Oruc Reis.
***
Άλλη μια «οχιά» πάει στη «φωλιά» της
Και κάτι ακόμα: Χθες το πρωί εμφανίστηκε στην ΕΑΒ, ένας επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Πήγε εκεί για να παραλάβει το τρίτο F-16 Viper (την τρίτη «Οχιά», όπως την ονομάζουν οι πιλότοι), την οποία θα την πιλοτάρει και αυτήν στη «φωλιά» της στην Κρήτη. Τον Δεκέμβριο αναμένεται και η τέταρτη «Οχιά» και τέλος του έτους θα έρθει και μια πέμπτη που βρίσκεται για αναβάθμιση στην Αμερική. Όπως καταλαβαίνετε η αποτρεπτική ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας αυξάνεται μήνα με τον μήνα, μέρα με τη μέρα, κάνοντάς την κυρίαρχη στο Αιγαίο (και στην γύρω περιοχή).
***
Όχι, κύριοι της τρόικας, δεν μπορείτε να τιμωρήσετε έναν λαό
Ακόμα, όπως λέει βουίζει στα αυτιά του Γιάννη Στουρνάρα αυτό το «game over», που εκτόξευσε ο Σόιμπλε, στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Ο Γερμανός, τότε υπουργός Οικονομικών ήθελε με το «game over» να πει πως όλα τελείωσαν και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με έξοδο από την ευρωζώνη. Παρά ταύτα, όπως λέει ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης, δεν τον αιφνιδίασε, γιατί γνώριζε καλά τον τότε πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών κύριο Σόιμπλε. Μάλιστα όπως χθες μου είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. εκθειάζει τον Σόιμπλε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Podcast «ΒΑΒΕΛ» του ΟΤ και στον συνάδελφο Νίκο Φιλιππίδη. Αλλά τι ήταν αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσει ο κ. Στουρνάρας στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών;. «Την τιμωρητική πολιτική που ακολουθούσαν οι τροϊκανοί, όλοι τους και όχι μόνον ο Τόμσεν, μια πολιτική με την οποία προσπαθούσαν να μας τιμωρήσουν. Όχι όμως κύριοι δεν μπορεί αν τιμωρήσετε ένα ολόκληρο λαό», είπε. Όταν τον ρώτησα γιατί το έκαναν αυτό; Απάντησε: «Επειδή νόμιζαν ότι τους κοροϊδέψαμε για το έλλειμμα, ότι τους εξαπατήσαμε, ότι τους είπαμε ψέματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να τιμωρήσεις και μάλιστα σκληρά έναν ολόκληρο λαό»
***
Όταν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ντάουνινγκ ΣτριτΌπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 28 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό (νέο) Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν στην 10 Ντάουνινγκ Στριτ, είναι και η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή το δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν όμως ήταν πρωθυπουργός η Λιζ Τρας (αυτή που παραιτήθηκε συνοπτικές διαδικασίες), συνεπώς το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα θα το συζητήσει με τον διάδοχο της κυρίας Λιζ Τρας. Θα έχει ενδιαφέρον μια συζήτηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό μετά τη νέα τροπή που πήρε ο αγώνας για την επανένωση των γλυπτών. Αλλά στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με έναν παλιό γνώριμό του; Τον Βασιλιά Κάρολο τον Γ΄:
Ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο-κλειδί όχι για ένα, αλλά για δύο ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα, στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και το Τατόι. Ειδικά για το Τατόι το έδαφος φαίνεται ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένο με τον βασιλιά να εμφανίζεται πρόθυμος να ασχοληθεί και να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης, αναμόρφωσης και κοινωνικοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος, στα πρότυπα του δικού του Dumfries House στη Σκωτία. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι για το ζήτημα αυτό συναντήθηκε ήδη με τον Πρωθυπουργό όταν ήταν ακόμα διάδοχος του θρόνου και επιπλέον η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε επισκεφθεί για follow up το κτήμα του στην Σκωτία για να πάρει ιδέες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η στήριξη του Βασιλιά Καρόλου να είναι χειροπιαστή, παρά μερικές αόριστες υποσχέσεις (και φιλοφρονήσεις).
***
Χαριστική βολή από την Ευρωβουλή στο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την υπογραφή μνημονίου Ελλάδας – Αιγύπτου και η Ευρωβουλή ζητεί να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά και 54 αποχές. Τώρα θα πείτε υπήρχαν και 130 ευρωβουλευτές που ψήφισαν κατά; Και όμως υπήρξαν. Οι ευρωβουλευτές με την ψήφο τους ζητούν τον τερματισμό ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης, ενώ ζητούν από τη Ρωσία, τη Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα. Η Ευρωβουλή επιθυμεί να διοριστεί κατά προτεραιότητα ειδικός εντεταλμένος της Ένωσης για τη Λιβύη, αλλά και έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες ως παράνομο.
***
Συμφωνίες υπό τους ήχους … του Ζορμπά
Επανέρχομαι στο Κάιρο καθώς όπως μαθαίνω θερμή ήταν η φιλοξενία που επιφύλαξαν οι Αιγύπτιοι στην ελληνική κυβερνητική αποστολή που επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Αιγυπτιακή πρωτεύουσα για την υπογραφή των δύο σημαντικών συμφωνιών για τη συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής, Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (από τον υπουργό Άμυνας παρουσία του υπουργού Εξωτερικών) και για την Απασχόληση Εποχικών Εργατών Γης (από τον Μ. Βαρβιτσιώτη). Στο γεύμα που προσφέρθηκε στην αντιπροσωπεία σε πολυτελή αίθουσα του ιστορικού ξενοδοχείου του Καΐρου Al Masa (Το Διαμάντι), το οποίο ανήκει στο Αιγυπτιακό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σερβιτόροι με στρατιωτική πειθαρχία πρόσφεραν εκλεκτά εδέσματα στους καλεσμένους, ενώ υπήρχε ζωντανή ορχήστρα με βιολιά και άρπα που έπαιζε το συρτάκι του Ζορμπά.
***
Η εξαφανισμένη Βαγγελιώ
Την Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, την πρώην υποδιευθύντρια της ΕΥΠ, αναζητεί όπως καταγγέλλουν βουλευτές της αντιπολίτευσης η Εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα για τις υποκλοπές. Η αστυνομικός Ευαγγελία Γεωργακοπούλου που μετά την άρον άρον αποχώρηση της από την ΕΥΠ τον Αύγουστο, υπηρετεί στη Διεύθυνση Αθλητική Βίας της ΕΛΑΣ, λένε πως έχει επικαλεστεί επανειλημμένα ασθένεια προκειμένου να μην προσέλθει στην Εισαγγελία. Την ίδια δικαιολογία έχει χρησιμοποιήσει προκειμένου να μην προσέλθει και σε ακρόαση από την ΑΔΑΕ. Αλλά οι δικαιολογίες της αξιωματικού της ΕΛΑΣ πάνε, κατά την αντιπολίτευση σύννεφο. Μια βρίσκεται στη Μάνη, μια έχει κεφαλγία, μια δεν προλαβαίνει να εμφανιστεί. Φίλοι της στήλης την βλέπουν ωστόσο τακτικά να πίνει καφέ στου Παπάγου ή να κάνει θαλάσσια σπορ στην Ανάβυσσο, ακόμα και τώρα που καιρός δεν είναι ζεστός… Οπότε είναι σαφές ότι η 45χρονη Βαγγελιώ προσωπικό χρόνο έχει, αλλά δεν διαθέτει χρόνο για τις εισαγγελικές αρχές. Δεδομένου όμως του ρόλου της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει από το κτίριο 16 της Ευελπίδων και το γραφείο της Εισαγγελέως.