Την αγορά πετρελαίου με χρυσό αντί για τα αποθέματα της χώρας σε δολάρια ΗΠΑ, σχεδιάζει η κυβέρνηση της Γκάνας.
Στόχος, να αντιμετωπιστεί η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και η διαρκής αποδυνάμωση του τοπικού νομίσματος, του cedi, που οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Τα αποθέματα και ο κίνδυνος
Τα ακαθάριστα διεθνή αποθέματα της Γκάνας ανέρχονταν σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από τρεις μήνες κάλυψης των εισαγωγών πετρελαίου.
Εάν εφαρμοστεί όπως έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η νέα πολιτική «θα αλλάξει ριζικά το ισοζύγιο πληρωμών μας και θα μειώσει σημαντικά την επίμονη υποτίμηση του νομίσματός μας», έγραψε στο facebook ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μαχαμούντου Μπαγουμία.
Πραγματοποιώντας συναλλαγές με βάση τον χρυσό αντί το δολάριο, αναμένεται να αποτραπεί η άμεση επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις τιμές των καυσίμων ή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Μια ασυνήθιστη ενέργεια
Όπως σχολιάζει το Reuters, πρόκειται για μία ασυνήθιστη ενέργεια. Και αυτό γιατί αν και ενίοτε χώρες πράγματι ανταλλάσσουν πετρέλαιο με άλλα αγαθά ή εμπορεύματα, συνήθως αυτού του είδους οι συμφωνίες αφορούν ένα πετρελαιοπαραγωγό έθνος που λαμβάνει μη πετρελαϊκά αγαθά και όχι το αντίθετο.
Η Γκάνα παράγει αργό πετρέλαιο, αλλά στηρίζεται στις εισαγωγές για διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου από τότε που το μοναδικό διυλιστήριό της έκλεισε μετά από έκρηξη το 2017.
Κρίση χρέους
Η ανακοίνωση του Μπαγουμία ήρθε την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Κεν Οφόρι-Άτα ανακοίνωνε μέτρα για τη μείωση των δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διογκούμενη κρίση χρέους.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2023 στη Βουλή, ο Οφόρι-Άτα προειδοποίησε ότι η Γκάνα διατρέχει υψηλό κίνδυνο να περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, cedi, επηρεάζει την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα πακέτο ελάφρυνσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η χώρα που παράγει κακάο, χρυσό και πετρέλαιο αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.