Η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομοκρατική απειλή στα νότια σύνορά της και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού (στη φωτογραφία από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας/via Reuters, επάνω, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ).
«Υφίσταται μια τρομοκρατική απειλή»
«Η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο. Εχει σίγουρα κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους πολίτες της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Δείτε ακόμα – Τουρκία: Χρησιμοποίησε εναέριο χώρο που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για να επιτεθεί στη Συρία
Οι επιχειρήσεις «μπορεί», ωστόσο, «να προκαλέσουν μια αντίδραση από ορισμένους εκ των εταίρων μας μας των SDF, η οποία θα περιόριζε την ικανότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του ISIS», πρόσθεσε ο Κίρμπι.
«Συζητούν εποικοδομητικά»
Ρωσία και Τουρκία έχουν διαφορές στο Συριακό, τις οποίες «συζητούν εποικοδομητικά», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι η Ρωσία κατανοεί τις ανησυχίες της Αγκυρας για την ασφάλειά της και καλεί «όλες τις πλευρές» να αποφύγουν βήματα κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.
«Υπάρχουν ορισμένες διαφορετικές αποχρώσεις στις προσεγγίσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας ως προς την κατάσταση πραγμάτων στη Συρία και ως προς το ποιες υποχρεώσεις δεν υλοποιήθηκαν από το μνημόνιο του Σότσι.
»Αυτές οι διαφορετικές αποχρώσεις, κάποτε ακόμη και διαφωνίες, επανειλημμένως συζητήθηκαν από τους δύο προέδρους», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τη δήλωση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μη τήρησης των ρωσικών υποχρεώσεων για την «εκκαθάριση» του συριακού Βορρά από ένοπλους κουρδικούς σχηματισμούς, όπως είχε συμφωνηθεί το 2019.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου επεσήμανε ότι «ο φιλικός, εταιρικός χαρακτήρας των σχέσεων με την Τουρκία» επιτρέπει «ανοιχτά και εποικοδομητικά» να συζητούνται αυτές οι διαφωνίες, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει «με κατανόηση και σεβασμό την ανησυχία της Τουρκίας σχετικά με την κατοχύρωση της ασφάλειάς της», την οποία χαρακτήρισε «νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας».
«Ορισμένη αυτοσυγκράτηση»
Ταυτοχρόνως, ο κ. Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα καλεί όλες τις πλευρές «να αποφύγουν βήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αποσταθεροποίηση συνολικά, γεγονός, που μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση πραγμάτων ως προς την ασφάλεια της περιοχής».
Λίγο πριν τα σχόλια του Κρεμλίνου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει την Τουρκία σε «ορισμένη αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην επιτραπεί κλιμάκωση της έντασης και μάλιστα όχι μόνο στις βόρειες και ΒΑ επαρχίες της Συρίας, αλλά και σε όλο το έδαφός της», σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ρώσου προέδρου για το Συριακό Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.
Ο ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης εκπροσωπεί τη Ρωσία στον 19ο γύρο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του «σχήματος της Αστάνα» (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν), που ξεκίνησαν χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν και προανήγγειλε ότι η εργασία για «ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος» πρέπει να συνεχιστεί.
Ο κ. Λαβρέντιεφ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τη Μόσχα για την έναρξη των εναέριων επιθέσεών της στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, αλλά το ζήτημα θα συζητηθεί στις συναντήσεις για το Συριακό, στις οποίες εκτός των τριών χωρών-εγγυητών συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας, ο ΟΗΕ και οι χώρες-παρατηρητές.
Ερντογάν για αθέτηση ρωσικών υποσχέσεων
«Ελπίζουμε ότι θα πείσουμε τους τούρκους εταίρους μας να αποφύγουν τη χρήση υπέρμετρης ισχύος στο έδαφος της Συρίας», είπε ο ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι τα αεροπορικά χτυπήματα «προκλήθηκαν από την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου».
Κατά τον κ. Λαβρέντιεφ, η Μόσχα από την αρχή της χρονιάς έκανε παν το δυνατό, «ώστε να μην επιτρέψει μια χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και αυτό έγινε κατορθωτό να αποτραπεί», σύμφωνα με τις δηλώσεις του, που μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».
«Θεωρούμε σημαντικό να συμφωνήσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση για την επίτευξη σταθερής κατάπαυσης πυρός σε ορισμένες περιοχές, διότι κατάπαυση πυρός σε όλο το έδαφος της Συρίας, στην οποία συχνά μας καλούν, είναι δύσκολο να επιτευχθεί υπό τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται».
Κατά τις εκτιμήσεις του ρώσου ειδικού απεσταλμένου «η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί» και οι «τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και άλλες, ποικίλων κατευθύνσεων», έχουν ενεργοποιηθεί σε κεντρικές επαρχίες της Συρίας, στον Νότο, καθώς και στα ΒΑ της χώρας.
Οι δηλώσεις Ερντογάν περί αθέτησης υποχρεώσεων της Ρωσίας στη Β. Συρία προκάλεσαν, όμως, απαντήσεις και σχόλια και από πολλούς άλλους αξιωματούχους και αναλυτές, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Κρατικής Δούμας Ολέγκ Μορόζοφ, ο οποίος είπε ότι «οι περιπολίες των εδαφών, που εγκατέλειψαν οι Κούρδοι, είναι κοινή ευθύνη, δηλαδή και της Τουρκίας μεταξύ άλλων», υπογραμμίζοντας ότι «οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες στην περιοχή αυτή, εάν δεν είναι αμοιβαία συμφωνημένες, είναι επικίνδυνες ως προς τις συνέπειές τους, καθώς καταστρέφουν την εύθραυστη συναίνεση και μειώνουν τη δυνατότητα πολιτικής διευθέτησης».
«Απίθανη» η χερσαία επιχείρηση
«Είναι απίθανο ότι η Τουρκία θα αρχίσει χερσαία επιχείρηση στη Β. Συρία και το Ιράκ, εν πολλοίς εξαιτίας της θέσης των εταίρων της στο “σχήμα της Αστάνα”, τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίοι τάσσονται κατηγορηματικά κατά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας», εκτίμησε ο διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Μελέτης Σύγχρονης Τουρκίας Αμούν Γκαντζίεφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι».
Κατά τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Ανω Βουλής (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ οι ενέργειες και οι δηλώσεις Ερντογάν «έχουν στόχο την αύξηση της δημοτικότητας του αρχηγού του κράτους, καθώς η Αγκυρα χρειάζεται έναν “νικηφόρο πόλεμο”, επειδή ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση ενόψει εκλογών».
Οπως παρατήρησε ο ρώσος γερουσιαστής στο ίδιο πρακτορείο, ο ίδιος δεν έχει ακούσει «ότι πρέπει να εκκαθαρίσουμε κάποια εδάφη από τους Κούρδους, εμείς πολεμάμε με τους τρομοκράτες, με τους Κούρδους πολεμά ο Ερντογάν», ο οποίος δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του ως προς το Ιντλίμπ, «δεν το καθάρισε από τους τρομοκράτες».
Κατά την εκτίμηση του κ. Ντζαμπάροφ «η υπόθεση δεν θα πάει πιο πέρα» (σ.σ. ως προς τις διαφωνίες με τη Ρωσία) από τις δηλώσεις Ερντογάν, αντιθέτως θα βαρύνουν στις αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας τα υπό σχεδίαση κοινά ενεργειακά έργα με τη Μόσχα.
«Χτυπήματα κατά του συμμάχου της»
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Στρατιωτικο-Πολιτικών Ερευνών του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Αλεξέι Ποντμπεριόζκιν «ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι θα απαντά σε οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, οι Κούρδοι τώρα αναμφίβολα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, δρουν από κοινού μαζί τους, γι’ αυτό και τα χτυπήματα που κατάφερε η Τουρκία, μπορούν να αποτιμηθούν ως χτυπήματα κατά του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, κατά των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και σε εκείνα τα εδάφη που βρίσκονται στο Ιράκ», ενώ η Μόσχα θέλει πολύ να πιστεύει, γι’ αυτό και παρενέβη με δηλώσεις, ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης».