Μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες που θα βρεθούν στο Κατάρ, φαίνεται πως είναι η Κροατία. Η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ, βρίσκεται σε πολύ καλό μομέντουμ αφού εκτός από την πρωτιά στον όμιλό της στα προκριματικά, προέρχεται από εξαιρετική παρουσία στο Nations League όπου προκρίθηκε στο Final 4 της διοργάνωσης.
Το «αντίο» ενός θρύλου
Μαζί με το Βέλγιο οι Κροάτες θεωρούνται τα δύο μεγάλα φαβορί για πρόκριση από τον έκτο όμιλο, με την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς να έχει μεγάλες βλέψεις σε ακόμη ένα τουρνουά. Στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά για τον ηγέτη αυτής της ομάδας, Λούκα Μόντριτς, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στη FIFA αποκάλυψε πως στο Κατάρ θα ρίξει αυλαία με το εθνόσημο. Τον χρόνο δεν κατάφερε να τον νικήσει κανείς και στα 37 του χρόνια, σίγουρα ο Μόντριτς έχει κάνει το καθήκον του με την εθνική και με το παραπάνω.
Ο άσος της Ρεάλ ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην εκπληκτική πορεία της Κροατίας στο προηγούμενο Μουντιάλ και μόνο τυχαία δεν πήρε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης. Σε μία χρονιά ονειρική για εκείνον αφού κατέκτησε και τη Χρυσή Μπάλα, μπαίνοντας ανάμεσα στο δίπολο των Μέσι και Ρονάλντο. Στο Κατάρ βέβαια ο Μόντριτς δεν θα είναι μόνος του αφού στο ρόστερ της Κροατίας υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο και αποτελούν εγγύηση όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Πέρισιτς, ο Κόβασιτς και ο Λόβρεν είναι τρεις παίκτες που μαζί με τον Μόντριτς θεωρούνται οι κολώνες αυτής της ομάδας. Ανάμεσά τους και ο «δικός μας» Ντομαγκόι Βίντα. Ο στόπερ της ΑΕΚ θα είναι στο Κατάρ έχοντας γράψει ιστορία πριν λίγες μέρες όταν και συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με το εθνόσημο. Εκτός από τις παλιοσειρές υπάρχει και το νέο αίμα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Γκβάρντιολ που από το 2021 ανήκει στη Λειψία. Ο 20χρονος στόπερ ξεχωρίζει για την εξαιρετική του τεχνική, αν και κεντρικός αμυντικός, και στη χώρα του κάνουν λόγο για ένα πολύ μεγάλο και ανερχόμενο ταλέντο.
Εκτός από την εξαιρετική της πορεία στα γήπεδα της Ρωσίας, η Κροατία έχει να επιδείξει και την τρίτη θέση στην πρώτη της παρουσία σε Μουντιάλ, το 1998, με ηγέτη τον Ντάβορ Σούκερ. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η Κροατία θεωρείται η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα από όλες όσες προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Το «θαύμα» του Ζλάτκο Ντάλιτς
Η περίπτωση του Ντάλιτς είναι σίγουρα από τις πιο ενδιαφέρουσες των 32 προπονητών που θα βρεθούν σε αυτό το Μουντιάλ. Και αυτό γιατί ήρθε κάπως… ουρανοκατέβατος τον Οκτώβριο του 2017 στον πάγκο της Κροατίας, αρχικά σαν προσωρινός, για να αποδείξει εμπράκτως πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Η Κροατία έπαιζε την πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Ρωσίας όταν απολύθηκε ο προκάτοχός του, Άντε Τσάτσιτς και 48 ώρες πριν το κρίσιμο παιχνίδι με την Ουκρανία ο Ντάβορ Σούκερ τηλεφώνησε στον Ντάλιτς για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Ο 56χρονος τεχνικός είχε στο βιογραφικό του μέχρι τότε πέρασμα από ομάδες της Αλβανίας, της Κροατίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι χωρίς μάλιστα κάποια ιδιαίτερη επιτυχία.
Γι’ αυτό κι όπως παραδέχτηκε αργότερα ο ίδιος, δυσκολεύτηκε να πιστέψει πως δεν ήταν πλάκα το τηλεφώνημα. Κι όμως, ο Ντάλιτς κατάφερε να βγάλει δεύτερη στον όμιλο την Κροατία και να αποκλείσει την Ελλάδα στο μπαράζ, κλείνοντας εισιτήριο για τη Ρωσία. Έτσι, ο προσωρινός έγινε μόνιμος και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.