Έντονη ενόχληση στην τουρκική ηγεσία, έχει προκαλέσει η υπογραφή της συμφωνίας , Ελλάδας –Αιγύπτου, για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου. Με άλλα λόγια οι δύο χώρες αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από αυτές.
Κάτι που επι τοις ουσίας «σβήνει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και απαντά στο αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».
Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2020, η Τουρκία επέκτεινε μονομερώς με νόμο την περιοχή ευθύνης της για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», σε μία προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.
Αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ
Ενδεικτικές του εκνευρισμού της Αγκυρας, είναι οι αντιδράσεις των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι Έλληνες ανώτατοι αξιωματούχοι έσπευσαν στο Κάιρο αμέσως μετά τη διπλωματική πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σίσι.
«Μάταιος ο κόπος της Ελλάδας! Να δούμε, πώς θα σβήσουν τα επιτεύγματα της Τουρκίας; Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες. Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι χάρη στη σημερινή επίσκεψη Ελλήνων ανώτερων αξιωματούχων στην Αίγυπτο, θα διαγραφούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Λιβύη»γράφει,σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, η Sabah.
«Απόβαση στην Αίγυπτο»
«Αναλαμβάνοντας δράση μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι, η Ελλάδα έκανε απόβαση στην Αίγυπτο. Αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, μια νέα κίνηση ήρθε από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Οι Έλληνες υπουργοί που αποβιβάστηκαν στην Αίγυπτο υπέγραψαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς» γράφει η Sozcu και προσθέτει:
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «βήμα κατά της Τουρκίας»: Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι η συμφωνία που υπεγράφη καλύπτει και την περιοχή της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι η αεροπορική συμφωνία που υπέγραψαν ο Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Muhammed Zeki σημαίνει συνεργασία ενάντια στους στόχους της Τουρκίας στην περιοχή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του δήλωσε ότι αξιολόγησαν επίσης τις πρόσφατες εντάσεις με την Τουρκία, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις. Αξιοσημείωτο ήταν ότι η κίνηση αυτή των Ελλήνων υπουργών ήρθε μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι στο Κατάρ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.