Στις 3 Οκτωβρίου πάνω από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις της ανατολικής Γερμανίας για να διαδηλώσουν ενάντια στις υψηλές τιμές ενέργειας και βασικών ειδών, τον πληθωρισμό και τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης από τη γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο έκτοτε το «θερμό φθινόπωρο» που πολλοί διέβλεπαν τόσο για τη Δεξιά όσο και για την Αριστερά μάλλον έχει ξεφουσκώσει. Στο Σβερίν του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας οι λεγόμενες «Διαδηλώσεις της Δευτέρας» πρόσφατα ακυρώθηκαν εξαιτίας μειωμένης συμμετοχής.
Ένα είναι βέβαιο μέχρι στιγμής: οι «λαϊκές εξεγέρσεις», για τις οποίες είχε εκφράσει φόβο η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, δεν έγιναν πραγματικότητα. Μετά τις κρατικές παρεμβάσεις και τη συμφωνία για φρένο στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στη Γερμανία με το νέο έτος, φαίνεται ότι η ένταση έχει εκτονωθεί. Θα συνεχιστούν όμως οι διαδηλώσεις;
Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο τα μέτρα ελάφρυνσης διευκολύνουν όντως τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ντιρκ Μάρτιν Κρίστιαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος του κρατιδίου της Σαξονίας. Και ο πολιτικός επιστήμονας Μαρσέλ Λεβαντόφσκι εκτιμά ότι «είναι ακόμη νωρίς για αποτιμήσεις».
Με μότο το «θερμό φθινόπωρο»
Εκπρόσωποι της Αριστεράς και Συνδικάτων στους δρόμους για μια κοινωνική πολιτική
Αυτή τη φράση χρησιμοποίησαν στις κινητοποιήσεις τους τόσο το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία όσο όμως και η Αριστερά, ειδικά σε πόλεις όπως το Βερολίνο, τη Λειψία ή το Μαγδεμβούργο. Και οι δύο πλευρές κάνουν ήδη λόγο για «επιτυχίες». Η Αλίς Βάιντελ, συμπρόεδρος του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), θεωρεί ότι τα αιτήματά τους άσκησαν πίεση στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Και ο συμπρόεδρος της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν αναφέρει ότι η πίεση που ασκήθηκε από την Αριστερά λειτούργησε, κινητοποιώντας τη γερμανική κυβέρνηση. Μάλιστα μερικές από τις προτάσεις της Αριστεράς, όπως η καθιέρωση φρένου στις τιμές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου συμπεριλήφθηκαν τελικά στα ογκώδη προγράμματα ελάφρυνσης των πολιτών. Αλλά αρκούν όλα αυτά;
«Ηρεμιστικό χάπι» αποκαλεί τα πακέτα ελάφρυνσης των πολιτών ο Μάρτιν Σίρντεβαν. «Πιστεύω ότι τα μέτρα ελάφρυνσης και οι γεμάτες δεξαμενές φυσικού αερίου καθησύχασαν κάπως τους πολίτες» αναφέρει από την πλευρά του ο Σοσιαλδημοκράτης υπ. Εσωτερικών της Θουριγγίας Γκέοργκ Μάιερ.
Σε τι διαφέρουν οι διαδηλώσεις της Αριστεράς από του AfD;
Σβερίν: «Αντίσταση», γερμανικές σημαίες, «όχι» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Oι διαδηλώσεις της Αριστεράς από κοινού με τα Συνδικάτα εστιάζουν πάντως αποκλειστικά στο υπέρογκο πλέον κόστος διαβίωσης, κατά τον Λεβαντόφσκι. Από την άλλη πλευρά οι διαδηλώσεις των δεξιών λαϊκιστών μαζί με φιλορώσους και συνωμοσιολόγους κινούνται μεν κατά των υψηλών τιμών ενέργειας, είναι όμως πιο επιφανειακές και θυμίζουν τις διαδηλώσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού το 2020. Με άλλα λόγια για ορισμένες ομάδες είναι σχεδόν αδιάφορο το πραγματικό αντικείμενο της διαμαρτυρίας.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Θουριγγίας Στέφαν Κράμερ δεν βλέπει διαφοροποίηση πχ. στις διαδηλώσεις του 2015 για το προσφυγικό, την πανδημία, την «κλιματική δικτατορία», τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. Ως μέρος της στρατηγικής της ακροδεξιάς απέναντι στη μεσαία τάξη βλέπει το ίδιο φαινόμενο και ο Ντιρκ Μάρτιν Κρίστιαν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος του κρατιδίου της Σαξονίας.
«Ένας σκληρός πυρήνας βγαίνει τακτικά στους δρόμους» παρατηρεί ο κοινωνιολόγος Αλεξάντερ Λάιστνερ από τη Λειψία ανεξαρτήτως πολιτικής επικαιρότητας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ένα νέο, μεγάλο κύμα διαμαρτυριών τον χειμώνα, όσο συνεχίζουν οι πολίτες να επιβαρύνονται.
Mπίργκιτ Τσίμερμαν, Γεργκ Σούριγκ, Βερένα Σμιτ Ρόσμαν, dpa
Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη