Στην πορεία για το Πολυτεχνείο παρατήρησα ορισμένα παλαιά στελέχη της Νεολαίας του ΠαΣοΚ να βρίσκονται στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και να φωτογραφίζονται μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι οι πάλαι ποτέ πασόκοι (της Νεολαίας) της δεκαετίας του ’90 Νίκος Μαδεμλής, Αγης Τάτσης, Θάνος Μωραΐτης, Γωγώ Σουλτάτη, Γιώργος Μουτεβελής (που κάποτε μερικοί από αυτούς κρατούσαν τη σημαία του Πολυτεχνείου) βρέθηκαν δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα, όπως μου είπαν οι συνεργάτες του, αρχίζει νέα αντιπολιτευτική πολιτική εμπνευσμένη από τον Κώστα Λαλιώτη. Η πολιτική του, πάντα κατά τους συνεργάτες του, θα λέγεται  εφεξής «σκληρό ροκ» έναντι της κυβέρνησης, όπως είχε κάνει παλαιότερα το ΠαΣοΚ έναντι της ΝΔ.

Το όραμα Βαρβιτσιώτη

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στα εγκαίνια της «Οικίας των Ψηφιδωτών» που θα γίνουν τη Δευτέρα το απόγευμα στη Σπάρτη. Πριν από χρόνια ο πρώην υπουργός είχε την ιδέα τα περίφημα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» (που απεικονίζεται μάλιστα στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ) και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων» αντί να βρίσκονται σε έναν χώρο που θύμιζε αποθήκη, να μετατραπεί αυτός σε ένα σύγχρονο μουσείο. Κι αυτό έγινε πραγματικότητα με πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης» με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τη συμβολή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2021 και από τότε το έχουν επισκεφθεί 8.000 επισκέπτες. Τα δύο ψηφιδωτά είναι δύο περίτεχνα ρωμαϊκά δάπεδα, φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου – αρχές 4ου αιώνα, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και το 1890, αντίστοιχα.

«Γιορτή» για την αλβανική μετάφραση του «Επιταφίου»

Στο ξενοδοχείο Πλάζα των Τιράνων, σε μια κατάμεστη αίθουσα από πρώην προέδρους της Βουλής, από τέσσερις υπουργούς Εξωτερικών, από δύο υπουργούς Οικονομικών, καθώς και από ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων, δηλαδή την αφρόκρεμά της αλβανικής κουλτούρας, έγινε η παρουσίαση της μετάφρασης στα αλβανικά του «Επιταφίου» του Περικλέους. Ηταν μια εκδήλωση συμβολική αφού έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά και την ομογένεια σε πρώτο πλάνο (η δε προβολή που έγινε από τα αλβανικά ΜΜΕ ήταν επιτυχής). Ηταν επίσης μια εκδήλωση εξαιρετική, με την οποία, όπως έλεγε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, εκφράστηκε η ελπίδα ο «Επιτάφιος», αυτό το μανιφέστο της Δημοκρατίας, να βοηθήσει να ενωθούν οι βαθιά διαιρεμένες πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας. Ο πρώην υπουργός έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου και μίλησε μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Μπεσνίκ Μουσταφάι. Ηταν ξεχωριστή η στιγμή όταν, μετά το τέλος της εκδήλωσης, αλβανοί πολιτικοί και ακαδημαϊκοί έσπευσαν να χαιρετήσουν και να  συγχαρούν τον έλληνα πρώην υπουργό. Αλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά η πολλοστή που ο κ. Παπαδόπουλος επισκεπτόταν την Αλβανία. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με πολιτικούς, συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων είναι μακροχρόνιες.  Τη μετάφραση του «Επιταφίου» στα αλβανικά έκανε ο Βαγγέλης Ντούλες, αρχηγός του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής και εκπρόσωπος της Ομογένειας και έγινε με βάση τη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πλούσιος ο «χακί» εορτασμός

Αυτή τη φορά η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Παναγίας, θα εορτασθεί με ξεχωριστό τρόπο. Στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση η γιορτή αυτή γινόταν με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή κάθε 15 Αυγούστου (πάλι της Παναγίας) στις θερινές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στον Αγιο Ανδρέα. Ο Κώστας Σημίτης όταν ήταν πρωθυπουργός μετέθεσε τη γιορτή από τις 15 Αυγούστου (μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού) στις 21 Νοεμβρίου. Στην ουσία η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων καθιερώθηκε ως ευχαριστήριο προς την πολιτεία και ως ανταπόδοση τιμής στη γιορτή της Δημοκρατίας του Προεδρικού Μεγάρου, στις 24 Ιουλίου. Ενώ λοιπόν παλαιότερα η ημέρα αυτή γιορταζόταν με μια απλή δεξίωση, εφέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα περιλαμβάνει ομιλίες, βίντεο από ακριτικά φυλάκια και θα ακολουθήσει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την οργάνωση ανέλαβε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η εκδήλωση θα γίνει παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η διακλαδική μπάντα των ΕΔ, υπό τη διεύθυνση αξιωματικού της Αεροπορίας. Θα τραγουδήσουν η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνουν οι Γρηγόρης Βαλτινός και Βίκυ Φλέσσα (δημοσιογράφος, πρώην υποψήφια με τη ΝΔ) και η όλη εκδήλωση θα κλείσει με βραβεύσεις για την προσφορά στις Ενοπλες Δυνάμεις και με παιδική χορωδία.

Η απάντηση Παναγιωτόπουλου και το απόρρητο

Την περασμένη Κυριακή γράψαμε σε αυτήν εδώ τη στήλη για μια «μυστήρια ανάκληση» υπουργικής απόφασης, με αντικείμενο προμήθεια του υπουργείου Αμυνας αγνώστου περιεχομένου και καλυπτόμενη από τον ειδικό κωδικό «Απόρρητα έξοδα». Καλούσαμε δε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να απαντήσει προκειμένου να διαλυθούν οι πολλές απορίες. Την περασμένη Πέμπτη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απέστειλε σε εμάς απαντητική επιστολή στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύθηκε στην πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα ιδιοκτησίας και έκδοσής σας “Το Βήμα της Κυριακής” και στη στήλη “ΒΗΜΑτοδότης”, σελίδα 70, ανώνυμο άρθρο με τίτλο “Μια μυστήρια ανάκληση”.

Σε οφειλόμενή μου για το ως άνω δημοσίευμά σας απάντηση και για αποσαφήνιση της πραγματικότητας, σας γνωρίζω τα κάτωθι:

α. Κατόπιν εγγράφου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Aμυνας (ΓΕΕΘΑ) ζητήθηκε η έγκριση ανάληψης υποχρέωσης για την προκήρυξη διαγωνισμού, με μέριμνα του ΓΕΣ, για την ανάδειξη κατάλληλου φορέα, προς υλοποίηση του “Προγράμματος Δορυφορικής Παρατήρησης” για την παροχή δορυφορικών εικόνων, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 4270/2014 και 4412/2016.

β. Κατόπιν τούτου, εξεδόθη η από 10.2.2022 πράξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη με τίτλο “Eγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης”, αφορώσα την ανάληψη υποχρέωσης συνολικού ποσού (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) 2.900.000 ευρώ για το έτος 2023, σε βάρος των πιστώσεων του ΓΕΕΘΑ και του ΑΛΕ 2420910001 “Απόρρητα έξοδα” του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

γ. Εν συνεχεία, η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ με το από 31.08.22 έγγραφό της έκρινε ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που επέτασσαν την έκδοση βεβαίωσης ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης. Κατ’ ακολουθίαν, η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ εισηγήθηκε την ακύρωση της σχετικής απόφασης έγκρισης ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης, καθώς δεν υφίσταται πλέον η εν λόγω ανάγκη. Κατά συνέπεια εξεδόθη η περί ης ο λόγος από 12.10.2022 πράξη ανάκλησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Εν κατακλείδι, το αντικείμενο της προμήθειας δεν είχε καμία σχέση με όσα υπονοούνται στο δημοσίευμά σας και γι’ αυτό σας παρακαλώ να προβείτε στις σχετικές διορθώσεις – διευκρινίσεις».

Η αλήθεια είναι ότι δεν μας φώτισε ο αξιότιμος υπουργός Εθνικής Αμυνας. Με την επιστολή του επαναλαμβάνει απλώς όσα γράψαμε και παραθέτει την απόφαση αναστολής της σχετικής προμήθειας την οποία είχαμε δημοσιεύσει την περασμένη Κυριακή. Το απόρρητο, βλέπετε, επιβάλλει να μην προσθέσει οτιδήποτε άλλο.

***

Οταν η Δόμνα Μιχαηλίδου επιχείρησε να θεσπίσει κανόνες σε ιδρύματα, ξέσπασε ένας πόλεμος εναντίον της, όχι από τα παιδιά, αλλά από ορισμένους υπεύθυνους των δομών. Την κατηγορούσαν ότι δήθεν προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία των παιδιών, ότι θα έκλεινε τα ιδρύματα και πολλά άλλα. Η Δόμνα γνώριζε ότι όσο καλή και να είναι μία δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές και μόνο από το γεγονός ότι το παιδί δεν έχει μία αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο ή έναν θετό γονέα. Εδώ και τριάμισι χρόνια η υφυπουργός Εργασίας έχει κάνει την παιδική προστασία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά της. Δεν δίστασε σε παλιότερη καταγγελία για δομή παιδικής προστασίας να φτάσει μέχρι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη δομή να κλείσει. Και δεν έμεινε εκεί: δημιούργησε σαφείς κανόνες λειτουργίας, έκανε απαραίτητη την ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου, για πρώτη φορά θέσπισε κλιμάκια με συμμετοχή γιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, που ήδη διενεργούν αιφνίδιους ελέγχους και άλλες παρεμβάσεις. Παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της, που γίνεται σήμερα πιο επίκαιρος μετά τα όσα καταγγέλλονται για την «Κιβωτό», ο οποίος είναι: «Γινόμαστε ανάδοχοι, βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα».