Οι πιο αισόδοξοι στη Wall Street εκτιμούν ότι, μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί τελικά να επιτύχει μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. Την άποψη αυτή δεν την ασπάζονται οι μεγάλοι παίκτες, που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια πολλών δισ., οι οποίοι εκτιμούν ότι το 2023 η αμερικανική οικονομία θα είναι σε ύφεση και θα επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Οι εκτιμήσεις για στασιμοπληθωρισμό
Παρακολουθώντας την καμπύλη αποδόσεων του 2ετούς αμερικανικού και 10ετούς, η οποία παραμένει αναστρεμμένη στέλνοντας νέα σύννεφα ύφεσης, ο στασιμοπληθωρισμός είναι η κοινή άποψη μεταξύ του 92% των ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα της Bank of America Corp. για τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Την ίδια στιγμή, η Citigroup Inc. ζωγραφίζει το σενάριο της «ώθησης Powell», σύμφωνα με το οποίο η Fed θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυξήσεις ακόμη και αν η ανάπτυξη βυθιστεί, ενώ η BlackRock Inc. δεν βλέπει καμία προοπτική ήπιας προσγείωσης ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη.
«Οι κεντρικές τράπεζες θα υπερβάλλουν και θα ωθήσουν τις οικονομίες σε μέτρια ύφεση, αλλά θα σταματήσουν τις αυξήσεις -πριν κάνουν αρκετά για να κατεβάσουν τον πληθωρισμό σε όλη τη διαδρομή προς τον στόχο- καθώς η ζημία από τις αυξήσεις των επιτοκίων γίνεται σαφέστερη», δήλωσε στο Bloomberg ο Γουέι Λι, του τμήματος στρατηγικών αναλύσεων παγκόσμιων επενδύσεων της BlackRock.
Ο Λι εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ,θα υποβαθμιστούν τα κέρδη, θα αυξηθούν οι πιέσεις στις τιμές και γι’ αυτό η εταιρεία υποτιμά μετοχές και των ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών, ενώ βλέπει ευκαιρίες για τοποθέτηση στις εταιρικές πιστώσεις. Η στάση της υποστηρίζεται από τους επενδυτές της Bank of America, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία βλέπουν τον στασιμοπληθωρισμό στον ορίζοντα. Η τελευταία έρευνα της εταιρείας δείχνει ότι είναι ιστορικά υποεπενδεδυμένοι σε μετοχές – με τις τοποθετήσεις σε μετοχές τεχνολογίας να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006 – και υπερεπενδεδυμένοι σε μετρητά.
Οι κινήσεις της Fed
Η απαισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με την έκρηξη ενθουσιασμού που πυροδότησε η έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και τη συζήτηση για το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι αξιωματούχοι όμως της Fed με δηλώσεις τους στη βδομάδα που πέρασε διέγραψαν το σενάριο της πιο ήπιας νομισματικής πολιτικής. Ένα από τα γεράκια της, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σε ένα εύρος 5%-5,25% για να τιθασευθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι , που ανήκει στα περιστέρια, είπε ότι μια παύση στον κύκλο των αυξήσεων είναι «εκτός τραπέζης», ενώ η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Εσθήρ Τζόρτζ προειδοποίησε ότι η Fed θα μπορούσε να δυσκολευτεί όλο και περισσότερο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
Οι επενδυτικές προτάσεις των μεγάλων διαχειριστών
Οι αυξήσεις των επιτοκίων οδηγούν σε πτώση μετοχές και ομόλογα.Στο πλαίσιο αυτό η Citi προβάλλει την ιδέα της “ώθησης Powell”, με την κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία του Τζερόμ Πάουελ να αναγκάζεται σε αυξήσεις επιτοκίων που καταστρέφουν την ανάπτυξη, λόγω του πληθωρισμού που εξακολουθεί να οργιάζει.
«Ταξινομούμε το περιβάλλον ως στασιμοπληθωριστικό», λέει ο στρατηγικός αναλυτή της Citi, ‘Αλεξ Σάντερς. Συστήνει την πώληση αμερικανικών αγορών και την τοποθέτηση στην αγορά εμπορευμάτων και ομολόγων.
Η Invesco επίσης συστήνει προσοχή, συστήνοντας αμυντικές μετοχές και μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα.
«Ένα σήμα για να γίνουμε πιο “ριψοκίνδυνοι” θα ήταν οι ενδείξεις ότι η Fed πλησιάζει στην “παύση” των αυξήσεων των επιτοκίων», εξηγεί η επικεφαλής στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, Κριστίνα Χούπερ.
Ακόμα και ο Άντριου Σιτς της Morgan Stanley – ο οποίος έχει τη μειοψηφική άποψη ότι ο βασικός πληθωρισμός θα πέσει στο 2,9% μέχρι το τέλος του 2023 – δεν είναι έτοιμος να αναλάβει μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο, δεδομένης της προοπτικής μιας οικονομικής επιβράδυνσης. Παρόλα αυτά, αναφέρει τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως λόγο αισιοδοξίας. Τότε που παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την εκτόξευση των επιτοκίων, οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα κατάφεραν τελικά να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.