Πιο κοντά σε συμφωνία φέρονται να βρίσκονται οι συνομιλίες της COP27 για το κλίμα στην Αίγυπτο.
Ειδικότερα, νέο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της COP27 που δόθηκε στην δημοσιότητα σχετικά με την χρηματοδότηση των διευθετήσεων που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές αναφέρει ότι θα υποστηριχθούν «εκείνες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
Η νέα ρήτρα ορίζει με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με προηγούμενες αναφορές τις χώρες εκείνες που ενδέχεται να ωφεληθούν από το νέο ταμείο η σύσταση του οποίου προτάθηκε κατά τις συνομιλίες στο Σαρμ ελ-Σέιχ.
Αν και σήμερα το πρωί έμοιαζαν να είναι κοντά σε κατάρρευση, βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μετά την πρόοδο που σημειώθηκε, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η πρόταση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο το επόμενο έτος για το κόστος των κλιματικών καταστροφών. Καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν το βράδυ, οι διαπραγματευτές επικεντρώθηκαν στη διατύπωση που θα ικανοποιούσε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για αυστηρότερη δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Όμως μια ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και η Κίνα, αντιδρούσαν στην ενίσχυση του κειμένου, δήλωσαν οι αντιπρόσωποι.
Συγκαρτημένη αισιοδοξία
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
«Η ΕΕ είναι ενωμένη στη φιλοδοξία μας να προχωρήσουμε μπροστά και να βασιστούμε σε όσα συμφωνήσαμε στη Γλασκώβη», δήλωσε ο Τίμερμανς, πλαισιωμένος από μια ομάδα ευρωπαίων υπουργών ενέργειας. «Το μήνυμά μας προς τους εταίρους είναι σαφές: Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι 1,5 βαθμοί πεθαίνουν εδώ και σήμερα».
Η σημαντική πρόοδος σχετικά με τις απώλειες και τις ζημιές ήρθε με την προσθήκη μιας γραμμής που διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια θα πηγαίνουν μόνο στις πιο ευάλωτες χώρες, όπως τα μικρά νησιωτικά κράτη και τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη. Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια αναφορά που θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλες χώρες -όπως η Κίνα- ώστε να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
Το προσχέδιο
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τις τελευταίες ώρες, οι συνομιλίες για το κλίμα της COP27 φάνηκε να προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση των «απωλειών και ζημιών» από την κλιματική αλλαγή, αλλά η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα αποδείχθηκε δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα πολιτικής.
Ένα προσχέδιο συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής στην πλούσια σε φυσικό αέριο Αίγυπτο τόνισε τη δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες και η οποία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της στάθμης τη θάλασσας.
Το σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο σχεδόν 200 χώρες πρέπει να συναινέσουν, τονίζει τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκονται, κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες καθώς «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν την παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και το αντίστροφο».
Ο Σάιμον Λιούις, καθηγητής στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι οικονομικές πιέσεις έχουν αυξηθεί στις κυβερνήσεις από την COP26 στη Γλασκώβη, όπου οι χώρες κλήθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή στον 1,5 βαθμό Κελσίου.