Ήταν μια «διαβολοημέρα» η χθεσινή για τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Οι προκλήσεις των Τούρκων συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, όταν 23 τουρκικά F-16 από τα οποία τα 15 ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος, πραγματοποίησαν 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Δεν ήταν μόνον ο αριθμός των παραβιάσεων και των παραβάσεων των κανόνων αεροπλοΐας ήταν και η μαζική εισβολή των τουρκικών αεροπλάνων στον εθνικό εναέριο χώρο. Καθώς και οι 7 εικονικές αερομαχίες (dogfights) που ακολούθησαν. Οι Τούρκοι εναέριοι εισβολείς πραγματοποιούσαν κάποια άσκηση στο ανατολικό Αιγαίο, σε απόσταση από το Καστελλόριζο και εισήλθαν μαζικά, ωσάν να έδωσε κάποιος διαταγή να εισβάλουν στον εθνικό εναέριο χώρο. Πολλά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν χθες στον αέρα αναχαιτίζοντας τις προκλήσεις.

***
Τα Σαουδαραβικά F-15 φτερό με φτερό με τα ελληνικά -16

Και το Αιγαίο είχε γεμίσει χθες με αεροπλάνα. Ήταν τα δύο F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας εναντίον 2 F-15 της Σαουδικής Αραβίας, σε μία άσκηση στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Ήταν επίσης η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της ελληνο-σαουδαραβικής αεροπορικής άσκησης «Falcon Eye 3», που διεξήχθη στη Σούδα, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου (που έβαλε τα θεμέλια της στρατιωτικής συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία και με τον αραβικό κόσμο), του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας Dr Saad Alamar, των στρατιωτικών ακολούθων της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των ΗΑΕ, αλλά και του Αμερικανού Αεροπορικού Ακολούθου.

Τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας πέταξαν φτερό με φτερό με τα ελληνικά F-16 σε κάθε γωνιά του Αιγαίου, ξεκινώντας από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας διέσχιζαν όλο το Αιγαίο και έφθαναν στο Βόρειο με ασκήσεις. Πέταξαν μαζί με τους Έλληνες πιλότους πάνω από νησιά, πάνω από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο νότια και ανατολικά της Κρήτης πέταξαν παντού. Μετά το τέλος της ασκήσεως, την Παρασκευή ένα Σαουδαραβικό F-15 και ένα ελληνικό F-16 της ομάδας «Ζευς», πραγματοποίησαν επιδείξεις με επικίνδυνους ελιγμούς στον ουρανό της Κρήτης.

***
Αρχηγός ΓΕΑ: Να είμαστε γρήγοροι, δημιουργικοί και αποτελεσματικοί

Ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Μπουρλάς έστειλε μετά το πέρας της ασκήσεως ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μιλώντας στους πιλότους μας είπε: «Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε τρέχουσα και μελλοντική απειλή, έχοντας ως φάρο το όραμά μάς, πρέπει να είμαστε ακριβείς και γρήγοροι, αποτελεσματικοί και δημιουργικοί, όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της Ευνομίας και της Ασφάλειας».

***

Τι γύρευε ο Βρετανός μυστικός πράκτορας στην Αθήνα

Λίγοι το πρόσεξαν, ελάχιστοι το αντελήφθησαν. Λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, έκανε, μου λένε την εμφάνισή του στην Αθήνα ανώτατος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλη Βρετανίας (Secret Intelligence Servise). Δεν γνωρίζω ποιους συνάντησε και γιατί, αλλά αυτό το οποίο μου είπαν κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και της εξυγίανση της ΕΥΠ βασίσθηκε μερικώς σε βρετανικά πρότυπα, των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην κυβέρνηση ωστόσο δεν έμειναν μόνον στα βρετανικά πρότυπα. Κοίταξαν και πώς λειτουργούν και άλλες ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες. Ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου (που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση), μου λένε κυβερνητικοί κύκλοι, ισχύουν ( με μερικές παραλλαγές) και σε βρετανικές και σε ολλανδικές, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα, «οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από παρέλευση τριών ετών από τη λήξη της άρσης, ή η δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, ή ακόμα ο διοικητής να είναι μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί και ορισμένα άλλα άρθρα. Λέτε να είναι έτσι;

***
Το δείπνο στο Μαξίμου

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Πρωθυπουργός θα του παρέθετε δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρόεδρος της Σερβίας ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και το δείπνο χαρακτηρίζεται «ιδιωτικό» αν και σε αυτό θα παρακαθίσει και η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αννα- Μαρία Μπούρα. Αντιλαμβάνομαι ότι το μενού θα είναι εξαιρετικό εάν λάβω υπόψη μου το δείπνο που πρόσφερε ο Σέρβος Πρόεδρος στον Πρωθυπουργό στο Βελιγράδι, λίγο πριν αρχίσει η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.


***
Η Καϊλή, ο Άστον Κούπερ και η βασίλισσα του Βελγίου

Η εβδομάδα καινοτομίας ITEC 2022 πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Εύα Καϊλή να βρίσκεται στο «τιμόνι» της διοργάνωσης ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινβουλίου, υπεύθυνη για θέματα τεχνολογίας.

Η εβδομάδα, που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αφορούσε τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που «ανοίγουν» οι τεχνολογίες αυτές και σκοπός ήταν να αναδειχθεί και να ενθαρρυνθεί η καινοτομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχοντας στα μέλη του και το προσωπικό, πληροφορίες για τις πιο υποσχόμενες τεχνολογικές λύσεις. Εκείνο που εντυπωσίασε είναι ότι έπειτα από πρωτοβουλία της αδερφής της ευρωβουλευτή, Μανταλένας Καϊλή και του Εμίλιο Πίτσιο, υπεύθυνου για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ευρωβουλή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνομίλησε με τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό, με την έντονη φιλανθρωπική δράση, Άστον Κούτσερ, αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες για ην προστασία των παιδιών, ενώ δείπνησε και με τη βασίλισσα του Βελγίου.

***
Ο «αυτοφωράκιας» του Λαβράνου

Μήνυση ακούω ότι ετοιμάζουν να καταθέσουν βουλευτές που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές κατά του Σταμάτη Τρίμπαλη, του εκπροσώπου της Krikel, της εταιρείας του Γιάννη Λαβράνου. Ο λόγος είναι, όπως καταγγέλλουν και εγγράφως οι βουλευτές τη αντιπολίτευσης, η «εκτεταμένη ψευδομαρτυρία» (όπως την χαρακτήρισαν) του κ. Τρίμπαλη στην Εξεταστική στις 22 Σεπτεμβρίου: «Κυριολεκτικά μας φλόμωσε στο ψέμα», είπαν οι βουλευτές. Ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, πως δεν γνωρίζει τον Γιάννη Λαβράνο, πως ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης της Krikel και όχι ο Λαβράνος και πως η Krikel δεν έχει καμία σχέση με την Intellexa.

Οι ισχυρισμοί του Τρίμπαλη είχαν, κατά τους βουλευτές, «κοντά ποδάρια», καθώς μόλις μια εβδομάδα μετά στις 29 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν mail των Λαβράνου και Μπίτζιου που αναφέρονταν στη εκπροσώπηση της Krikel από τον πρώτο της Πολωνό διαχειριστή και περιέγραφαν λεπτομέρειες που εκτείνονταν μέχρι την απόκτηση αυτοκινήτων με leasing. Ωστόσο οι ισχυρισμοί του συνεργάτη του Γιάννη Λαβράνου, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέρρευσαν, όταν – μετά το πέρας της Εξεταστικής- πήγαν στη Βουλή οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Krikel. Από τους λογαριασμούς προέκυψε πως η Krikel όχι μόνον λάμβανε εμβάσματα από την Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, αλλά έστελνε εμβάσματα σε αυτή! Όλα αυτά, φαίνεται πως προσπάθησε να αποκρύψει από την Εξεταστική της Βουλής ο Σταμάτης Τρίμπαλης, ο αποκαλούμενος ως «αυτοφωράκιας» του Λαβράνου,και για το λόγο αυτό πλέον δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, κάτι που προβλέπεται και από τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτά μου είπαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και σας τα μετέφερα πάραυτα.

***
Τα παιδιά πάνε Προεδρικό

Ημέρα του Παιδιού της Κυριακή και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τον Κήπο του Προεδρικού για όλα τα παιδιά. Άλλωστε, όπως συμβαίνει κάθε Κυριακή η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό,, από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2 και από τις 10:00 έως τις 16:00. Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα επισκεφτούν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS της Βάρης. Ευπρόσδεκτα, λέει η Πρόεδρος, θα είναι και όσα άλλα παιδιά θελήσουν να έρθουν.

***
Γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε συγγνώμη

«Συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα να προσφέρω, παρά τη βούλησή μου. Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό, με βαρύνει αυτό, αλλά δεν με βαρύνει, δεν νιώθω τύψεις ή να με βαρύνει η συνείδησή μου ότι εξαιτίας των χειρισμών μου δεν υπήρξε η λύση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε εφ’ όλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα και την εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού δεν παύει να είναι κάτι που ήταν το όραμά του.

***
Ποιος είναι ο Murat Magomedovich Aliev και ποια η σχέση του με την Κύπρο

Ο Ρώσος ολιγάρχης Murat Magomedovich Aliev είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν και ιδιοκτήτης της εταιρίας Bonum Capital Cyprus Ltd (Bonum Cyprus) η οποία δείχνει ως βάση της την Λεμεσό. Ο Aliev εμπεριέχεται στη νέα λίστα των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ο Ρώσος επιχειρηματίας και επενδυτής, Murat Magomedovich Aliev είναι πρώην στέλεχος μιας επενδυτικής εταιρείας του Suleiman Abusaidovich Kerimov, στον οποίο επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις στα προηγούμενα πακέτα κυρώσεων.