Ίσως φανεί παράξενο αλλά με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου άρχισε ένας αγώνας και συνεχείς διαπραγματεύσεις για εξεύρεση μέσων και σωστικών συνεργείων για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Γιατί αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής τούτες τις ημέρες διαπραγματεύεται με το… ΝΑΤΟ (με την υπηρεσία NSPA) για την μεταφορά πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελλάδα. Και επειδή πέρυσι είχαμε περισσότερες πυρκαγιές αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις και μηδενικό αριθμό θυμάτων, ο αριθμός των μέσων αεροπυρόσβεσης θα είναι περίπου ο ίδιος από πέρυσι. Έγινε μια αθόρυβη, καλή δουλειά αυτή τη χρονιά και χωρίς τα ρωσικά Beriev Be- 200, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που βρήκα sτο αρμόδιο υπουργείο, ο μέσος όρος των καμένων δασικών εκτάσεων από το 2007 έως το 2021 ήταν 159.378, ενώ το 2022 ήταν 95.382, μείωση δηλαδή κατά 40,19%.

Στις 11 σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός (σε μια φθινοπωρινή μέρα που περιορίζει τον κίνδυνο πυρκαγιών) θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα. Σημειώνω ότι το σλόγκαν που υπάρχει στα έγγραφα του υπουργείου είναι «Πολιτική Προστασία 12 μήνες τον χρόνο».

***
Μετά τις παρακολουθήσεις αυξήθηκαν οι εισηγήσεις για εκλογές

Η εκλογολογία στη γαλάζια παράταξη έχει επανέλθει όχι μόνο εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αλλά και της πολιτικής καθημερινότητας συγκρούσεων και του βαθιά πολωτικού κλίματος, με συνεχείς προσωπικές επιθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Είναι υπαρκτό και μάλιστα ισχυρό, τελευταία, το νέο κύμα εισηγήσεων που καταφθάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οι εισηγήσεις αυτές, όπως με πληροφορούν εγκύρως δεν κινούνται όλες στην ίδια γραμμή. Και εξηγούμαι: Απέναντι σε εκείνους που επιμένουν να μιλούν για «αξιοποίηση της κυβερνητικής θητείας μέχρι τέλους», στέκονται πλέον εκείνοι που προκρίνουν «κάλπες νωρίς» ή πλέον και… «πολύ νωρίς», δηλαδή στους πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου.

***
Πότε τελικά θα διεξαχθούν οι εκλογές;

Όσο κι αν προσπαθεί κάποιος να εκμαιεύσει πρωθυπουργικές απαντήσεις, ο Μητσοτάκης επιλέγει να κρατά κλειστά χαρτιά για την Κυριακή της απλής αναλογικής και συνεπώς για τη δεύτερη Κυριακή της ενισχυμένης αναλογικής. Και αυτό από μόνο του οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση ότι αφήνει και ο ίδιος ανοιχτά παράθυρα για τυχόν αιφνιδιασμό. Ωστόσο οι γαλάζιοι εμφανίζονται εδώ και μήνες στις συζητήσεις τους μοιρασμένοι στα δύο: η μία πλευρά ζητεί κάλπες πριν από το Πάσχα, κυκλώνοντας τις Κυριακές 2 ή 9 Απριλίου (με δεύτερη κάλπη στις 30 Απριλίου ή 7 Μαΐου αντίστοιχα) και η άλλη πλευρά προκρίνει εκλογές μετά τις 21 Μαΐου.

***
Όταν ο Νίκος Δένδιας γύρισε την πλάτη στην Νάιλα Μανγκούς

Δηλαδή τι επεδίωκε να κάνει η προσωρινή υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης; Να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, να φωτογραφηθεί μαζί του, ωσάν να μην συνέβαινε τίποτε; Η οποία υπέγραψε, χωρίς να το δικαιούται (ως μεταβατική υπουργός) την τουρκολιβυκή συμφωνία, την οποία καμία χώρα δεν αναγνωρίζει και την καταδίκασε τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία επίσης φωτογραφιζόταν με τον Τσαβούσογλου; Τι νόμιζε η Νάιλα πώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα νομιμοποιούσε αυτήν την πράξη της και τα μνημόνια που υπέγραψε; Είχε όμως το θράσος η μεταβατική υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, να εκδώσει και ανακοίνωση «απειλώντας» ότι θα αναλάβει… δράση; Ανακαλώντας τον επιτετραμμένο της Λιβύης για διαβουλεύσεις; Πολύ καλά έκανε, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών που δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο και που δεν συνάντησε την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών. Για την ιστορία σας ενημερώνω ότι η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος. Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Και, για να δείτε, πώς η κυρία Νάιλα, θέλησε να κάνει καψόνι στον κ. Δένδια, τον έστειλε στην Βεγγάζη μέσω… Μάλτας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτο: Την παραμονή της επίσκεψης Δένδια στη Λιβύη υπήρξε συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό.
Από την άλλη πλευρά όμως υπήρξε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, του τύπου: «Υπήρχε σοβαρά περίπτωση η Κυβέρνηση που ελέγχει την Τρίπολη, να μην επεδίωκε την εκπροσώπησή της σε επίσκεψη ξένου αξιωματούχου» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην Τουρκία έκαναν λόγο για αλαζονεία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Όπως και νάχει το πράγμα οι όποιες διαπραγματεύσεις με την Λιβύη θα γίνουν μετά τις εκλογές στην αφρικανική αυτή χώρα. Σημασία όμως έχει ότι ο κ. Δένδιας παρέδωσε εμβόλια στους Λίβυους, δωρεάν των Ελλήνων. Στην Βεγγάζη υπήρξε ηχηρή καταδίκη και των δύο τουρκολιβυκών μνημονίων από τους Λίβυους προέδρους επιτροπών.

***
Ο ρωσικός πύραυλος και η «παγωμένη βροχή στην Οδησσό»

Πάμε τώρα στην Οδησσό, όπου ένας ρωσικός πύραυλος έπεσε χθες το πρωί στην ουκρανική αυτή πόλη με το μεγάλο λιμάνι. Τα συστήματα αεραμύνης της πόλης (που περιλαμβάνουν και S-300) λειτούργησαν, αλλά δεν μπόρεσαν, όπως φάνηκε να αναχαιτίσουν όλους τους πυραύλους. Άλλωστε και χθες οι Ρώσοι με πύραυλο κρουζ είχαν στοχεύσει υποδομές ενέργειας της πόλης. Αποτέλεσμα; Όπως έμαθα από τον γενικό πρόξενο της χώρας μας στην Ουκρανία Δημήτρη Δόχτση , σχεδόν όλη η πόλη δεν διαθέτει ρεύμα. Και όταν δεν έχει ρεύμα, δεν λειτουργούν και οι σειρήνες συναγερμού για να στείλουν τον κόσμο στα καταφύγια όταν τα ραντάρ εντοπίζουν εχθρικούς πυραύλους. Επιπλέον είναι κλειστά τα καταστήματα, περιλαμβανομένων και των καταστημάτων τροφίμων, το ίδιο συμβαίνει και με τους φούρνους ενώ η υδροδότηση είναι προβληματική. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ουκρανίας μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν «κτυπήσει» ο ρωσικός πύραυλος ότι έρχεται «παγωμένη βροχή« στην Οδησσό και οι κάτοικοι πως άραγε να την αντιμετωπίσουν χωρίς θέρμανση;.

***
Τα συνθήματα Τσίπρα και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνείο

Από τη χθεσινή πορεία για το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία μετείχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, Και οι δύο έκαναν δηλώσεις για τα επίκαιρα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τους σημερινούς λαϊκούς αγώνες. Ο μεν Τσίπρας είπε ότι «όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία διαπράττουν λάθος και θα το διαπιστώσουν σύντομα», ο δε Κουτσούμπας δήλωσε πως είναι «διαχρονικά και ζωντανά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου»

***
Ένας μαραθωνοδρόμος συναντά τον Πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη στο δημαρχείο Δελφών στην Άμφισσα, συνάντησε τον μαραθωνοδρόμο Κώστα Γκελαούζο, ο οποίος κατάγεται από την Άμφισσα, με τον οποίο συζήτησαν για τις επιδόσεις και τα ρεκόρ του, την προετοιμασία του και γενικά για το άθλημα του μαραθωνίου και τα αθλήματα στίβου και μεγάλων αποστάσεων.

***
Ο πρώτος κατάλογος δώρων που έλαβε πολιτικός

Στην Κύπρο οι βουλευτές είναι πλέον υποχρεωμένοι εκ του νόμου να δημοσιοποιηθούν τα δώρα που λαμβάνουν κατά την τέλεση των καθηκόντων τους. Έως τώρα η μόνη βουλευτής που παρουσίασε κατάλογο δώρων είναι η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Ρίχνοντας μια ματιά στα δώρα που έλαβε και που δημοσιοποίησε η Πρόεδρος της Βουλής, έχει ενδιαφέρον ποιος τα έδωσε, με ποια ευκαιρία τα πρόσφερε και βεβαίως ποια είναι η αξία τους. Όπως είδα το μεγαλύτερο σε αξία δώρο είναι ένα περιδέραιο αξίας 500 ευρώ το οποίο της το δώρισε πρέσβης αραβικής χώρας. Ακολουθεί ένα… μεταχειρισμένο ηλεκτρικό ποδήλατο αξίας 300 ευρώ που της το δώρισαν ποδηλάτες από τη Λευκωσία, εν συνεχεία ένας πίνακας ζωγραφικής αξίας και αυτός 300 ευρώ. Όλα τα άλλα δώρα που έλαβε η Πρόεδρος είναι μικρότερης αξίας και είναι δώρα, όπως ένα μετάλλιο, ένα βάζο, ένα διακοσμητικό, ένα press Papier (για το γραφείο), ένα ρολόι… Maserati (που το δώρισε ένας Ελλαδίτης μητροπολίτης) αξίας όμως 140 ευρώ, ένα εικόνισμα του Αγίου Σάββα, ένα άλλο εικόνισμα του Ιησού Χριστού (που το δώρισε ο πρέσβης της Σερβίας στην Κύπρο) και δύο ποτηράκια από πορσελάνη που δώρισε η πρέσβειρα της Ιαπωνίας.

***
Οι Έλληνες πολιτικοί και το Μουσείο Δώρων

Το παράδειγμα της Κύπρου ας το ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, συμβουλεύοντας όχι μόνον τους βουλευτές, αλλά (κυρίως) τους υπουργούς να δηλώνουν τα δώρα που λαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όποιας αξίας κι αν είναι. Αλλά και ποιος τους τα έδωσε. Θα κάνει καλό στον θεσμό του πολιτικού. Να σημειώσω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει δημιουργήσει στον δεύτερο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου ένα μουσείο δώρων και εναποθέτει εκεί τα δώρα που έλαβε, ώστε να τα βρουν οι διάδοχοί της. Κάποια στιγμή, μου λένε, αυτό το μουσείο θα είναι επισκέψιμο και για το κοινό