Ο Μίμης Ανδρουλάκης ο «μεγάλος αιρετικός» της γενιάς του στο νέο βιβλίο του «Πριν σβήσουν τα φώτα», η έκδοση του οποίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «κοινοποίησε τα τιμαλφή του βίου του και τα μυστικά του», αποκάλυψε γεγονότα, μίλησε για πρόσωπα και παρουσίασε σε ένα κατάμεστο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ήταν εντυπωσιακή σύναξη πολιτικών, την ώρα που η πολιτική ζωή του (και του κυβερνώντος κόμματος) ταλανίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο συγγραφέας για πρώτη φορά, 49 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, εξιστορεί τα όσα έζησε εκείνες τις μέρες του 73. Το βιβλίο προλόγισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και εκ των βασικών ομιλητών ήταν ο Κώστας Λαλιώτης, μέλος της συντονιστικής του Πολυτεχνείου. Συγκίνηση και μεγάλη απήχηση, διακομματική. Παρών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Επίσης στις πρώτες σειρές βρέθηκαν οι Τζουμάκας, Δρίτσας, Πιτσιόρλας, Νίνα Κασιμάτη και άλλοι, όπως σας είπα ο Μίμης ένωσε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης και κατάφερε λίγο πριν σβήσουν τα φώτα πολιτική συναίνεση.

***
Δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους υπουργούς μου και τις γυναίκες τους

Πάμε τώρα στις παρακολουθήσεις. Νομίζω πάντως πώς ήταν μια ορίτζιναλ προεκλογική ομιλία, ωσάν αυτές που γίνονται προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου αν και απέχουμε πολλούς μήνες έως τις εκλογές, αυτή που έκανε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός μιλώντας την Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του . Έδωσε συγκεκριμένα το πολιτικό στίγμα της ΝΔ εν όψει των επερχόμενων εκλογών και επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του κ. Τσίπρα. Ακόμα και για τις πολιτικές προτιμήσεις του κυρίου Ερντογάν σε ελληνικά πολιτικά δρώμενα έκανε αναφορά λέγοντας: «Ο Ερντογάν θα ήθελε απέναντί του τον Τσίπρα, αλλά έχει εμένα», και όσον αφορά την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής του Τούρκου Προέδρου είπε: «δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο» Έθεσε εξ αρχής ζήτημα «ή εμείς ή αυτοί», επικαλούμενος διαδικτυακό διάλογο του Παύλου Πολάκη με χρήστη του Twitter, στον οποίο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έγραψε «φύγε από τη χώρα, ερχόμαστε».

Όλοι στην αίθουσα περίμεναν μια αναφορά στο μείζον πολιτικό ζήτημα που ξέσπασε, αυτό των υποκλοπών. Κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός είπε ανάμεσα στα άλλα: Ότι δεν είχε άλλη δουλειά, από το να ακούει τους υπουργούς του, τις γυναίκες τους; Τη γραμματέα του; Ηθοποιούς; Ούτε καν τους πολίτικους του αντιπάλους, όπως είπε, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο στη Δημοκρατία από τη Δικαιοσύνη…

***

Έχουν γνώσιν οι φύλακες

Τηλεφωνήματα ωστόσο μαθαίνω έπεσαν στον αρχηγό της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Σκούμα για το ζήτημα της αστυνομικής φρούρησης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας που δηλώνει μόνιμος κάτοικος Λονδίνου από το 2012 διαθέτει αστυνομική φρούρηση από την ΕΛ.ΑΣ. Ρωτήσαμε και μάθαμε πως η αστυνομική φρούρηση του κ. Λαβράνου ήταν γνωστή και στο υπουργείο και στον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα Κώστα Τσουβάλα. Και όπως μας πληροφόρησαν ο κ. Λαβράνος όχι μόνον έχει φρούρηση, αλλά έχει δίπλα του και τον ίδιο αστυνομικό αδιαλείπτως από το 2013. Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά…

Ο κ. Λαβράνος, βλέπετε, δηλώνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου. Δηλώνει. Διότι κατά τις πληροφορίες μας το 2022 και το 2021 δεν πέρασε ούτε έναν μήνα στην Μεγαλόνησο και ήταν μονίμως στο Ψυχικό όπου είναι η οικία και το γραφείο του. Αξίζει μάλιστα να δει κανείς τις δηλωθείσες υπηρεσίες των αστυνομικών του για να διαπιστώσει το τί συμβαίνει. Διότι η δήλωση αλλοδαπής φορολογικής έδρας σε διαμένοντα μονίμως στην Ελλάδα είναι σοβαρή φορολογική παράβαση. Αλλά αυτή η παράβαση είναι η μικρότερη που πρέπει να εξηγήσει ο εν λόγω επιχειρηματίας που κατά τα δημοσιεύματα βρέθηκε να εικονίζεται μέχρι και σε πλαστές ιταλικές ταυτότητες… Και για όλα αυτά αργά ή γρήγορα θα κληθούν να μιλήσουν και οι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί στον κ. Λαβράνο. Απλά διότι έχουν γνώσει οι φύλακες…

***

Έχω σοκαριστεί όταν έμαθα ότι βρισκόμουν στη λίστα

Ένας πολιτικός που το όνομα του βρέθηκε και αυτό στη λίστα των παρακολουθήσεων έλεγε ( off the record- όπως συνηθίζει να ομιλεί) σε μια παρέα (γαλάζιων) βουλευτών ότι τον εκπλήσσει η ποικιλία των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις και τα τόσα πολλά ονόματα που εμφανίστηκαν στις λίστες. Έλεγε ακόμα πως δεν το κρύβει ότι έχει σοκαριστεί ειδικά με τον τρόπο που παρουσιάζονται αυτές οι λίστες, «τόσο διάχυτα, τόσο ξεδιάντροπα». Πρόκειται για ηθικό και συνάμα ψυχολογικό θέμα όπως είπε. Ανάφερε ακόμα ότι από την ημέρα που δημοσιεύθηκε το όνομά του στο λίστα δεν τολμά να πάει ούτε να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα στο μπάσκετ. Αυτά άκουσα να λέει σε γαλάζιους βουλευτές ο εν λόγω πολιτικός και σας τα μετέφερα ως έχουν και αμαρτία ουκ έχω…

***
Διώχνουν την Intellexa

Η νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να καταστεί παράνομη η χρήση και η εμπορία κακόβουλων λογισμικών πρόκειται να κατατεθεί λίαν συντόμως. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι με το νομοσχέδιο αυτό, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα απαγορεύεται η λειτουργία των εταιριών του κυβερνοχώρου τύπου IntellexaKrikel κτλ. στην Ελλάδα. Δηλαδή, με δυο λόγια διώχνουν αυτές τις εταιρίες από την χώρα. Γιατί τα περί απαγόρευσης παράνομου λογισμικού δεν ισχύουν (όσο κι αν προβάλλονται από κυβερνητικής πλευράς), αφού ήδη η απαγόρευση υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα. Απαγορεύεται συγκεκριμένα τόσο η χρήση, όσο και η εμπορία τέτοιων λογισμικών. Όχι μόνον απαγορεύεται αλλά και τιμωρείται, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με κάθειρξη.

***
Η Πρόεδρος και η δύναμη των λουλουδιών

Όσοι είδαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να κατηφορίζει με μια άσπρη καμπαρτίνα της Βασ. Σοφίας σίγουρα θα αιφνιδιάστηκαν. Με ελάχιστη φρουρά η Πρόεδρος πήγε να επισκεφθεί ένα από τα ανθοπωλεία που βρίσκονται στη Βουλή και ανήκει στην «Power of a Flower». Τι είχε συμβεί; Λίγα λεπτά νωρίτερα η Πρόεδρος δέχθηκε μια ανθοδέσμη από το συγκεκριμένο ανθοπωλείο και θέλησε η ίδια να ευχαριστήσει αυτοπροσώπως. Η «Power of a Flower» είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που αποτελείται από νέους με ιδιαιτερότητες, οι οποίοι καλλιεργούν ελληνικά φυτά και λουλούδια, πλέκουν πρωτότυπες ανθοδέσμες και τις παραδίδουν οι ίδιοι στους συνδρομητές μας καθημερινά, διασχίζοντας όλη την Αθήνα. Μέσα από την καλλιέργεια, την παραγωγή και τη διανομή ελληνικών φυτών και λουλουδιών υπερασπιζόμαστε, λένε, την ένταξη των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην κοινωνία, προσφέροντάς τους εργασία, απόκτηση δεξιοτήτων και κοινωνικοποίηση.

***
Κουμπάρος αλλά όχι γαμπρός

Η μεγάλη επιτυχία των Δημοκρατικών που διατηρούν και, ανάλογα με το αποτέλεσμα στην επαναληπτική εκλογή της Τζώρτζιας στις 6 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως αυξάνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό.

Ρώτησα τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη εάν με όσα όλα συνέβησαν με τις ενδιάμεσες εκλογές ο Τραμπ έχει πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό που είπε είναι ότι οι μετοχές του Ντόναλντ Τραμπ είναι πεσμένες και ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι συζητούν πως θα τον ξεφορτωθούν. Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος παραμένει δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης και άρα μπορεί να κερδίσει στην προκριματική εκλογή. Όμως, δεν μπορεί να κερδίσει μια εθνική εκλογή.

Το 2016 κέρδισε στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων αλλά έχασε με 3 εκατομμύρια ψήφους διαφορά στη λαϊκή ψήφο. Το 2018 έχασε κατά κράτος στις ενδιάμεσες εκλογές. Το 2020 έχασε με 8 εκατομμύρια ψήφους διαφορά. Και το 2022 εμπόδισε τους Ρεπουμπλικάνους να εκμεταλλευτούν την πληθωριστική έκρηξη και την ακρίβεια. Τώρα, ο Τραμπ θα πρέπει να πεισθεί ότι μπορεί να είναι king αλλά όχι king-maker ή, επί το ελληνικότερον, κουμπάρος αλλά όχι γαμπρός.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ενδεχόμενος παραμερισμός του Τραμπ θα προκαλέσει μια αντίστοιχη συζήτηση και στους Δημοκρατικούς. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται με αυτή τη γερασμένη ηγεσία των Μπάιντεν, Σούμερ και Πελόζι. Και ότι χρειάζονται επειγόντως ανανέωση αφού αντίπαλος δεν θα είναι για πάντα ο Τραμπ για να τους «σώζει» από την πολιτική τους αμηχανία και να τους συσπειρώνει έναντι των μεγάλων εσωτερικών τους αντιθέσεων.

***
Δημοσκοπήσεις πάνε και έρχονται

Δημοσκοπήσεις «τρέχουν» αυτές τις ημέρες και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο και οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές θα αλλάξουν ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται, πάντως, από μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η στήλη. Και όταν μιλάμε για ανατροπή εννοούμε π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει τη δύσκολη περίοδο που περνά η κυβέρνηση και να πλησιάσει στα όρια του στατιστικού λάθους ή και να περάσει μπροστά. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει, ούτε ως προς τη δημοφιλία του κ. Τσίπρα σε σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, χωρίς να έχουν μετρηθεί οι αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου, η διαφορά μειώθηκε κατά 1,3 μονάδες, κι αυτό είναι σημαντικό. Όμως, η διαφορά των 5,8 μονάδων δεν είναι καθόλου αμελητέα, μια διαφορά που πάνω – κάτω υπάρχει και στις μετρήσεις άλλων εταιρειών.

***
Όταν η Βάνα Μπάρμπα συνάντησε τον Πρωθυπουργό

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Βάνα Μπάρμπα και συζήτησαν θέματα που άπτονται του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης στον τομέα του πολιτισμού, έργο το οποίο η Βάνα Μπάρμπα προτίθεται να στηρίξει. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι η γνωστή ηθοποιός δεν αναμένεται να είναι υποψήφια με τη ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.Μέσα από το προφίλ της στο Instagram, η Βάνα Μπάρμπα ανέβασε μία φωτογραφία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα από το Μέγαρο. Στη λεζάντα της δημοσίευσής της έγραψε: «Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που με άκουσε, μου πρότεινε και βρήκαμε λύσεις, για θέματα που αφορούν την πατρίδα μας». Τι θυμήθηκα όμως. Θυμήθηκα την Βάνα Μπάρμπα φορώντας ένα καταπράσινο φόρεμα να παρίσταται στο Συνέδριο του ΠαΣοΚ.

Βάνα Μπάρμπα: Συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου