Την σταθερή θέση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στέλνοντας μηνύματα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι, «με έναν πόλεμο στην καρδιά της ηπείρου, αλλά και έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δανείζεται επιθετικές πρακτικές και αυτοκρατορικά οράματα από τον Ρώσο εισβολέα, οι επιλογές μας είναι ξεκάθαρες: Η θέση μας είναι στον δυτικό κόσμο, με το μέρος της αμυνόμενης Ουκρανίας, του απαραβίαστου των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου».
Όπως τόνισε, «καταδικάζοντας τη βάρβαρη ρωσική επίθεση, όχι μόνο υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική Ευρώπη και την ειρήνη, αλλά το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθεί εκεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού, που πρόθυμα θα ήθελε να μιμηθεί η Τουρκία και στη γειτονιά μας».
Και προσέθεσε ότι «ακριβώς γι’ αυτό, άλλωστε, λέμε πως η πολιτική ‘ναι μεν, αλλά’ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια αμήχανη τοποθέτηση. Είναι μια συνειδητή εθνική έκπτωση».
«Ο Ερντογάν θα προτιμούσε τον Τσίπρα απέναντί του»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Ερντογάν, βέβαια, δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του».
Και υπογράμμισε: «Όμως έχει εμένα, που του απευθύνομαι. Και έχει εμένα, γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε «με ειλικρίνεια», όπως είπε, στον πρόεδρο της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα «κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις, αλλά ανοιχτό το παράθυρο στις προσεγγίσεις».
«Γνωρίζω καλά πως η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως νιώθει «φίλο μας τον τουρκικό λαό» και εκφράζοντας εκ νέου τον αποτροπιασμό του για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη.
«Όχι σε διάλογο με το παράλογο»
«Όμως δεν παρασυρόμαστε – και δεν παρασύρομαι – σε διάλογο με το παράλογο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι λέει «ναι» σε κάθε συζήτηση που θα εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα.
«Απαντούμε στην επιθετικότητα με ετοιμότητα, με ασπίδα μας τις Ένοπλες Δυνάμεις και με εθνικό δόρυ τις συμμαχίες και την ενεργή διπλωματία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, πρόκειται για μία «πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης», που βεβαιώνεται από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και πλαισιώνεται από τις συνθήκες για τις θαλάσσιες ζώνες που κάναμε με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, σύντομα και με την Αλβανία.
Αλλά και με τις ενεργειακές συμφωνίες σε πολλαπλά επίπεδα, προσέθεσε: «από τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από τον ήλιο της Αφρικής σε όλη την Ευρώπη, μέχρι την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, ως διεθνών κόμβων αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου».
«Μιλώ, δηλαδή, για μία συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως τα νέα Rafale, οι φρεγάτες, οι αμυντικές μας συμπράξεις με τη Γαλλία και την Αμερική, «συμβαδίζουν και με τα ανοίγματα οικονομικής συνεργασίας».
«Ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους ο Τσίπρας;»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μάλιστα, πως την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται δύο ακόμα νέα Rafale, «ο κ. Τσίπρας καλεί τον Γάλλο Πρέσβη να τον απειλήσει ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία, εάν δεν υπάρχει – λέει – ελληνική προστιθέμενη αξία».
«Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία, που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συζήτησή του με τον Γάλλο πρόσβη στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «πώς εννοεί ο κ. Τσίπρας την ‘εγχώρια προστιθέμενη αξία’ για την οποία μίλησε;» και προσέθεσε πως «μόνο σε μεσάζοντες αυτή παραπέμπει».
«Πώς αντιλαμβάνεται αλήθεια την τροποποίηση μιας αμυντικής εταιρικής σχέσης με μια συμμαχική χώρα; Τι θα γίνει δηλαδή; Εάν δεν συμφωνήσει, δεν θα παραλάβουμε τα υπόλοιπα μαχητικά; Οι φρεγάτες Belharra θα μείνουν μισοχτισμένες στα ναυπηγεία;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Και προσέθεσε: «Όλα αυτά είναι αναπόσπαστα στοιχεία του αμυντικού μας σχεδιασμού. Από το ‘go back Madam Merkel’, πήγε δηλαδή (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) στο ‘go back Mister Macron’».
Για να καταλήξει: «Πώς τολμά να κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα; Να μας πει ευθέως ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους, παίζοντας στα ζάρια την ίδια του την πατρίδα. Γιατί κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα, όταν ο ίδιος επιλέγει να αποδεικνύεται εθνικό μειονέκτημα».