Στις 12 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εξέδωσε μια απόφαση ανάκλησης προηγούμενης δικής του, η οποία είχε εκδοθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2022 υπό τον γενικό και απροσδιορίστου περιεχομένου τίτλο «Απόφαση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης» για την κάλυψη της δαπάνης ΑΛΕ 2420910001 «Απόρρητα έξοδα». Στη νεότερη απόφαση ανάκλησης εκείνης του Φεβρουαρίου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Εγκρίνουμε την ολική ανάκληση της απόφασης έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης συνολικού ποσού 2.900.000 ευρώ για το έτος 2023, σε βάρος των πιστώσεων του λογαριασμού 2420910001 «Απόρρητα Εξοδα» του ειδικού φορέα (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας) καθώς εξέλιπαν οι λόγοι σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του φορέα».
Η απόφαση ανάκλησης, μυστήρια έτσι κι αλλιώς εκ της απροσδιοριστίας του περιεχομένου της, προκαλεί πλήθος ερωτημάτων. Ορισμένοι θεωρούν ότι αφορά προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων από τον αμαρτωλό κύκλο που τούτες τις μέρες κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Και επιμένουν ότι η πράξη ανάκλησης είναι απολύτως αμυντική ώστε να μην αναδειχθούν νέες κυβερνητικές εμπλοκές και συναναστροφές με επικίνδυνα πρόσωπα. Και καλά, ο κ. Σκυλακάκης ασφαλίστηκε έναντι των όποιων κινδύνων, αλλά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μάλλον οφείλει μιαν απάντηση, όχι για τίποτε άλλο παρά για να ξεδιαλυθούν οι πολλές απορίες για το περιεχόμενο της προμήθειας και τους προμηθευτές βεβαίως…
Οι θύελλες και οι κάλπες
Αργά την Παρασκευή το βράδυ, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναταραχή επικρατούσε στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εξαιτίας φημών και πληροφοριών που ήθελαν να έρχεται στο προσκήνιο και νέος κατάλογος παρακολουθούμενων πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι η κυβέρνηση πορεύεται εν μέσω πολιτικής θυέλλης, γεγονός που πιθανώς να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις και τείνουν να επικρατήσουν σενάρια γρήγορης προσφυγής στις κάλπες. Ορισμένοι μιλάνε για κάλπες εντός του τρέχοντος έτους, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Να σημειώσουμε πάντως ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον επέμεινε τις προηγούμενες ημέρες για εκλογές στο έσχατο όριο της 7ης Ιουλίου, ακριβώς δηλαδή στον χρόνο συμπλήρωσης της τετραετίας. Κάτι ωστόσο που ούτε οι στενότεροι των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν…
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως πιστεύουν ακράδαντα ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών επισπεύδει τις εκλογές και γι’ αυτό «τρέχουν» να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια, ιδιαιτέρως εκείνο του Επικρατείας. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκρίνει πρόσωπα της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας. Επί του παρόντος οι πληροφορίες φέρουν να έχει «κλείσει» ο εξ Αμερικής διακεκριμένος γιατρός και καθηγητής Οθωνας Ηλιόπουλος. Το ενδιαφέρον είναι ότι δίπλα φιλοδοξεί να… στέκεται ο Ευάγγελος Αντώναρος, αλλά παραμένει άγνωστο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υποκύψει στη φιλοδοξία του.
Και fake SMS από «Predator»
Το παράνομο λογισμικό «Predator» μπορεί να λειτουργεί και ως μηχανισμός «ενοχοποίησης» των ανυποψίαστων θυμάτων-στόχων του. Αυτό το νέο εντυπωσιακό δεδομένο… τρόμου φαίνεται να προκύπτει από την περαιτέρω έρευνα τεχνικών στην Ελλάδα για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος υποκλοπών και τις συνέπειες από αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα δεδομένα οι χειριστές του «Predator» όχι μόνο μπορούν να αποτυπώνουν όλα τα δεδομένα των κινητών μας (συνομιλίες, SMS, διαδικτυακές εφαρμογές, φωτογραφίες, μετατροπή κινητού σε πομπό για παρακολούθηση χώρων κ.λπ.). Μπορούν και να παρέμβουν στα κινητά των «στόχων», κυρίως σε μεταμεσονύκτιες ώρες ξεκούρασης και αδράνειας της συσκευής, και να αρχίσουν να αποστέλλουν μηνύματα σε διάφορα πρόσωπα (πολλά από τα οποία μπορεί και επιβαρυντικά) εκ μέρους του κατόχου του κινητού. Και ακολούθως μάλιστα να τα διαγράφουν από τη συσκευή, με τον χρήστη του κινητού να μην έχει τελικά ιδέα…
Μπερδεμένοι δημοσκόποι
Οι δημοσκόποι πάντως είναι μπερδεμένοι. Μετρούν και ξαναμετρούν και άκρη δεν βρίσκουν. Παρά το μέγα πολιτικό βάρος που μεταφέρουν, δεν προκαλούν αντίστοιχη επίδραση στο εκλογικό σώμα. Οι ερευνητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης συνεχίζουν να αποδίδουν περισσότερη σημασία στην ακρίβεια, στα αιτήματα για αύξηση των μισθών και στις ανησυχίες των πολιτών για αναπτυσσόμενη τουρκική επιθετικότητα παρά για τις υποκλοπές, οι οποίες κατ’ αυτούς απασχολούν περισσότερο τη ζώνη της πολιτικής και λιγότερο την κοινωνία. Από την άλλη, εκτιμούν πως αν συνεχιστούν οι αποκαλύψεις και πληγεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών η επίδρασή τους θα επαυξηθεί. Εκεί όμως που μπερδεύονται απολύτως είναι όταν διαπιστώνουν ότι τούτο τον καιρό πληθαίνουν απρόσμενα οι δικές τους δουλειές και όχι βεβαίως από τον κύκλο της πολιτικής, παρά από τον ευρύτερο των επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούν τις υπηρεσίες των ερευνητών της κοινής γνώμης για νέα αγαθά και υπηρεσίες, για συγχωνεύσεις και άλλα πρότζεκτ. Αισθάνονται δηλαδή και οι ίδιοι την ευρωστία της επιχειρηματικής αγοράς κόντρα στο κλίμα και στην ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας που βλέπουν στις έρευνές τους. Αρχίζουν εντέλει να αντιλαμβάνονται και αυτοί ότι η επιλογή της ψήφου είναι πολυπαραγοντική και ουδέποτε ορίστηκε από έναν παράγοντα και μόνο.
Θρίλερ εδάφους-αέρος
Τον ύποπτο, κατά τη CIA πιθανό τρομοκράτη, τον έψαχναν σε δύο Μπόινγκ των Emirates και αλλού τον εντόπισαν, όχι πάντως μέσα σε αεροπλάνο. Πρόκειται για έναν 35χρονο τούρκο υπήκοο, αραβικής καταγωγής, ο οποίος όμως δεν ήταν ούτε στη μία ούτε στην άλλη πτήση των Emirates για Νέα Υόρκη και Ντουμπάι. Στην πτήση ΕΚ209 για Νέα Υόρκη, αυτήν που γύρισαν πίσω με συνοδεία ενός ζεύγους F-16, επέβαιναν πολλοί Ελληνες που υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία. Και επειδή η πληροφορία προερχόταν από τη CIA, είχαν σκοπό να ξαναψάξουν τους επιβάτες για να είναι απόλυτα σίγουροι και ας είχαν εντοπίσει τον ύποπτο. Ο 35χρονος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε προσπαθήσει να λάβει βίζα για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ως πρόσφυγας και θεωρείται ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Μαθαίνω μάλιστα ότι είχε εισέλθει στην Ελλάδα από την Τουρκία πριν από δύο ή τρία χρόνια και διέμενε στην Αθήνα όπου οι ελληνικές αρχές τού είχαν χορηγήσει προσωρινή άδεια διαμονής ως το 2025.
Οταν η CIA όμως μεταβιβάζει τέτοια πληροφορία, ως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί συναγερμό στις ελληνικές αρχές. Και ιδού τι ακολούθησε: Η ΕΥΠ μεταβίβασε πάραυτα την πληροφορία στην Αντιτρομοκρατική, ειδοποιήθηκε αμέσως ο διοικητής της ΥΠΑ αντιπτέραρχος ε.α. Γεώργιος Δριτσάκος να «κρατήσει» τα αεροπλάνα στο «Ελ. Βενιζέλος», ώστε να ψάξουν τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Η πτήση όμως ΕΚ209 για Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία (Σαρδηνία). Τότε από το Approach Center του «Ελ. Βενιζέλος» ειδοποίησαν τον πιλότο να προσγειωθεί άμεσα. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροπλάνο σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους και έτσι αυτό επέστρεψε στην Αθήνα.
Ο πλούτος των Ελλήνων
Σύμφωνα με την Gredit Suisse, ο συνολικός πλούτος των περίπου 8.440.000 ενήλικων Ελλήνων υπολογίζεται σε περίπου 914 δισ. ευρώ! Και ο αναλογών ατομικός πλούτος σε 108.300 ευρώ. Δεν τα λες και λίγα, αν και είναι ανισομερώς κατανεμημένα. Το 67,5% του ιδιωτικού πλούτου ωστόσο είναι συγκεντρωμένο σε ακίνητα. Είναι αυτό ένα στοιχείο που ισορροπεί κάπως τις ανισότητες εξαιτίας της διάχυσης της ιδιοκτησίας στον ευρύ πληθυσμό. Αντίστοιχο υψηλό ποσοστό (67,8%) του ιδιωτικού πλούτου σε ακίνητα συναντάται μόνο στη συγγενή μεσογειακή Ισπανία. Κοινώς, Ελληνες και Ισπανοί επενδύουν σε ακίνητα. Υστερούν έτσι οι Ελληνες στη συγκέντρωση χρηματοοικονομικού πλούτου, ήτοι σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και επενδυτικά αγαθά. Οι τραπεζίτες θα ήθελαν μια μετατόπιση από τα δύσκολα ρευστοποιήσιμα ακίνητα προς τα χρηματοοικονομικά αγαθά. Αλλά αυτά είναι τα ήθη του λαού που έρχονται από πολύ μακριά. Οπως και να έχει πάντως, δεν λες ότι η Ελλάδα είναι και η φτωχότερη χώρα του κόσμου…
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης (φωτογραφία) με το «Maestro» του Mega άνοιξε τον δρόμο. Η ηγεσία του Netflix ήρθε και πάλι στην Ελλάδα, συναντήθηκε με παραγωγούς με στόχο να πάνε ένα βήμα παραπέρα, να αρχίσουν δηλαδή παραγωγές σειρών ή ταινιών στη χώρα μας. Η κινητικότητα στην Ελλάδα είναι έντονη τον τελευταίο καιρό, μετά την επιτυχία του «Maestro». Τις προάλλες βρέθηκαν εδώ προσκεκλημένοι του Athens Film Office και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στελέχη όπως ο Brendan Fitzgerald, αντιπρόεδρος της Sony Pictures Television International Production, ο Peter Straughan, σεναριογράφος που ήταν υποψήφιος για Οσκαρ για την ταινία «Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», ο Dan MacRae, αντιπρόεδρος του Studiocanal, ο David Isaacs, σεναριογράφος του «Mad Men», σε ένα σεμινάριο προσανατολισμένο προς το σενάριο. Στη Θεσσαλονίκη ήταν η Veronica Vitali του Netflix, η Sam Hoyle των Sky Studios, o Julien Leroux, παραγωγός της «Τεχεράνης» που γυρίζεται στην Αθήνα, και άλλοι, όπου μίλησαν στους έλληνες δημιουργούς για το τι τελικά είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια σειρά ή μια ταινία από μια χώρα όπως η Ελλάδα να ξεχωρίσει διεθνώς. H στρατηγική, κατά τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη, βασίζεται στο τρίπτυχο κίνητρα-υποδομές-ανθρώπινο κεφάλαιο (με δράσεις όπως ο νέος οπτικοακουστικός κόμβος στη Δράμα και η Σχολή Κινηματογράφου).