Οι κορυφαίες προπαγανδιστικές φωνές της Ρωσίας συσπειρώθηκαν την Τετάρτη πίσω από την απόφαση εγκατάλειψης της ουκρανικής πόλης Χερσώνα, σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί μία από τις πιο ταπεινωτικές υποχωρήσεις των ρωσικών δυνάμεων σε σχεδόν εννέα μήνες πολέμου στην Ουκρανία.
Η απόσυρση που πρότεινε ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο μήνα να αναλάβει τη συνολική ευθύνη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, σημαίνει ότι η Μόσχα εγκαταλείπει μια στρατηγική πόλη ακριβώς βόρεια της προσαρτημένης Κριμαίας, τη μόνη ουκρανική επαρχιακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Με την Ουκρανία να απειλεί τις ρωσικές δυνάμεις στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου δεν μπορούν εύκολα να εφοδιαστούν, ο Σουροβίκιν πρότεινε στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να δημιουργήσει η Ρωσία νέες αμυντικές γραμμές στην απέναντι όχθη προκειμένου να διαφυλάξει τις ζωές των στρατιωτών.
Ο Σοϊγκού συμφώνησε και διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν.
«Μαύρη σελίδα» αλλά…
Την απόφαση ωστόσο – η οποία χαρακτηρίστηκε από έναν Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ ως «μαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού»- υπερασπίστηκαν γρήγορα ορισμένοι από τους πιο προβεβλημένους υποστηρικτές του πολέμου ως μια σοφή και αναγκαία ενέργεια.
«Αφού ζύγισε όλα τα υπέρ και τα κατά, ο στρατηγός Σουροβίκιν έκανε τη δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες για χάρη ηχηρών δηλώσεων και στη διάσωση των ανεκτίμητων ζωών των στρατιωτών» δήλωσε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο Τσετσένος ηγέτης που έχει συχνά προτρέψει για μια πιο επιθετική προσέγγιση στον πόλεμο και έχει ζητήσει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος.
Μια άλλη φωνή του πολέμου – ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner που πολεμά για τη Ρωσία στην Ουκρανία – δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti το εξής: «Η απόφαση που έλαβε ο Σουροβίκιν δεν είναι εύκολη, αλλά ενήργησε σαν άνθρωπος που δεν φοβάται την ευθύνη».
Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού μέσου ενημέρωσης RT και μια από τις μεγαλύτερες προπαγανδιστικές φωνές της Ρωσίας, προχώρησε ακόμη περισσότερο, συγκρίνοντας την υποχώρηση με την απόφαση του στρατηγού Μιχαήλ Κουτούζοφ να εγκαταλείψει τη Μόσχα στον Ναπολέοντα το 1812 για χάρη της διατήρησης του στρατού του και της σωτηρίας της Ρωσίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Σιμονιάν επέκρινε δριμύτατα τη χαοτική στρατιωτική επιστράτευση της Ρωσίας, ενώ τόσο ο Καντίροφ όσο και ο Πριγκόζιν – πριν από τον διορισμό του Σουροβίκιν – καυτηρίασαν τη διεξαγωγή του πολέμου και κριτίκαραν ορισμένους από τους επικεφαλής στρατηγούς.
Η σειρά των υποστηρικτικών τους δηλώσεων την Τετάρτη υποδηλώνει μια συντονισμένη προσπάθεια στο να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο. Αλλά οι δηλώσεις τους μόλις και μετά βίας συγκαλύπτουν την πικρή γεύση της υποχώρησης.
«Ξέρω σίγουρα ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη για κανέναν. Ούτε για εκείνους που την πήραν, ούτε για εκείνους από εμάς που εξακολουθούσαμε να προσευχόμαστε να μην συμβεί» δήλωσε η Σιμονιάν.