Έναν ακόμα ισχυρό πολιτικό σύμμαχο απέκτησε η χώρα μας από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τζούνιορ, γιο του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος, στην 8η Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ, ανακηρύχθηκε νικητής έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο. Έτσι η Γερουσία και η Βουλή θα έχουν από έναν Μενέντεζ. Ο Μενέντεζ Τζούνιορ, θεωρείται δυναμικός αλλά συνάμα ταπεινός και καλλιεργημένος. Αποτελεί την ανερχόμενη προσωπικότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Διαθέτοντας ήδη έναν πανίσχυρο μηχανισμό στήριξης και πρωτοφανές ρεύμα για νέο υποψήφιο, αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν ακόμη πόλο προώθησης των ελληνοκυπριακών θεμάτων στο Κογκρέσο.
Οι ελληνικές προσδοκίες στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές ξεπέρασαν κατά πολύ τα αναμενόμενα καθώς τουλάχιστον τέσσερις από τους έξι ομογενείς ομοσπονδιακούς βουλευτές ανανεώνουν τη θητεία τους στο Κογκρέσο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος ανανέωσαν (άνετα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ή πίεση) την θητεία τους οι Νικόλ Μαλλιωτάκις, Γκας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας, βγήκαν αλώβητοι από τις εκλογικές μάχες, κάτι που είναι ευνοϊκό για την προώθηση των εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο. Να θυμίσω ότι ο Κρις Πάπας με επιστολή του στις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ζήτησε να διατηρηθεί η τροπολογία του για τα F-16 (που είχε εγκριθεί το καλοκαίρι από την ολομέλεια της Βουλής) στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Αλλά και στη μάχη της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια, μια κρίσιμη πολιτεία για τον εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ, ο Μεχμέτ Οζ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζον Φέτερμαν. Να σημειώσω ότι ο Φέτερμαν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ όλων των ελληνικών θέσεων και υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ακόμα με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες ο Ρεπουμπλικανός (ομογενής) Μπιλιράκης εξασφάλισε το 70,5% στη 12η περιφέρεια της Φλόριντα ενώ η αντίπαλός του Δημοκρατικός Κίμπερλι Γουόκερ εξασφάλιζε το 29,5%.***Οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα από ότι αναμένοντανΤελικά, όπως εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης δεν υπήρξε το «κόκκινο τσουνάμι» των Ρεπουμπλικάνων που κάποιοι φοβόντουσαν ή προσδοκούσαν. Αφήστε, που ο Τραμπ περίμενε θρίαμβο, αλλά δεν του βγήκε. Τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή είναι ελάχιστα (και οφείλονται, κυρίως, στην επαναχάραξη/redistricting των εκλογικών περιφερειών) και στη Γερουσία χάνουν, (όπως διαβάσατε παραπάνω) την Πενσυλβάνια, όπου ηττάται ο Τουρκο-Αμερικάνος τηλε-γιατρός Μεχμέτ Οζ. Η Τζώρτζια, που έχει την ιδιαιτερότητα να θέλει την απόλυτη πλειοψηφία για την εκλογή κάποιου, πηγαίνει σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου, αφού κανείς δεν συγκεντρώνει το 50%.Όπου κι αν καταλήξει το Κογκρέσο (θα χρειαστούν αρκετές ακόμα ώρες για να ξέρουμε), ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Πήγαν κόντρα στην ιστορία που θέλει το κόμμα του Προέδρου να ηττάται, ενίοτε βαριά, στις ενδιάμεσες εκλογές, όπως έγινε το 2018, 2010, 2006 και το 1994 και κόντρα στη δυσαρέσκεια από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας.
***Συνεχίζει τις περιοδείες ο ΜητσοτάκηςΟ Πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες του στις περιφέρειες. Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στην Πιερία. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 10.00 με επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού στο Αιγίνιο. Εν συνεχεία θα επισκεφτεί πρότυπη αγελαδοτροφική μονάδα στον Κολινδρό. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κατερίνη και συγκεκριμένα θα εγκαινιάσει Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κέντρο της Κατερίνης και θα συζητήσει με επιχειρηματίες της πόλης στον πεζόδρομο.
***Ο Τσίπρας, η απεργία και Τσε ΓκεβάραΤο «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν χθες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Τσίπρας, (προτού αρχίσουν τα επεισόδια με μολότωφ και δακρυγόνα), συνομίλησε με διαδηλωτές που τον υποδέχθηκαν με αγκαλιές στην οδό Σταδίου όπου είχε δοθεί το ραντεβού της προσυγκέντρωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φωτογραφήθηκε με έναν πιτσιρικά οποίος φορούσε μπλούζα με τον Τσε Γκεβάρα.
***Τρεις Τούρκοι βουλευτές στη Βουλή των ΕλλήνωνΤην ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, τρεις Τούρκοι βουλευτές εισέρχονταν στη Βουλή των Ελλήνων, μαζί με άλλους βουλευτές χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που Τούρκοι βουλευτές βρέθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά ήταν οι ίδιοι Τούρκοι που μετείχαν στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, τότε που αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Ακάρ εκνευρισμένος από τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων βουλευτώνκκ. Λιβανό, Βολουδάκη και Ανδρέα Λοβέρδο λόγω της προκλητικής ομιλίας του. Αυτή τη φορά όμως στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που έγινε στην Αθήνα δεν σημειώθηκαν εντάσεις, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να περάσουν τις δικές τους απόψεις και στο μεταναστευτικό, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δόθηκαν, όπως θα δείτε παρακάτω, οι πρέπουσες απαντήσεις από τους υπουργούς με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα είδος ελληνοτουρκικού…διαλόγου, να δημιουργηθούν… πηγαδάκια στη Βουλή ανάμεσα σε Τούρκους βουλευτές και Έλληνες υπουργούς και όλα να τελειώνουν με ένα πλούσιο γεύμα με ψητές σφυρίδες και νόστιμες σαλάτες στο Μουσείο Μπενάκη.Στην αρχή οι Τούρκοι βουλευτές, Οσμάν Μπακ, πρώην υπουργός του Ερντογάν (που εκλέγεται σε περιφέρεια του Πόντου) και Αχμέτ Γιλντίζ πρώην διπλωμάτης, επιχείρησαν να περάσουν τροπολογία στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το μεταναστευτικό και κυρίως στο τομέα της διάσωσης με την πρόταση ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην φιλοξενία των προσφύγων. Την ίδια ώρα προσπάθησαν να εμφανίσουν την Τουρκία ότι έχει αναβαθμισμένο ρόλο και σε άλλα πεδία στη Μεσόγειο, ωστόσο μετά από συνεννόηση στο παρασκήνιο, συμφώνησαν να αποσύρουν το ψήφισμα.***Γιατί διεθνοποιούνται οι τουρκικές απειλέςΕκεί όμως που οι Τούρκοι επέμειναν ήταν γιατί η Ελλάδα διεθνοποιεί ένα ζήτημα όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τη στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Απάντηση έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (και μάλιστα στα αγγλικά για να μην γίνει καμία παρανόηση στην μετάφραση) λέγοντάς τους ότι εκ των πραγμάτων το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα διεθνοποιείται κάτι που δεν είναι αδόκιμο, αφορά τη συνέχεια του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή των Ρώσων.
***Δεν μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε μεγαλοϊδεατισμόςΣτο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι «τα σύνορα θα πρέπει να παραμένουν απαραβίαστα. Δεν μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε μεγαλοϊδεατισμός ή παρελθοντολογικός αναθεωρητισμός. Δεν είναι μία περίοδος αναγέννησης παλαιών και πεθαμένων από το χρόνο αυτοκρατοριών. Είναι μία περίοδος που ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις» , και πρόσθεσε: «Δεν είναι εποικοδομητικές οι οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις κυριαρχίας και οι προκλητικές ενέργειες στο πεδίο, είτε συνίστανται σε παράνομες σεισμικές έρευνες, είτε σε υπερπτήσεις, είτε σε παραβιάσεις των θαλασσίων και των εναέριων συνόρων. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι εποικοδομητική μία ρητορική που καταλήγει, καθημερινά σχεδόν, στη φράση «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Αυτό δεν είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας μέσα σε έναν κοινό οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ, που θέλει να εγγυάται την κοινή μας ασφάλεια.
***Δεν έχει νόημα να συζητούν δύο συνταγματάρχες υπό καθεστώς απειλώνΣ΄ένα πηγαδάκι που σχηματίσθηκε αμέσως μετά, ανάμεσα στον Μανούσο Βολουδάκη, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Οσμάν Μπακ, ο Τούρκος βουλευτής ζήτησε να επαναληφθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες για την εμπέδωση μέτρων εμπιστοσύνης για να λάβει τη απάντηση από τον υπουργό Άμυνας ότι με απειλές δεν νοείται διάλογος: «Τι νόημα έχει να βάλουμε δύο συνταγματάρχες να συζητούν για ανταλλαγή επισκέψεων την στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές. Να σταματήσουν ο απειλές…», είπε ο υπουργός Άμυνας και η συζήτηση έκλεισε εκεί, με τους βουλευτές των άλλων μεσογειακών χωρών να ακούν προσεκτικά.***Στην Επιτροπή Θεσμών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ο Γρηγόρης ΔημητριάδηςΣτη σημερινή Διάσκεψη Προέδρων τη Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων τόσο ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος. Αναμένεται ένταση στην Επιτροπή με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος να ζητεί την βίαιη προσαγωγή τους στην Επιτροπή σε περίπτωση που αρνηθούν να καταθέσουν.***Το «ολίγον σκάνδαλο»Από τη λίστα με αυτούς που υποτίθεται πως τους παρακολουθούσαν με το ενιαίο σύστημα Predator και που δημοσιεύθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, η προσοχή της στήλης έπεσε σε ένα πρόσωπο. Πρόκειται για τον Αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο, τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, ο οποίος, εάν ενθυμείστε, είχε παραιτηθεί στα μέσα Αυγούστου 2020, στη συνέχεια δηλώσεων που είχε πραγματοποιήσει για τις παραβιάσεις του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση». Αυτό είχε δηλώσει τότε ο κ. Διακόπουλος, ερχόμενος σε σύγκρουση με το κυβερνητικό αφήγημα που μιλούσε για ανύπαρκτες έρευνες του σεισμολογικού ερευνητικού σκάφους. Και για να διευκολύνει την κυβέρνηση οδηγήθηκε σε παραίτηση. Για να έλθουμε στο σήμερα, μπορεί ορισμένοι να χαρακτήριζαν ως ανύπαρκτο το σκάνδαλο των υποκλοπών ωστόσο, η ρήση Διακόπουλου επανέρχεται στο προσκήνιο. «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος». Κατά παράφραση «δεν υπάρχει ολίγον σκάνδαλο».