Η Πολεμική Αεροπορία τιμά σήμερα, 8 Νοεμβρίου, τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένους αφανείς ήρωές της. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε ονόματα όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή η Πολεμική Αεροπορία δεν κάνει διακρίσεις στα στελέχη της είτε αυτοί είναι ιπτάμενοι, είτε είναι τεχνικοί εδάφους, είτε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, είτε είναι άνδρες ή γυναίκες.

Περίπτωση πρώτη: Επισμηνίας σε αεροπορική βάση, είχε, προ ημερών, ένα τραγικό ατύχημα, όταν μια δεξαμενή αεροσκάφους έπεσε πάνω της τραυματίζοντάς της σοβαρά. Αποτέλεσμα; Να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. Η επισμηνίας επέστρεψε με σοβαρότατα τραύματα στην υπηρεσία της. Χωρίς να ζητήσει αποζημίωση για τον σοβαρό τραυματισμό της, χωρίς να απαιτήσει να βγει με μειωμένη σύνταξη, ή να αποχωρήσει από την υπηρεσία της, χωρίς καν να διαμαρτυρηθεί έτσι τραυματισμένη συνεχίζει την δουλειά της μέσα στην αεροπορική βάση κερδίζοντας τον θαυμασμό των συναδέλφων της.

Περίπτωση δεύτερη: Οι τεχνικοί εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας (σε όλες τις αεροπορικές βάσεις), οι οποίοι εδώ και χρόνια καταφέρνουν αμέσως μετά την προσγείωση από διάφορες αποστολές των μαχητικών αεροσκαφών να τα ετοιμάζουν σε χρόνο ρεκόρ έτοιμα πάλι για άμεση απογείωση σε νέες αποστολές. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ταχύτητες ετοιμασίας ενός αεροσκάφους να είναι τόσο μεγάλες που προκαλούν τον θαυμασμό των συναδέλφων τους στις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ.

Περίπτωση τρίτη: Είναι πλέον γεγονός (και από αυτήν την στήλη το διαβάσατε πολλές φορές) ότι στα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται και γυναίκες. Ελληνίδες που δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καλά εκπαιδευμένες, ψύχραιμες και κυρίως αποφασισμένες να θέσουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί. Ακόμα και αποστολή με εμπλοκή τουρκικού αεροσκάφους που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο. Μία δε εξ αυτών, είναι η πρώτη Ελληνίδα που αντιμετώπισε με το μαχητικό της τον εναέριο εισβολέα και αφού τον αναγνώρισε, τον αναχαίτισε με όλους τους κανόνες του διεθνούς αεροπορικού δικαίου σε ύψος 19.000 ποδών στο Αιγαίο.

***
Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πάμε τώρα σε ένα θέμα που αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (την «Σούδα του Βορρά»- όπως την ονομάζουν) και να δούμε γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει τη διαγωνιστική διαδικασία που αφορούσε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Πρώτα από όλα θέλω να σας πω ότι την είδηση επιβεβαίωσε τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στελέχη του λιμένος Αλεξανδρούπολης εξέφραζαν έκπληξη. Η ματαίωση γίνεται λόγω της αναβάθμισης της γεωπολιτικής σημασίας του και ύστερα από προσεκτικό ζύγισμα κάθε παραμέτρου – ενεργειακής, στρατιωτικής, εμπορικής – με διακηρυγμένο άλλωστε τον κυβερνητικό στόχο να εξελιχθεί η ακριτική περιοχή σε οικονομικό και αμυντικό κόμβο. Όπως θα ξέρετε μετά την ενίσχυση της Αλεξανδρούπολης μέσω της ένταξής της στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ, οι επιπτώσεις από την εισβολή της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη έδωσαν νέες διαστάσεις στη σημασία του λιμανιού – ως συνδέσμου της Ανατολικής Μεσογείου με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

***

Ουαί και αλλοίμονο σ΄αυτόν που θα τολμήσει να μας βλάψει

Στο βραβείο Περικλέους από τον Δήμο Παπάγου- Χολαργού που απονεμήθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρέστη η μισή κυβέρνηση, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκείνο που ξεχώρισε από την συγκινητική ομιλία του κ. Αρχηγού ήταν οι φράσεις, που αποτελούν και απάντηση στις τουρκικές απειλές, περί βαλλιστικών πυραύλων, περί νύχτας κτλ.: «Και ουαί και αλλοίμονο σε εκείνον που θα μας υποτιμήσει! Ουαί και αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα τολμήσει να μας βλάψει! Ουαί κι αλλοίμονο σε αυτούς που θα επιχειρήσουν να παίξουν με τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων. Δεν απειλούμε κανέναν. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να χαθεί ούτε κόκκος άμμου, ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, ούτε επιβουλείς άλλων. Είμαστε όμως απόλυτα αποφασισμένοι και σίγουροι. Σίγουροι για τους εαυτούς μας και τα Ελληνικά Όπλα. Το ίδιο να είστε κι όλοι εσείς.»

***
Αρχίζουν έρευνες της ExxonMobile

Έρευνες για φυσικό αέριο από την ExxonMobile νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης τις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ άφησε ανοιχτό και το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις καθημερινές απειλές της Τουρκίας τόνισε ότι είναι «επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός απαντιέται με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια ενώ συνέδεσε τη στάση της τουρκικής ηγεσίας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της.

***
Ερώτηση Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό για τα 33 ονόματα των υποκλοπών

Νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ τα 33 ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κλπ. που φέρονται ως στόχοι του Predator. Συγκεκριμένα στην ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό αναφέρει: «Σκοπεύετε να δώσετε τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ»;

***

Περισσότερες γυναίκες στο Επικρατείας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης στα ψηφοδέλτια

Η υπόθεση των υποκλοπών (μέρος δεύτερον και σοβαρότερο) ανάγκασαν τα κομματικά επιτελεία να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Τα ψηφοδέλτια (πλην αυτού της Επικρατείας) είναι έτοιμα για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ και απομένουν μόνον μερικές εκλογικές περιφέρειες να συμπληρωθούν. Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια Επικρατείας παραμένουν στην ευθύνη των προέδρων των κομμάτων (όπως συνέβαινε πάντοτε), αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που αφήνουν τα κομματικά επιτελεία να διαρρεύσουν τα τρία αυτά κόμματα θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερο γυναίκες στα ψηφοδέλτια. Εκείνο που απομένει να διευκρινιστεί είναι πόσοι από τους σημερινούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς θα θέσουν υποψηφιότητα και πόσοι από το Επικρατείας θα δοκιμάσουν την τύχη τους με σταυρό. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δύο εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ. είναι σε τροχιά αποχώρησης. Στη Χαλκιδική, για παράδειγμα, ο Γιώργος Βαγιωνάς φέρεται να αποσύρεται, με αποτέλεσμα να δίνουν μάχη ο ξενοδόχος Γρηγόρης Τάσιος και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος. Στην Ηλεία, ο Κώστας Τζαβάρας (το έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος), ενώ νέα υποψηφιότητα είναι του Νίκου Καλάκου και ενδιαφέρονται ο εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς», Λευτέρης Βαρουξής, καθώς και η Αννα-Μαρία Βλαγκούλη.

***
Το πάθημα με τον Πάτση έγινε μάθημα;

Ένα χαρακτηριστικό των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών είναι ότι αναζητούνται πλέον υποψήφιοι (δοκιμασμένοι στις εκλογικές μάχες) από την περιφέρεια (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπεριφερειάρχες κτλ). Μετά τα όσα συνέβησαν με τον Πάτση (ακόμα προσπαθούν να μάθουν- αν και όλοι το γνωρίζουν- ποιος τον πρότεινε τότε στα ψηφοδέλτια), άρχισε, τώρα να γίνεται έλεγχος στις νέες υποψηφιότητες (αλλά και σε ορισμένες παλιές). Τα κομματικά επιτελεία στρέφονται σε πιο ασφαλείς λύσεις όπως είναι πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Θέλετε ένα παράδειγμα; Στην Αχαΐα ακούγεται ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος. Στην Αρκαδία ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος. Άλλωστε οι βουλευτικές εκλογές προηγούνται των περιφερειακών και ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που τα στήριξε η ΝΔ να βοηθήσουν την κυβέρνηση.

***
Ο Στουρνάρας και ο κορωνοϊός

Έως τώρα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δεν είχε κολλήσει covid. Αλλά ο κορωνοϊός τον επισκέφθηκε. Ευτυχώς είχε ήπια συμπτώματα, αλλά για αρκετές ημέρες βρισκόταν απομονωμένος ακολουθώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα στο σπίτι του. Έτσι ανάβαλε πολλές συναντήσεις (όπως αυτή με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα), συνέδρια και ομιλίες. Χθες όμως έκανε το τεστ, βγήκε αρνητικός και σήμερα αναχωρεί για την Φρανκφούρτη, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

***
Το Ισραήλ θα τιμήσει τον Αναστασιάδη

Ίσως αυτή η είδηση να έχει τη σημασία της, μετά την επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία. Την Τετάρτη ο (απερχόμενος) Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζοκ και το νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντά τον νικητή των εκλογών στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τιμηθεί από τον πρόεδρο του Ισραήλ με την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας, για την καθοριστική συμβολή του στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο κρατών.

***
Ο Σταϊκούρας πήγε CooKoovaya με τον Gentiloni

Tην πολύ καλή συνεργασία και τη φιλική σχέση που έχουν χτίσει μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν όσοι τους είδαν να δειπνούν μαζί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο εστιατόριο «Cookoovaya».