Black Friday 2022: Οδηγός έξυπνης αγοράς Desktop

Η μεγάλη ευκαιρία για να αποκτήσεις το δικό σου Desktop πλησιάζει και δεν είναι άλλη από την Black Friday! Διάβασε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις.

Η Black Friday πέφτει φέτος στις 25 Νοεμβρίου. Πρόκειται, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Αν δεν ξέρεις τι είναι η Black Friday (αν και φαντάζει απίθανο), πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η πλειονότητα των επιχειρήσεων ρίχνει κατακόρυφα τις τιμές! Θα βρεις τρομερές εκπτώσεις σε προϊόντα τεχνολογίας αλλά και διάφορες προσφορές σε άλλα είδη, τις οποίες δεν θα ξαναβρείς άλλη μέρα του χρόνου.

Και πάμε στο βασικό μας θέμα. Την αγορά desktop υπολογιστή. Όπως σου είπαμε ήδη, εάν επιθυμείς να αποκτήσεις ένα desktop τότε προτίμησε να το κάνεις την Black Friday ώστε να επωφεληθείς από τις σημαντικές εκπτώσεις.

Από πού να ξεκινήσεις

Αρχικά, κοίταξε να έχεις καταλήξει στο ότι χρειάζεσαι έναν desktop υπολογιστή και όχι ένα laptop. Εφόσον είσαι συνειδητοποιημένος ότι ψάχνεις για desktop θα πρέπει να ξεκινήσεις από τα απολύτως βασικά. Ποια είναι αυτά; Θα εξαρτηθεί από το ποιες είναι οι ανάγκες σου.

Τι εννοούμε; Εάν είσαι gamer για παράδειγμα και θες να ξεκινήσεις να μπιλντάρεις το απόλυτο gaming εργαλείο, τότε δεν θα επιλέξεις κάποιο έτοιμο σύστημα με όχι τόσο ισχυρά χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, θα πας στοχευμένα σε μια πολύ δυνατή κάρτα γραφικών, ισχυρότατο επεξεργαστή, κάρτα μνήμης κ.α. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς αν είσαι gamer, ξέρεις τι… ψάχνεις!

.

Πάμε σε άλλο σενάριο. Εργάζεσαι από το σπίτι σου και χρειάζεσαι έναν αξιόπιστο σταθερό υπολογιστή. Σε συνδυασμό με αυτό, θα ήθελες να μπορείς να βλέπεις και άνετα τις ταινίες σου, τις σειρές σου, να παίζεις ορισμένα games, να χειρίζεσαι προγράμματα της δουλειάς σου χωρίς αυτά να κολλάνε κ.α.

Εδώ λοιπόν, η λύση των έτοιμων συστημάτων σου λύνει τα χέρια. Θα γλιτώσεις μπόλικο χρόνο και ίσως και χρήματα εάν εμπιστευτείς ένα έτοιμο pc σύστημα από κάποια γνωστή εταιρεία. Προσοχή! Λέμε γνωστή γιατί τα έτοιμα desktops από άγνωστες εταιρείες ενέχουν κινδύνους όπως το να μην συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους όσα έχουν επιλεγεί.

Όρισε budget

Αφού καταγράψεις όλους τους λόγους για τους οποίους χρειάζεσαι ένα pc, είσαι έτοιμος να περάσεις στο επόμενο βήμα. Να ορίσεις budget. Εν μέσω Black Friday είναι σίγουρο ότι θα εξοικονομήσεις χρήματα. Για αυτό σκέψου καλά πριν καταλήξεις στο ποσό που είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις. Ίσως βρεις τρομερές προσφορές που δεν περίμενες!

Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές εκεί έξω σε desktop υπολογιστές. Έτσι, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό χρημάτων θα καταφέρεις να περιορίσεις την έρευνα αγοράς σου σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Προσοχή: Δώσε βάση στα εκάστοτε χαρακτηριστικά που θα συναντήσεις διότι από εταιρεία σε εταιρεία είναι πολύ πιθανό να βρεις διαφοροποιήσεις. Σύγκρινε τα χαρακτηριστικά μεταξύ των έτοιμων συστημάτων. Δες τι σε συμφέρει από άποψη ποιότητας και χρημάτων αλλά κυρίως από άποψη κάλυψης των αναγκών σου.

Τι να προσέξεις γενικά

Ξεκίνησε από την CPU. Πρόκειται για τον επεξεργαστή του υπολογιστή σου. Δες τον σαν τον εγκέφαλο του συστήματος. Έχε το νου σου στους πυρήνες που διαθέτει. Για παράδειγμα, για απλό gaming και καθημερινή χρήση στο σπίτι 4-πυρήνες είναι μια καλή βάση. Εάν πάλι ενδιαφέρεσαι για game streaming ή π.χ ψάχνεσαι στην επεξεργασία video τότε θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις έναν 8-πύρηνο επεξεργαστή. Εκτός των πυρήνων, ρίξε μια ματιά στον αριθμό των cores και των threads.

.

Έπειτα, πολύ σημαντικό βήμα είναι να κοιτάξεις την μητρική σου κάρτα. Αποτελεί με απλά λόγια, τον καμβά του desktop σου. Είναι η βάση που θα πατήσει όλο σου το σύστημα. Μην ξεχάσεις να τσεκάρεις και την RAM, καθώς είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία.

Εκτός από τον τύπο και την χωρητικότητά της, έχε το νου σου και στη συχνότητα λειτουργία της. Για να καταλάβεις (εάν δεν ξέρεις ήδη), όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα τόσο καλύτερα αποτελέσματα. Μια 8GB RAM είναι ΟΚ για ένα home pc αλλά εάν κοιτάς για μέσο Gaming PC τότε επικεντρώσου από 16GB και άνω.

Τσέκαρε την κάρτα γραφικών. Αρκετά έτοιμα συστήματα διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα. Εάν δεν είσαι gamer και χρειάζεσαι ένα desktop για τη δουλειά σου ή για απλή καθημερινή χρήση τότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, κάνε καλή έρευνα αγοράς σε κάρτες γραφικών.

Τέλος, μην ξεχάσεις να προτιμήσεις για οποιαδήποτε χρήση SSD σκληρό δίσκο για πιο γρήγορα και χωρίς κολλήματα αποτελέσματα στο λειτουργικό σύστημα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.