Ηταν ζεστή η φιλοξενία που επιφύλαξε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περικυκλωμένο από πάνοπλους στρατιώτες Προεδρικό Μέγαρο. Δύο ελληνικές σημαίες βρίσκονταν δίπλα από τις ουκρανικές, με τον κ. Ζελένσκι να δηλώνει ότι το καλύτερο και το πιο πειστικό επιχείρημα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το έκαναν Ελληνες όταν είπαν σε σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας: «Είναι δυνατόν; Τη μοναδική χώρα που πολέμησε τη Ρωσία, σημείωσε σημαντική επιτυχία και ανέτρεψε τα προγνωστικά να μην την εντάξουμε στο ΝΑΤΟ;». Και αμέσως μετά ο ουκρανός πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε, στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, την Ελλάδα, άρχισε να εξιστορεί όλες τις φορές που στο παρελθόν επισκέφθηκε τα ελληνικά νησιά, την Αθήνα καθώς και την Κύπρο.
Οδύσσεια μέχρι το Κίεβο
Δεν ήταν καθόλου εύκολη η πρόσβαση για να φτάσει κανείς στο Κίεβο. Πρώτα φτάνεις αεροπορικώς σε μια πόλη της Πολωνίας και εν συνεχεία από εκεί ακολουθείς μια διαδρομή περίπου δέκα ωρών με τρένο. Ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει αν θα υπάρξει ή όχι επαρκής ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, γιατί δεν γνωρίζει πόσους πυραύλους Κρουζ και πόσα ιρανικά drones θα εκτοξεύσουν εκείνη την ώρα οι Ρώσοι. Την προηγούμενη ημέρα της άφιξης της Προέδρου στο Κίεβο είχαν εκτοξευθεί καμιά 20αριά drones, τα περισσότερα εκ των οποίων τα εξουδετέρωσαν τα συστήματα αεράμυνας που υπάρχουν στην πόλη. Ισως η ασφαλέστερη πρόβλεψη εάν θα ηχήσουν ή όχι οι σειρήνες, ώστε να στείλουν τον κόσμο στα υπόγεια καταφύγια, είναι ο… καιρός. Οταν η Πρόεδρος έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα ο καιρός ήταν ομιχλώδης, με βροχή, άρα, όπως τους έλεγε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι πιθανότητες επιδρομής των drones ήταν ελάχιστες.
Σειρήνες και… ψυχραιμία
Ωστόσο στην επιστροφή, κοντά στο ξημέρωμα, έξω από την πόλη Λβιβ, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία ξεκουραζόταν μέσα στο τρένο, ακούστηκαν ξαφνικά οι σειρήνες του συναγερμού. Το τρένο σταμάτησε. Η Πρόεδρος και ο υπουργός αντιμετώπισαν την όλη κατάσταση με ψυχραιμία. Ευτυχώς δεν συνέβη τίποτα και το τρένο συνέχισε την πορεία του. Αλλά και στο Κίεβο, σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της Προέδρου, δεν ακούστηκαν σειρήνες. Τα μέτρα ασφαλείας όμως ήταν εντυπωσιακά. Πάνοπλοι στρατιώτες καθώς και έλληνες άνδρες της ασφάλειας της πρεσβείας είχαν σχηματίσει ένα τείχος προστασίας μπροστά στην Πρόεδρο, η οποία να σημειώσω ότι δεν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, όπως όλοι οι άλλοι, περιλαμβανομένου και του υπουργού Αμυνας: «Εάν έθεταν θέμα οι Ουκρανοί που γνώριζαν καλύτερα τις συνθήκες ασφαλείας, θα φορούσα και εγώ» ακούστηκε να λέει η Πρόεδρος. Τέτοιο θέμα όμως δεν έθιξαν…
Δάκρυσε μπροστά στο δράμα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχθηκε την Πρόεδρο έξω από το Προεδρικό, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ντυμένος με ένα πουλόβερ εκστρατείας. Η υποδοχή, παρά το κρύο, ήταν θερμή. Πρώτα χειραψία και μετά μια ζεστή αγκαλιά, περισσότερο αγκαλιά ευχαριστιών προς την εκπρόσωπο της χώρας μας παρά αγκαλιά τυπική. Εμειναν και οι δύο μερικά δευτερόλεπτα έτσι. Μερικοί συγκινήθηκαν… Οπως και η Πρόεδρος δεν έκρυψε τη συγκίνησή της τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη όταν της έδειξαν τη μοιραία πολυκατοικία που βομβάρδισαν κατά λάθος οι Ρώσοι. Κατά λάθος, επειδή τα drones τους στόχευαν μια υποδομή ενέργειας κοντά στην πολυκατοικία, αλλά αστόχησαν… Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν εκεί, ανάμεσά τους μία έγκυος και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που περίμενε να έρθει από άδεια ο στρατιώτης γιος τους. Οταν πλησίαζε στους γονείς του ο φαντάρος, χτύπησε το drone την πολυκατοικία. Δεν ξαναείδε τους γονείς του. Η Πρόεδρος συγκινήθηκε, δάκρυσε, πλησίασε τον χώρο όπου βρισκόταν η πολυκατοικία και φρόντισε να τοποθετηθούν πιο σωστά ορισμένα λουλούδια που βρίσκονταν εκεί. Αλλά η συγκίνηση στην πόλη Μπούτσα δεν ήταν μικρότερη. Στην πόλη όπου βρέθηκαν οι ομαδικοί τάφοι. Εκεί όπου η βαρβαρότητα των εισβολέων έφτασε στο αποκορύφωμά της. Οι Ρώσοι πυροβολούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, εν συνεχεία με τις μπουλντόζες άνοιγαν τάφους και τους έθαβαν όλους μέσα. Ενας ουκρανός ιερέας που συνόδευε την ελληνική αποστολή έκανε ένα πρόχειρο τρισάγιο. Πώς αλήθεια – έλεγαν όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί – να μη συγκινηθείς βλέποντας τέτοια εικόνα;
Διπλή «γκρίνια» στον ΣΥΡΙΖΑ
Συνήθως όταν πλησιάζουν οι εκλογές, η συσπείρωση στα κόμματα αυξάνεται. Οι εσωκομματικές έριδες και τα λεγόμενα πισώπλατα μαχαιρώματα παραμερίζονται και επικρατεί ένα είδος κομματικής νηνεμίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίως σημειώθηκαν δύο κατηγορίες… γκρίνιας. Η πρώτη έχει να κάνει με την τοποθέτηση του (πασοκογενούς) Στέφανου Τζουμάκα ως γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να γκρινιάζουν ότι με τον τρόπο αυτόν ανατρέπεται πλήρως η κομματική επετηρίδα με το πρόσχημα της διεύρυνσης προς το Κέντρο. Η δεύτερη γκρίνια αφορά τον Νίκο Καρανίκα. Το τελευταίο διάστημα ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έχει βάλει στο στόχαστρό του την επιτροπή συμβούλων ή «σοφών» που, όπως λέει, τα μέλη της προέρχονται από μια δεξαμενή προσώπων που δεν εκλέγονται, πως με τη δημιουργία τέτοιας ομάδας ο πρόεδρος αναιρεί τις κομματικές αποφάσεις και ότι η ομάδα «σοφών» λειτουργεί ανεξάρτητα από την κομματική γραμμή (και τις απόψεις).
Εβγαλε «φίδια» ο έλεγχος
Η υπόθεση Πάτση και η συνοδεύουσα αυτήν παραίτηση του διεθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ Γιώργου Κωνσταντόπουλου έχει αναστατώσει τη διοίκηση του Υπερταμείου. Ιδιαιτέρως μετά την εγκατάσταση της προσωρινής διοίκησης του κ. Μάριου Τέμπου στην εν λόγω κρατική επιχείρηση. Οι πρώτοι έλεγχοι, όπως πληροφορούμαστε, βγάζουν «φίδια». Σχεδόν αυτόματα διαπιστώθηκε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των ΕΛΤΑ υπολείπονται κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ των προβλέψεων και πλέον αναζητούνται… Λέγονται και ακούγονται διάφορα για τις ενεργειακές δραστηριότητες της εταιρείας. Γεγονός που επιβάλλει πλήρη και ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών των ΕΛΤΑ.
«Γεμάτη» η εβδομάδα Δένδια
Σειρά επισκέψεων υπουργών Εξωτερικών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Πρώτο ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τη Δευτέρα τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, με ατζέντα τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία, σε μια συγκυρία που ο συντονισμός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας. Την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα ο σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάτσιτς, με τα ζητήματα των Βαλκανίων και την επίλυσή τους να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή το πρωί η άφιξη της ΥΠΕΞ του Βελγίου Χάτζα Λαχμπίμπ, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα βρίσκεται στην Αθήνα o επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου Αμπντάλα Μπουχαμπίμπ, σε μια περίοδο που η προσοχή είναι στραμμένη στην περιοχή, μετά και την ιστορική συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ.
Νέοι κανόνες για τα ελλείμματα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη θα συμμετάσχει στις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα παρουσιαστούν οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις.
Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την Κομισιόν να προβλέπει ότι η ελληνική ανάπτυξη το 2022 θα κινηθεί στη ζώνη του 6%! Και μαζί θα έχει την τύχη να αναγνώσει και τις προτάσεις της Κομισιόν για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα διέπουν τα ελλείμματα και τα χρέη κατά την προσεχή δεκαετία. Οι οποίες, κατά τις πληροφορίες μας, είναι πολύ κοντά στις ελληνικές απόψεις και κατά πάσα βεβαιότητα θα απέχουν κατά πολύ από τον προηγούμενο δημοσιονομικό «ζουρλομανδύα» της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία) βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, σε μια σύναξη τραπεζιτών του μεσογειακού Νότου. Τον καλοδέχθηκε ο τούρκος ομόλογός του, τον τίμησε μάλιστα καλώντας τον να καθίσει δίπλα του στην έναρξη των εργασιών της συνόδου, η φιλοξενία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας ήταν άψογη και εκείνο που τον εντυπωσίασε ήταν πως ουδείς εκ των τούρκων επισήμων αναφέρθηκε στις απειλές που καθημερινά εκτοξεύει η τουρκική πολιτική ηγεσία εναντίον της Ελλάδας. Κοινώς, η όλη επαφή έγινε ωσάν να μην υφίσταται καν θέμα. Κατά τα λοιπά, ο κ. Στουρνάρας ενημερώθηκε για την πρόοδο της γείτονος στις ψηφιακές συναλλαγές και εντυπωσιάστηκε από την έκταση και τη διάδοση των Fintech τραπεζών. Πράγμα που σημαίνει ότι κάτω από το γκρίζο σύννεφο του υψηλού πληθωρισμού η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται και εξελίσσεται παραγωγικά και τεχνολογικά. Επίσης έμεινε έκπληκτος από την πολυκοσμία στους δρόμους της Πόλης. Να σημειωθεί ότι η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πάνω από 1.000.000 τουρίστες. Αυτή η πολυκοσμία ίσως ευθύνεται και για το ότι επέστρεψε στην Αθήνα με κορωνοϊό, τα συμπτώματα του οποίου είναι ήπια και ελεγχόμενα.