Επί σειρά ετών φίλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Γερμανός, τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν («Μαζί/Ποτέ», «Η άκρη του ουρανού», «Μαζί ή τίποτα») βρέθηκε και φέτος στο φεστιβάλ προκειμένου να παραστεί στην πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του, «Το χρυσάφι του Ρήνου».
Η προβολή έγινε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Ολύμπιον της πλ. Αριστοτέλους και μαζί με τον Ακίν βρίσκονταν τόσο ο ηθοποιός Αρμάν Κασανί ,όσο και ο Γερμανός επιχειρηματίας, εκδότης, εστιάτορας, ράπερ και παραγωγός Γκιγουάρ Χαϊάμπι, γνωστός ως Xatar, στα βιώματα του οποίου η ταινία βασίζεται.
Η οικογένεια του Χαϊάμπι κατάφερε να διαφύγει από το Ιράκ για την Ευρώπη αλλά μετά την εγκατάστασή της στη Βόννη τα προβλήματά της δεν σταμάτησαν. Ως έφηβος ο Χαϊάμπι έπρεπε να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα στη Γερμανία και να βρει τον δικό του προσωπικό δρόμο προς την επιτυχία. Παρά τα εμπόδια δεν επέτρεψε στον εαυτό του να τρομοκρατηθεί αναζητώντας μια καλύτερη ζωή οικογένειά του. Βρέθηκε στην φυλακή και από εκεί ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας μιας ταινίας για την πολυτάραχη ζωή του.
Η δημιουργία της ταινίας «Το χρυσάφι του Ρήνου» έχει όντως ενδιαφέρον: «Όταν ήμουν ακόμη στη φυλακή με προσέγγισαν πολλές εταιρείες παραγωγής με σκοπό να γυρίσουν μια ταινία για μένα» είπε ο Hajabi στο Q & A που ακολούθησε μετά την προβολή. «Όταν αποφυλακίστηκα, επτά χρόνια αργότερα, μίλησα με τον δικηγόρο μου και του ζήτησα να βρει κάποιον αρκετά υπεύθυνο για να αναλάβει το εγχείρημα της βιογραφίας μου. Όταν ο Φατίχ Ακίν, του οποίου είμαι θαυμαστής, ενδιαφέρθηκε, δεν το πίστευα. Είναι ένα προτζεκτ για το οποίο είναι περήφανη και η μητέρα μου».
Σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση που έχει ο Φατίχ Ακίν με τη ραπ μουσική και το πώς συνδέεται δραματουργικά με την ιστορία, ο σκηνοθέτης απάντησε: «Άκουγα χιπ χοπ τη δεκαετία του ’80. Έμαθα και αγγλικά μέσα από τη χιπ χοπ, καθώς ήμουν συλλέκτης βινυλίων που κυκλοφορούσαν με τους στίχους τυπωμένους. Μετά, χρόνια αργότερα, άρχισε να αναπτύσσεται ένα είδος γκάνγκστερ ραπ στη Γερμανία, το οποίο δεν καταλάβαινα. Σκέφτηκα την απόσταση που θα μπορούσα να έχω από την επόμενη γενιά, όπως για παράδειγμα οι γονείς των παιδιών που άκουγαν Beatles, οι οποίοι δεν καταλάβαιναν τι άκουγαν τα παιδιά τους. Χρησιμοποίησα, λοιπόν, την περιέργειά μου για αυτό το είδος μουσικής, ώστε να διερευνήσω αυτές τις αλλαγές. Η γκάνγκστερ ραπ αναπτύσσεται σε σημεία που συμβαίνουν κοινωνικές ζυμώσεις, στις φαβέλες και σε όλα τα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει κοινωνική ανισότητα. Καθρεφτίζει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς».
Η ταινία «Το χρυσάφι του Ρήνου » θα διανεμηθεί εν καιρώ στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρία Rosebud21