Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκονται σε μια διαρκώς εντεινόμενη διαμάχη, αφότου ο δεύτερος κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι ανοίγει το δρόμο για να ανθίσουν στην Τουρκία τα καρτέλ ναρκωτικών.
Όπως μεταδίδει το yetkinreport.com, ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο πρώτος πολιτικός ενάντια στον οποίο άνοιξε έρευνα στο πλαίσιο του νέου αμφιλεγόμενου νόμου περί παραπληροφόρησης που εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή τον Οκτώβριο. Η έρευνα άνοιξε έπειτα από καταγγελία που κατατέθηκε στις 2 Νοεμβρίου, όταν αξιωματούχοι της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον ηγέτη του CHP για παραπληροφόρηση του κοινού και συκοφαντική δυσφήμηση.
Στις 4 Νοεμβρίου ο ηγέτης του CHP αρνήθηκε τις κατηγορίες και, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο όπου μετέβη για να εξασφαλίσει «νόμιμες πηγές χρήματος για την Τουρκία», υποστήριξε πως η χώρα του έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για τα καρτέλ ναρκωτικών και πως ο ίδιος «προτιμά να γίνει ακρόαση για να μπορέσει να κατονομάσει αυτά τα καρτέλ».
Στις 5 Νοεμβρίου ο Ερντογάν κατέφερε το επόμενο χτύπημά του στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντάς τον για λασπολογία ενάντια σε αξιωματούχους του ΑΚΡ και υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψή του στο Λονδίνο δεν θα φέρει «νόμιμα χρήματα» αφού η χώρα αυτή είναι «πύλη για εκείνους που εκμεταλλεύονται ανελέητα τον κόσμο».
«Ελπίζω να γίνει ακρόαση»
Η τουρκική αστυνομία (Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας) κατέθεσε στις 2 Νοεμβρίου μήνυση ενάντια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εσκεμμένη παραπλάνηση του κοινού», όταν ο Κιλιτσντάρογλου επέκρινε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του ΑΚΡ ότι επιτρέπουν σε παράνομες πηγές χρήματος να δρουν στην Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε τα καρτέλ ναρκωτικών να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, μόνο και μόνο για να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Όπως πρόσθεσε, το δικό του κόμμα «θα φέρει νόμιμες πηγές χρήματος στην Τουρκία» εν αντιθέσει με το παράνομο χρήμα του ΑΚΡ.
Η αντίδραση του Ερντογάν ήταν σκληρή. Κατηγόρησε τον ηγέτη του CHP ότι λέει ψέματα και χρησιμοποιεί συκοφαντίες ως προεκλογική προπαγάνδα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Λονδίνο στις 4 Νοεμβρίου, ο Κιλιτσντάρογλου αρνήθηκε τις ποινικές καταγγελίες που έχουν κατατεθεί σε βάρος του, δηλώνοντας ότι «θα προτιμούσε να γίνει ακρόαση» προκειμένου να μπορέσει «να απαριθμήσει με το όνομά τους τα καρτέλ ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη» και «να βοηθήσει να καταγραφούν αυτά τα ονόματα σε επίσημα πρακτικά».
«Προσπαθούν να με εκφοβίσουν κάνοντάς μου μήνυση. Μέχρι πού έχουν το περιθώριο να φτάσουν; Γιατί έχω δίκιο» σχολίασε.
Η «εσκεμμένη παραπλάνηση του κοινού» ορίστηκε ως έγκλημα με τη νέα τροποποίηση του ποινικού κώδικα και του νόμου για τον Τύπο, η οποία πυροδότησε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που τονίζει πως η τροποποίηση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να βοηθήσει το κυβερνητικό μπλοκ να εντείνει τον έλεγχο στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το νόμιμο χρήμα από τα ναρκωτικά και η διαμάχη για το Λονδίνο
Ο ηγέτης του CHP βρέθηκε στο Λονδίνο από τις 2 ως τις 5 Νοεμβρίου συνοδευόμενος από τα στελέχη του κόμματος που είναι αρμόδια για την οικονομία και για την νεολαία, σε μια προσπάθεια να «βρουν νόμιμες πηγές χρηματοδότησης για την Τουρκία». Επισκέφθηκε μια σειρά εταιρειών, start-ups και επενδυτών που λειτουργούν με νέες αρχές στο μέτωπο της χρηματοδότησης, όπως είναι η χρήση ταμείων συμμετοχών.
Όπως μεταδίδει το Yetkinreport.com, απαντώντας στο γιατί πραγματοποιούνται αυτές τις επισκέψεις, αξιωματούχοι του CHP δηλώνουν ότι η Τουρκία χρειάζεται «νέες πηγές χρηματοδότησης» καθώς έχει μετατραπεί σε «τόπο ξεπλύματος χρήματος και παράνομης οικονομικής δραστηριότητας».
«Το CHP προχωρά σε συναντήσεις με πηγές χρηματοδότησης νέας γενιάς, με στόχο την οικοδόμηση υποδομών που θα κάνουν την Τουρκία ελκυστική σε ξένους επενδυτές» αναφέρουν.
Ο πρόεδρος Ερντογάν επέκρινε δριμύτατα τις επισκέψεις του Κιλιτσντάρογλου στο εξωτερικό, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο τη διαμάχη για το «παράνομο χρήμα».
«Υποτίθεται ότι αναζητούσε νόμιμο χρήμα, αλλά το μέρος στο οποίο πήγε είναι πύλη για όσους εκμεταλλεύονται αδυσώπητα τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας» είπε ο Ερντογάν.
«Έχετε επίγνωση του πού ήσασταν; Δεν έχουμε καμιά δουλειά μαζί τους γιατί είμαστε αυτάρκεις. Έχουμε δύναμη, δεν χρειαζόμαστε αυτές τις πόρτες» πρόσθεσε.