Πρώτη φορά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, η Ακρόπολη, είχε 11.000 επισκέπτες, ξένους τουρίστες, ανάμεσά τους και παιδιά. Μπήκε για καλά το φθινόπωρο και όμως η Ακρόπολη δέχεται επισκέπτες.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου φέρνει περισσότερους τουρίστες καθώς και διαφήμιση με εκπληκτικές φωτογραφίες που συνεχώς ανεβάζει στα σόσιαλ μίντια η Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας. Φωτογραφίες του Παρθενώνα, των άλλων αρχαιοτήτων, καθώς της ελληνικής σημαίας να κυματίζει υπερήφανα πάνω στον βράχο με την Βασίλισσα δίπλα της.


Τόσο το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, όσο και ο Καγκελάριος της Γερμανίας όταν ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη, ενημερώθηκαν για το καινούργιο πρόγραμμα προσέλκυσης και τυφλών επισκεπτών. Θα υπάρχει ένας ανάγλυφος χάρτης όλων των μνημείων στο κέντρο του Ιερού Βράχου, ενώ σε κάθε μνημείο θα υπάρχουν με τον κώδικα Μπράιγ ιστορικά στοιχεία ώστε να μπορούν οι τυφλοί να μαθαίνουν την ιστορία του μνημείου.

***

Οι Τούρκοι θέλουν ανατροπή στην Γερουσία για να πάρουν τα F-16

Τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου παρακολουθούνται στενά και από τους Τούρκους με μία και μόνον προσδοκία. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Γερουσία, να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων ο Μενέντεζ ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν και να αναβαθμίσουν τα F-16 σε Viper. Ο Ερντογάν κάνει όλο αυτό το διάστημα προσπάθειες για να έχει ακόμα μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και μάλιστα αμέσως μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον ηγέτη των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής των G20, των πιο πλούσιων κρατών στον κόσμο, στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τα F-16 ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ειλικρινείς προθέσεις για αυτό το θέμα. «Θέλω να περάσει το συντομότερο δυνατό, είπε. Αλλά πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Όροι που ήταν απαράδεκτοι για εμάς βγήκαν από το κείμενο. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Τον Νοέμβριο γίνονται εκλογές. Μετά τη νέα διάρθρωση θα αλλάξουν και οι πρόεδροι της Επιτροπής και της Συνέλευσης. Δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον. Φαίνεται πολύ πιθανό αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί στα μέσα ή αρχές Δεκεμβρίου. Αφού συμβεί αυτό, θα ήταν καλό να γίνει ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά νέων F-16» σημείωσε.

***
Ο Mr. Microsoft στην Αθήνα

Εκτός απροόπτου θα υπάρξει σήμερα, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, μια σημαντική συνάντηση. Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέμα συζήτησης; Η πορεία των επενδύσεων της Microsoft στην Ελλάδα, τη στιγμή που τα γραφεία της στην χώρα μας έχουν μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αριθμό υπαλλήλων από όλα τα γραφεία παγκοσμίως. Ο Mr. Microsoft, δεν συναντά εύκολα πρωθυπουργούς, ίσως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός που συναντά στην καριέρα του. Τον είχε γνωρίσει και συναντήθηκε μαζί του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020, παρουσία του οικονομικού του συμβούλου Αλέξη Πατέλη. Στη συνέχεια προέκυψε το ενδιαφέρον της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία και μετά ήρθαν και άλλες επενδύσεις. Tο cloud της Microsoft, δηλαδή «βρήκε» τον ήλιο της Ελλάδας, όπως ευστόχως ειπώθηκε

Ο Μπραντ Σμιθ δεν εγκαταλείπει συχνά το Σιατλ, όπου είναι η έδρα της Microsoft και το γεγονός ότι φθάνει σήμερα το πρωί στην Αθήνα οφείλεται αφενός στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, αλλά και στη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο Tralateral Commision, στο οποίο θα μετάσχουν, αρκετοί φορείς αλλά μόνον δύο πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης και της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν

***

Στις 2 ή στις 9 Απριλίου οι εκλογές

Πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται συνεχώς από όλους τους βουλευτές της ΝΔ εδώ και μήνες. Οι περισσότεροι ωστόσο προέβλεπαν εκλογές το… φθινόπωρο. Τώρα όμως άλλαξαν «τροπάριο» (διάβαζε πρόβλεψη) και δίνουν ως πιθανή ημερομηνία την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απρίλιου. Εις εξ αυτών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, εδώ και 8 μήνες έδωσε ως ημερομηνία εκλογών την 2α Απριλίου, η οποία, λόγω της απλής αναλογικής, θεωρείται αρκετά πιθανή ημερομηνία. Και τώρα περιμένει να δικαιωθεί. Στην περίπτωση μάλιστα που χρειαστεί να γίνουν και δεύτερες εκλογές (σενάριο αρκετά πιθανό), να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Ένας επιπλέον λόγος, που ισχυροποιεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν από εκλογικές διαδικασίες. Βασικό επίσης κριτήριο είναι ότι μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών χρειάζεται να μεσολαβήσουν 25 με 30 ημέρες.

***
Οι τέσσερις προϋποθέσεις που ζητεί ο Τσίπρας για τις εκλογές

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξουν τέσσερις προϋποθέσεις, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν, όπως είπε αδιάβλητα: Πρώτον: Να τερματισθεί η λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετηθεί η καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας. Δεύτερον: Αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ με πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τρίτον: Αντικατάσταση της εισαγγελέως της ΕΥΠ κυρίας Βλάχου και τέταρτον στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου να διοριστεί με κομματική συναίνεση υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών.

***
Πιο ενεργά όσο ποτέ τα Patriot στη Σαουδική Αραβία

Την ελληνική αντιπυραυλική συστοιχία Patriot που βρίσκεται ενεργή στην Σαουδική Αραβία πρόκειται να επισκεφθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της χώρας μας με την Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και οι ευχαριστίες των Σαουδαράβων για το Patriot που στείλαμε εκεί είναι συνεχείς. Στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί στην Σαουδική Αραβία μια μικρή ελληνική βάση με 91 σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, τα έξοδα των οποίων (διατροφή και στέγαση) έχει αναλάβει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει μόνον την μισθοδοσία τους.

Όντως έχουν αλλάξει πολλά στις ελληνο-σαουδαραβικές σχέσεις από τότε που στείλαμε το Patriot. Είναι πιθανόν να διερωτηθείτε ποιο το όφελος για την χώρα μας. Είναι πολλαπλό, αφού οι δικοί μας στρατιωτικοί αποκτούν πολεμική εμπειρία στη χρήση των Patriot. Αυτός είναι ο λόγος που το ΓΕΕΘΑ αντικαθιστά κάθε λίγο και λιγάκι το προσωπικό που βρίσκεται εκεί, ώστε και άλλοι Έλληνες στρατιωτικοί να αποκτήσουν αυτή την πολύτιμη εμπειρία, της απόκρουσης ρουκετών βλημάτων κτλ.. Άλλωστε οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών γίνονται πλέον σε άλλο επίπεδο. Αυτές τις ημέρες 6 Σαουδαραβικά F-15 βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για συνεκπαίδευση με ελληνικά F-16, ενώ σε λίγες ημέρες ελληνικά F-16 θα βρεθούν (με την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ) στη Σαουδική Αραβία για κοινές ασκήσεις.

***
Εθνικοί βουλευτές

Υπάρχουν κάποιοι βουλευτές, οι οποίοι, πέρα από την τοπική επιρροή τους, είναι εθνικής εμβέλειας. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η μόνη βουλευτής που έχει εκλεγεί σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες. Στην ορεινή και απόμακρη Ευρυτανία, στην κεντρική και αστική Α΄ Αθηνών και, τώρα, στα Χανιά. Οι βουλευτές αυτοί είναι περιζήτητοι από συναδέλφους τους στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν στις περιφέρειές τους και έτσι συχνά πυκνά πηγαίνουν ως ομιλητές εκεί. Μία πρόσφατη προσθήκη στην «Εθνική Ελλάδος» της ΝΔ είναι και ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αφού μίλησε μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο στη Βέροια, το περασμένο καλοκαίρι, προσκεκλημένος του τοπικού βουλευτή Λάζαρου Τσαβδαρίδη, είχε προγραμματίσει να πάει μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, στην Κέρκυρα, σε αντίστοιχη μεγάλη εκδήλωση του εκεί βουλευτή Στέφανου Γκίκα. Οι συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά και η ευγλωττία των συγκεκριμένων βουλευτών τους κάνει δημοφιλείς και περιζήτητους σε όλη την Ελλάδα και μέσα από την παρουσία τους αυτή, στηρίζεται το κυβερνητικό έργο και αφήγημα.

***
Και ξαφνικά ένταση στην επιτροπή PEGA

Και ξαφνικά η Ελίζα Βόζεμπεργκ στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ευρήματα των επαφών της στην Ελλάδα πήρε τον λόγο και προκλήθηκε «θερμό επεισόδιο». Υποστήριξε πως η PEGA δεν διαπίστωσε την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση της παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ωστόσο, τα όσα ανάφερε ανάγκασαν τους συναδέλφους της ευρωβουλευτές να την διαψεύσουν ενώπιων των Ελλήνων δημοσιογράφων. Τόσο η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντ, όσο και η Βελγίδα Σάσκια Μπρικμόντ επέκριναν τη στάση της συναδέλφους τους με τη δεύτερη μάλιστα να αναφέρει πως η πρωτοβουλία της Ελίζας Βόζεμπεργκ συνιστά «επίθεση στην συλλογική έρευνα» της επιτροπής PEGA. «Προσωπικές εκτιμήσεις της κυρίας Ιντ Βελντ» χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέλος της Επιτροπής PEGA, τις θέσεις που διατύπωσε η Ολλανδή εισηγήτρια Σοφί ιντ Βέλντ. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως την προσεχή Τρίτη θα δημοσιευθεί το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Επιτροπής και όπως νάχει το πράγμα θα έχει ενδιαφέρον. Λέτε ορισμένοι να αισθανθούν άβολα με το περιεχόμενο του.

***
Ζητείται ισχυρότερη δικαστική εποπτεία

Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι επιτροπή υποδέχτηκε θετικά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική εποπτεία και σημείωσε την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του Τύπου. Επίσης όπως ειπώθηκε δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη χρήση από τις ελληνικές αρχές παράνομου κατασκοπικού λογισμικού. Αυτό ανέφερε η ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus, αλλά ξεκαθάρισε ότι μένει να διερευνηθούν οι περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί.

***
Πώς θα γιορτάσει τα γενέθλιά του ο Άδωνις;

Σε μια ραδιοφωνική μεσημεριάτικη εκπομπή ρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης γιατί θα είναι ανοικτά; τα καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Ο Άδωνις έδωσε μια απάντηση που άφησε έκπληκτους τους δύο δημοσιογράφους: «Επειδή στις 6 Νοεμβρίου είναι τα γενέθλιά μου και θα το γιορτάσω». Η αλήθεια είναι ότι έκαναν μερικά δευτερόλεπτα για αν συνέλθουν με τον Αδωνη να λέει πως αστειεύθηκε και ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά επειδή καταργήθηκαν οι δύο ενδιάμεσες εκπτώσεις. Όντως όμως στις 6 Νοεμβρίου είναι τα γενέθλιά του.