Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα χορηγηθεί και φέτος το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ το συνολικό κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί να διατεθεί ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ αντί για 174 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο αυξημένος αριθμός των δικαιούχων αλλά και τα ποσά που θα διατεθούν προκύπτουν τόσο από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και από την αύξηση του επιδόματος βάσει του οποίου θα γίνουν οι υπολογισμοί με τους συντελεστές ανά περιοχή που περιλαμβάνονται σε πίνακα 70 σελίδες που συνοδεύει την υπουργική απόφαση.
Μάλιστα όσοι λάβουν φέτος επίδομα και πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι ή χρησιμοποιήσουν άλλες μορφές επιδοτούμενης θέρμανσης πλην του φυσικού αερίου θα λάβουν στην τσέπη τους διπλάσιο επίδομα από τους υπόλοιπους.
- Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS για 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους
Ως εδώ όλα καλά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχει και μία έξτρα ελάφρυνση στην τιμή της αντλίας κατά 25 λεπτά ανεξάρτητα αν κάποιος είναι δικαιούχος ή όχι επιδόματος. Συνολικά οι επιδοτήσεις στην αντλία και στην τσέπη των νοικοκυριών θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο πλανάται ένα ερώτημα. Φθάνουν οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά τη στιγμή που η γενικότερη ακρίβεια πλήττει σφόδρα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό;
Ας δούμε πρώτα μερικά παραδείγματα και βγάζουμε μετά τα συμπεράσματα.
Αν κάποιος ζει στον Πειραιά και είναι άγαμος ή ζευγάρι χωρίς παιδιά και χρειαστεί 1.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθεί την περίοδο 2022-2023 θα πρέπει να πληρώσει με βάση την μέση τιμή των 1,4 €/lt 1.400 ευρώ. Πέρυσι είχε λάβει επίδομα 100 ευρώ ενώ φέτος με τις αλλαγές που θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει επίδομα 115,5 ευρώ. Μάλιστα αν λάβει φέτος επίδομα για 1η φορά θα λάβει συνολικό επίδομα 231 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο κάτοικος του Πειραιά ακόμη και με το επίδομα που θα λάβει θα χρειαστεί να βάλει από την τσέπη του από 1.169 έως 1.284 ευρώ.
Αν ανηφορίσουμε λίγο πιο Δυτικά και ας φθάσουμε στο Περιστέρι όπου ένα ζευγάρι με 2 παιδιά που μένει σε παλαιά μονοκατοικία χρειάζεται για να ζεσταθεί όλη τη χειμερινή περίοδο περίπου 1.500 lt πετρέλαιο θέρμανσης.
Το κόστος αγοράς για τη συγκεκριμένα ποσότητα είναι 2.100 ευρώ. Πέρυσι είχε λάβει επίδομα θέρμανσης 180 ευρώ και φέτος θα λάβει 211 ευρώ, δηλαδή 31 ευρώ περισσότερα, ενώ αν είναι δικαιούχοι για πρώτη φορά θα λάβει διπλάσιο επίδομα 422 ευρώ. Για το συγκεκριμένο ζευγάρι ο τελικός λογαριασμός διαμορφώνεται από 1.678 ευρώ έως 1.889 ευρώ.
Και πάμε και στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη όπου ένα ζευγάρι με 2 παιδιά θα χρειαστεί για να ζεσταθεί για όλους τους μήνες περίπου 2.000 lt πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι για την προμήθεια του εν λόγω καυσίμου θα πληρώσει 2.800 ευρώ. Πέρυσι εφόσον ήταν δικαιούχοι είχαν λάβει 298 ευρώ επίδομα και φέτος θα εισπράξουν 348 ευρώ (50 ευρώ παραπάνω). Αν όμως είναι δικαιούχοι για 1η φορά θα λάβουν διπλάσιο επίδομα 696 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τελική συνολική επιβάρυνση ανέρχεται από 2.104 έως 2.452 ευρώ.
Από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος για να ζεσταθεί ένα νοικοκυριό είναι πολύ μεγάλο και σε κάθε περίπτωση τα όποια επιδόματα δίνονται ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 1/4 της συνολικής επιβάρυνσης.