Στην ενεργειακή κρίση και σε νέα μέτρα για την αντιμετώπισή της, αναφέρθηκε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.
«Την ερχόμενη εβδομάδα θα διαθέσουμε 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και, μέχρι το τέλος του 2023, θα διατεθούν άλλα 23 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η Μελόνι.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δοθούν νέες άδειες για εξόρυξη φυσικού αερίου εντός των ιταλικών χωρικών υδάτων.
«Είμαστε υπέρ της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής, της περιόδου 2013-2020, με στόχο την αντιμετώπιση μέρους των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την ενεργειακή κρίση. Σε ό,τι αφορά το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θεωρούμε ότι η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση ορισμένων δημοσίων έργων. Πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
«Οι χώρες που δίν0υν σημαία σε ΜΚΟ να συμβάλουν στην φιλοξενία των προσφύγων»
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, υπογράμμισε ότι οι χώρες που δίνουν τη σημαία τους σε πλοία των ΜΚΟ, θα πρέπει να συμβάλουν στη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται.
Πρόσθεσε ότι το πλοίο Humanity1 εισήλθε τις τελευταίες ώρες σε ιταλικά χωρικά ύδατα, αλλά ότι δεν θα μπορέσει να καταπλεύσει σε ιταλικό λιμάνι.
Όπως είπε, θα πρέπει να επιτραπεί η επιβίβαση σε κλιμάκιο των ιταλικών υγειονομικών αρχών, το οποίο θα αποφασίσει για τη μεταφορά σε νοσοκομείο μόνο όσων προσφύγων και μεταναστών αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένο πρόβλημα υγείας.
«Παράνομος τρόπος διασκέδασης τα ρέιβ πάρτι»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν σκοπεύει, σε καμία περίπτωση, να απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, αλλά με το πρόσφατο μέτρο της κυβέρνησής της κατά των ρέιβ πάρτι, έγινε σαφής η ανάγκη να απαγορευθεί ένας παράνομος τρόπος διασκέδασης».
Σε μια προσπάθεια να φανεί πιο διαλλακτική, η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει τυχόν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο προβλέπει έως και έξι χρόνια φυλάκισης για όποιον οργανώνει ή συμμετέχει σε ρέιβ πάρτι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ