Στο Κίεβο αναμένεται να βρεθεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Την συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ήδη το βράδυ της Τετάρτης αναχώρησαν με κυβερνητικό αεροσκάφος και οι δύο για την Πολωνία και από εκεί με τρένο έχουν προγραμματίσει να φθάσουν στην Ουκρανική πρωτεύουσα. Το τελευταίο διάστημα το Κίεβο δέχεται επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους κρουζ και από ιρανικά drones. Έχουν συμπληρωθεί 252 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία. Να υπενθυμίσω ότι πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος λόγω των βομβαρδισμών, αναγκάστηκε να δώσει με τον Ουκρανό ομόλογό του συνέντευξη τύπου μέσα σε ένα καταφύγιο.

***
Μέσα στο υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων τη Εσθονίας

Θα σας πάω τώρα στην Εσθονία, την οποία προσφάτως επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός για να σας δείξω πώς εκεί γίνονται οι άκρως εμπιστευτικές συζητήσεις που αφορούν την ασφάλεια της χώρας. Μια τέτοια συνεδρίαση, υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Kaja Kallas, έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού που δείχνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της Εσθονίας προς την χώρα μας. Η συνεδρίαση έγινε στο Ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Εσθονίας, σε αίθουσα κάτω από τη γη, όπου συνεδριάζει συνήθως και το Υπουργικό Συμβούλιο. Όσοι εισέρχονταν στην αίθουσα αυτή ήταν υποχρεωμένοι να «κλειδώσουν» το κινητό τους και να το αφήσουν στην είσοδο, αφού υπάρχει στον καιρό μας πάντοτε ο κίνδυνος των χάκερς και των υποκλοπών. Δείχνει όμως πόσο η Εσθονία και κατ΄επέκταση οι χώρες της Βαλτικής δίνουν σημασία στην ασφάλεια, αφού είναι χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία. Έτσι έκανε και ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, ήτοι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και ο πρεσβευτής μας στην Εσθονία Μανώλης Αποστολάκης (αδελφός της πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ Μιλένας Αποστολάκη)..

Ήταν εντυπωσιακή η ενημέρωση για το πώς αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές την ρωσική απειλή. Ήταν σημαντική βεβαίως και η συμμετοχή σε αυτήν την συνεδρίαση που έγινε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, αφού πήραν μέρος και το ειδικό επιτελείο ασφάλειας της χώρας, καθώς και ο εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή η ΕΥΠ της Εσθονίας

***
Οι χάρτες με τη γαλάζια πατρίδα και οι τουρκικές προκλήσεις πήγαν Εσθονία

Αλλά και ο Πρωθυπουργός εντυπωσίασε τους Εσθονούς, φροντίζοντας προτού ακόμα πάει να αποστείλει στην Εσθονή Πρωθυπουργό, όλα τα στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό καθώς και τους περίφημους τουρκικούς χάρτες της γαλάζιας πατρίδας, όπως και τις προκλητικές δηλώσεις, του στυλ «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Όταν μάλιστα υπήρξε η συνάντηση στον πρωθυπουργικό γραφείο της Εσθονίας, η Πρωθυπουργός Kaja Kallas, είχε τους χάρτες και τα στοιχεία μπροστά της και έδειχνε πλήρως ενημερωμένη, για τις απειλές που δέχεται μια χώρα του ΝΑΤΟ από μια άλλη νατοϊκή χώρα.

***

Ο Mr Coco mat και το fashion police στο Προεδρικό

Θέμα συζήτησης αποτελούσε για άλλη μια μέρα η εμφάνιση του ιδιοκτήτη της Coco mat Πωλ Ευμορφίδη στο Προεδρικό Μέγαρο με σανδάλια, με μαύρο παντελόνι και κοντομάνικο πουκάμισο έξω από το παντελόνι. Τι ακριβώς συνέβη; Δεν του έγινε κανένας έλεγχος; Άλλωστε, όπως μου είπαν αρμοδίως η Προεδρία δεν διαθέτει…Fashion police. Μπορεί να μην διαθέτει Fashion police, διαθέτει όμως dress code, αφού στις περισσότερες φορές αναγράφεται στις προσκλήσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας «ένδυμα επίσημο σκούρο μαύρο». Τέτοια προεδρική υπόδειξη για το ένδυμα υπήρχε ξεκάθαρα και στην πρόσκληση του κ. Ευμορφίδη, την οποία όμως αγνόησε. Πώς αντέδρασε; Μήπως η αντίδρασή του ήταν του τύπου «πείτε εσείς ό,τι θέλετε εγώ είμαι φίλος του βασιλιά και θα πάω στο δείπνο όπως είμαι ντυμένος;». Ή μήπως ήθελε να εμφανιστεί στο Προεδρικό ενώπιος Προέδρου και βασιλικού ζεύγους για να επιδείξει τα σανδάλια του που είναι χειροποίητη οικολογική δημιουργία της κόρης του Έμμας;

***
Το δώρο της Προεδρίας στους βασιλείς

Να ξέρετε και κάτι ακόμα. Η Προεδρία της Δημοκρατίας αγόρασε ένα ξύλινο ποδήλατο από την εταιρία Coco mat και το πρόσφερε ως δώρο στο βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Ο Πωλ Ευμορφίδης δεν έχει κινητό και δεν οδηγεί. Μετακινείται αποκλειστικά με ποδήλατο, συγκεκριμένα τα ξύλινα ποδήλατα που φτιάχνει η εταιρία του.

***
Βασιλική ποδηλατάδα με… τακούνια

Μια και μιλάμε για dress code, δεν μπορώ να μην αναφέρω την ποδηλατάδα που έκανε στη Θεσσαλονίκη η Βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα με κοστούμι και τακούνια. Το βασιλικό ζεύγος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη από το πρωί της Τετάρτης. Το πρώτο διήμερο της επίσκεψης παρέμειναν στην Αθήνα επισκεπτόμενοι διάφορες δομές που αφορούν σε παιδιά και πρόσφυγες, συμμετέχοντας σε συζητήσεις για τη βία κατά των γυναικών αλλά και για νεοφυείς επιχειρήσεις. Πάντως στη Θεσσαλονίκη έκανε εντύπωση η ποδηλατάδα της Βασίλισσας, αλλά και του υπασπιστή της που ακολουθούσε φορώντας την στολή του με όλα τα παράσημα. Όχι δεν έκανε ποδηλατάδα με το ξύλινο ποδήλατο που τους χάρισε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

***
Στείλτε τον Πάτση να εξομολογηθεί

Το θέμα Πάτση (και τα έργα του) βρισκόταν στη συζήτηση κάθε νεοδημοκράτη βουλευτή και οι αναλύσεις χθες στη Βουλή εάν δημοσκοπικά έκανε ή όχι ζημιά στη ΝΔ έδιναν και έπαιρναν. Οι βουλευτές από την Περιφέρεια περιέγραφαν την γκρίνια των ψηφοφόρων τους για την υπόθεση αυτή, για τις απευθείας αναθέσεις, για την εισπρακτική εταιρία που έχει ο διαγραφείς από το κόμμα βουλευτής και τις απευθείας αναθέσεις. Το κλίμα ήταν βαρύ για τον βουλευτή Γρεβενών τόσο που όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ποιος θα εκπροσωπήσει το Κοινοβούλιο, στις 10 Νοεμβρίου στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιου, ο κ. Τασούλας χωρίς πολλή σκέψη είπε: «Να στείλουμε τον Πάτση, είναι ευκαιρία να εξομολογηθεί από τις αμαρτίες του».

***
Τι γυρεύουν τα αμερικανικά C-130 στην Ελλάδα

Ίσως προχθές οι κάτοικοι της Ελευσίνας να πρόσεξαν δύο μεταγωγικά C-130 να προσγειώνονται το ένα πίσω από το άλλο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην 112 Πτέρυγα Μάχης. Είναι δύο αμερικανικά C-130 που ήρθαν ειδικά στην Ελλάδα για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι τους. Και όσοι ρωτούν γιατί οι Αμερικανοί επέλεξαν την Ελλάδα, η απάντηση είναι λόγω του εδάφους της. Διαθέτει βουνά, λίμνες, ποτάμια, πεδιάδες, νησιά βραχονησίδες και βεβαίως θάλασσα που καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν διαθέτει σε τόση έκταση. Τα αμερικανικά μεταγωγικά θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση μαζί με ένα ελληνικό C-130 σε πτήσεις χαμηλού ύψους, πάνω από βουνά και νησίδες ώστε να μην γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και ελληνικά μαχητικά F-16. Τα αμερικανικά αεροσκάφη έφθασαν χθες έως την Ικαρία.

***
Με airshow στον Φλοίσβο γιορτάζει η Αεροπορία

Ελπίζουν ότι δεν τους χαλάσει ο καιρός. Γιατί την Κυριακή η Πολεμική Αεροπορία (καιρού επιτρέποντος) προγραμματίζει μέγα air show στον Φλοίσβο, με την ευκαιρία της γιορτής του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στο show αυτό θα γίνουν ακροβατικές επιδείξεις από την ομάδα «Ζευς», αλλά και «Ικαρος» (με τα ελικοφόρα Τ-6), πτήσεις με Rafale, F-16, Mirage 2000-5 και Phantom, καθώς και με το Spitfire. Θα συμμετάσχουν και αεροσκάφη Airbus της Aegean και Sky express.

***
Ποιος θέλει να πιλοτάρει ένα F-16;

Η έκπληξη όμως στην γιορτή της Αεροπορίας θα είναι στον σταθμό ΜΕΤΡΟ της Πλατείας Συνάγματος όπου θα στηθεί ένας εξομοιωτής πτήσεως F-16 με τον οποίο θα μπορεί εικονικά τουλάχιστον να πετάξει όποιος θέλει από το κοινό, κάνοντας μια πτήση με αυτό το μαχητικό μαγική. Με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας F-16 Mirage 2000-5 και Phantom, θα πετάξουν τρεις δημοσιογράφοι (μετά από κλήρωση) και έξι απόστρατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

***
Τι παρέλαβε και τι παραδίδει ο Πρόεδρος της Κύπρου

Όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ( το «Τάσσος», το έγραφε με δύο σίγμα, για να μην διαβάζεται στα αγγλικά με ένα σίγμα ως «Τάζος») απέρριπτε το σχέδιο Ανάν είχε πει πως παρέλαβε κράτος δεν πρόκειται αν παραδώσω κοινότητα. Ιστορική φράση. Σήμερα που η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη σε λίγους μήνες λήγει και ο προεκλογικός αγώνας στην Κύπρο έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως θα παραδώσει μια Κύπρο καλύτερη από ότι την παρέλαβε. Απλώς υπενθυμίζω ότι την παρέλαβε από τον αείμνηστο Δημήτρη Χριστόφια πρώην γενικό γραμματέα του (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ.

***
Ο Νίτρο το λαμπραντόρ και οι εκπρόσωποι των τυφλών στη Βουλή

Στον πολύχρονο αγώνα της για την ελεύθερη προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους και τα πεζοδρόμια, η Φωτεινή Πιπιλή, Βουλευτής Ά Αθηνών Ν.Δ., βρήκε τους πιο δυνατούς συμμάχους. Τους εκπροσώπους των ομάδων, που η παντελής αδιαφορία όλων των αρμοδίων τους αφήνει στο περιθώριο. Κάλεσε λοιπόν στη Βουλή, δυο δυναμικούς εκπροσώπους των τυφλών την Άννα Μπαλάν, γνωστή από τη ραδιοφωνική εκπομπή Pride Radio 98,6 FM και τον Χρήστο Κορομηλά μέλος του Δ.Σ. Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη ζωή τους. Μάλιστα η βουλευτής παρακάλεσε και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και την αρμόδια Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για να επιλύσουν επί τόπου χρονίζοντα προβλήματα. Να πούμε και τον πολύ καλό λόγο, την ειδική εξυπηρέτηση για την προσβασιμότητά τους στη Βουλή από δύο υπαλλήλους, συνοδούς αν και τα βλέμματα και την αγάπη όλων έκλεψε ο σκύλος οδηγός της Άννας, ο Νίτρο το λαμπραντόρ. Μόνο καφέ δεν ήπιε αυτό το σκυλί! Σε όλα τα άλλα είναι άνθρωπος!

***
Η πρώτη συνάντηση με την κυβέρνηση Μελόνι

Στην Αιώνια Πόλη – τη Ρώμη – θα βρεθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής θα έχει την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον νέο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Rafaelle Fitto. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός που επισκέπτεται την Ιταλία μετά την εκλογή της Μελόνι. Ο κ. Fitto είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξελέγη με το Forza Italia αλλά προσχώρησε στη συνέχεια στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών & Μεταρρυθμιστών στην οποία ήταν επικεφαλής.
Στις τελευταίες εκλογές εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της Μελόνι στην περιφέρεια της Απουλίας που περιλαμβάνει την Grecia Salentina, με τα 10 ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.