Ευθυγραμμίζεται το Στέιτ Ντιπάρμεντ με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα των δύο συμφωνιών που υπέγραψε η Τουρκία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης. Εκπρόσωπός του επανέλαβε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.
Νωρίτερα, και το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια και αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.
Διαβάστε επίσης: «Ανεύθυνη η ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά» συμφώνησαν Σολτς και Ερντογάν
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Λιβύη οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.
«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις» δήλωσε.
«Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.
Επιπλέον, αναφορικά με το θέμα της ενέργειας, ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. «Η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι πως η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε.