Κίνα και Ρωσία μπορεί να μελετούν τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, που θα υποστηρίζεται από χρυσό, σε μια προσπάθεια να εκθρονίσουν το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια απόπειρα είναι απίθανο να πετύχει αυτόν τον στόχο.
«Το αμερικανικό δολάριο παραμένει το ασφαλέστερο, πιο βολικό και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στην Ασία και στον κόσμο σήμερα», δήλωσε στο FOX Business ο Min-Hua Chiang, ερευνητής και οικονομολόγος στο Κέντρο Ασιατικών Σπουδών του Heritage Foundation. «Κανένα άλλο νόμισμα (υποστηριζόμενο από χρυσό ή άλλο) δεν είναι συγκρίσιμο και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει στο εγγύς μέλλον».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του FOX Business, αν και καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα σχέδια για ένα τέτοιο νόμισμα, η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει τεράστιες ποσότητες χρυσού την ίδια στιγμή που η Ρωσία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το δολάριο λόγω κυρώσεων ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος οδήγησε επίσης στην πιο απότομη πτώση στις τιμές του χρυσού εδώ και χρόνια.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι κινήσεις, μαζί με τη στενότερη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος έχει απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή, δείχνουν την πιθανότητα η Κίνα να επιχειρήσει να λανσάρει ένα νέο νόμισμα με χρυσό να το υποστηρίζει.
Το δίκοπο μαχαίρι
Η ιδέα ενός κοινού ρωσο-κινεζικού νομίσματος εμφανίστηκε περιοδικά την τελευταία δεκαετία, ειδικά αφότου η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα άνοιξε το πρώτο της γραφείο στο εξωτερικ,ό στο Πεκίνο το 2017.
Ο Craig Singleton, Senior Fellow στο Foundation for Defense of Democracies, σημείωσε ότι οι Κινέζοι ηγέτες συνομιλούν εδώ και δύο δεκαετίες για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποδυνάμωση της κυριαρχίας του δολαρίου.
«Δύο στοιχεία αυτής της στρατηγικής επικεντρώνονται γύρω από την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος εμπορευμάτων με βάση το γιουάν και τις προσπάθειες της Κίνας, σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες ομοϊδεάτες χώρες, να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου δημιουργώντας ένα νέο αποθεματικό νόμισμα», είπε ο Σίνγκλετον στο Fox. News Digital.
«Ουσιαστικά, το Πεκίνο και η Μόσχα επιδιώκουν να οικοδομήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής και μια νομισματική μονάδα εντός αυτής της σφαίρας, εμβολιάζοντας ουσιαστικά τον εαυτό τους από την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η ποσότητα ρεκόρ χρυσού που αγόρασε η Κίνα έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία, παρόλο που η τάση παραμένει στο ραντάρ για τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης: οι ελβετικές εξαγωγές χρυσού στην Κίνα έφτασαν σε υψηλό πενταετίας, με το Πεκίνο μόνο τον Ιούλιο να λαμβάνει 80,1 τόνους χρυσού σε αξία σε περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια – υπερδιπλάσιο από τους 32,5 τόνους που αγόρασε τον Ιούνιο και το δεύτερο υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από το 2012, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Francis Hunt, ειδικός στις συναλλαγές, είπε στην Asia Markets ότι η χρήση χρυσού για την υποστήριξη του νομίσματος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη στο εν λόγω νόμισμα και αυτό το νόμισμα μπορεί να είναι ψηφιακό στη φύση για να δώσει στην Κίνα μεγαλύτερο έλεγχο της δραστηριότητας των πολιτών της.
Πηγή ΟΤ