Για τις συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία έχουν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
«Έχουμε επικοινωνήσει άμεσα και πολύ ξεκάθαρα με τους Ρώσους, τον πρόεδρο Πούτιν για τις συνέπειες» δήλωσε ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης σε εκδήλωση του Bloomberg. Ωστόσο, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ανέφερε ποιος και πώς επικοινώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν είπαν ότι η Μόσχα έχει προειδοποιηθεί στα υψηλότερα επίπεδα για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά η παρατήρηση του Μπλίνκεν είναι η πρώτη ρητή αναγνώριση ότι το μήνυμα έχει κοινοποιηθεί στον ίδιο τον Πούτιν, σε συνέχεια των χθεσινών αναφορών του ρώσου προέδρου.
– ΗΠΑ: Θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία αν ο Μπάιντεν χάσει τις εκλογές; – Τι θα κάνει η ΕΕ
Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ προσεκτικά» το πυρηνικό κροτάλισμα του Κρεμλίνου, αλλά δεν «έχv δει κανένα λόγο να αλλάξουμε την πυρηνική μας στάση».
Αναφορικά με τις καταγγελίες της Ρωσίας, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία εξετάζει τη χρήση «βρόμικης βόμβας», ο Μπλίνκεν τόνισε ότι πρόκειται για «άλλη μια κατασκευή και κάτι που αποδεικνύει επίσης το ύψος της ανευθυνότητας που προέρχεται από μια πυρηνική δύναμη».
«Ο λόγος που ο ισχυρισμός αυτός μάς προκαλεί κάποια ανησυχία είναι επειδή η Ρωσία έχει ιστορικό προβολής, δηλαδή κατηγορεί άλλους ότι έκαναν κάτι που οι ίδιοι έκαναν ή σκέφτονται να κάνουν» είπε ο Μπλίνκεν.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν επικοινωνήσει απευθείας με τους Ρώσους «σχετικά με την προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ψευδή ισχυρισμό ως πρόσχημα για κάθε είδους κλιμάκωση».
Πούτιν: Μεγάλος ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς που επαναλαμβάνει η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης χρήσης «βρόμικης» βόμβας, τους οποίους επανέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Ρωσία λαμβάνει υπ’ όψιν της τα σχέδια του Κιέβου.
Διαβάστε ακόμη: Επιμένει η Ρωσία για τη «βρόμικη βόμβα» – «Είναι στο τελικό στάδιο»
Σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.
«Οι αποστολές που είχαν προβλεφθεί κατά την άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής εκπληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν τον στόχο τους» ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Πλάνα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, να λέει στον Πούτιν πως οι ασκήσεις αφορούν την «απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις επίθεσης σε απάντηση ενός εχθρικού πυρηνικού πλήγματος».
Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιελάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.
Διαβάστε επίσης: Τι κρύβεται πίσω από τις σκληρές δηλώσεις της Ρωσίας στο Ισραήλ;
Το όπλο του τρόμου θα είναι το επόμενο κόλπο του Πούτιν;
Σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη χρήση «βρόμικης βόμβας», η Telegraph επισημαίνει ότι δεν είναι μικρή πυρηνική συσκευή και δεν μπορεί να σκοτώσει ή να τραυματίσει τόσους πολλούς ανθρώπους όσους ένα πυρηνικό όπλο.
Διαβάστε ακόμη: Πόσο επικίνδυνη είναι η «βρόμικη βόμβα»; – – τι απαντούν οι ειδικοί
Συγκαταλέγονται στα τρομοκρατικά εργαλεία, καθώς οι ψυχολογικές συνέπειες από τη χρήση τους είναι σημαντικότερες από τις υλικές ζημιές ή τους θανάτους.
Οι βρόμικες βόμβες διασπείρουν ραδιενεργό υλικό που έχει τοποθετηθεί γύρω από έναν συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό, όπως ο δυναμίτης, οπότε η ισχύς της έκρηξης είναι ανάλογη του μηχανισμού.
Το ραδιενεργό υλικό τους δεν χρειάζεται να είναι το καθαρό ουράνιο ή πλουτώνιο που βρίσκεται στα πυρηνικά όπλα, αλλά μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές ραδιενέργειας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές ή βιομηχανικές χρήσεις. Οταν εκραγεί μια βρόμικη βόμβα, το ραδιενεργό υλικό θα καλύψει μόνο την περιοχή της έκρηξης. Για να παρασύρει ο άνεμος τη ραδιενέργεια σε μεγαλύτερη έκταση απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού υλικού.
Οποιος επιζήσει της αρχικής έκρηξης θα μπορούσε να εισπνεύσει ραδιενεργό υλικό και να χρειαστεί θεραπεία. Λίγοι όμως θα αρρωστήσουν από τη ραδιενέργεια, καθώς η ποσότητα θα είναι μικρή. Η περιοχή όπου θα εκραγεί η βόμβα θα πρέπει στη συνέχεια να απολυμανθεί ή να εγκαταλειφθεί, ενώ, αν η έκρηξη συμβεί σε κτίριο, ενδέχεται να χρειαστεί να κατεδαφιστεί.
Αν όμως, για παράδειγμα, μια σειρά από μικρές βόμβες εκραγούν στο οικονομικό κέντρο μιας μεγαλούπολης, τότε η περιοχή θα αποκλειστεί για πολύ καιρό, με μεγάλες συνέπειες στην οικονομία. Η επιμονή της Μόσχας για χρήση «βρόμικης βόμβας» από τους Ουκρανούς θυμίζει ανησυχητικά ένα παρόμοιο συμβάν κατά τον εμφύλιο της Συρίας.
Ο Πούτιν, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, θέλει να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τις ήττες του ρωσικού στρατού στο μέτωπο. Η χρήση μίας «βρώμικης βόμβας» από τους Ρώσους, για την οποία θα κατηγορήσουν το Κίεβο, και η σύγχυση που θα ακολουθήσει, ίσως θεωρεί ότι είναι αυτό που χρειάζεται για να επιτεθεί ακόμα πιο βίαια εναντίον των Ουκρανών.