Διαφορά εφτάμιση μονάδων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δείχνει ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση.
Στο 33,5% η ΝΔ και στο 26% ο ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με 7,5% του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ και να συγκεντρώνει το 33,5%. Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 23 με 25 Οκτωβρίου και τα αποτελέσματα βγήκαν από δείγμα 1.207 ενηλίκων, με δικαίωμα ψήφου.
Αναλυτικότερα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,5% στην αναγωγή επί των εγκύρων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 26%. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην τρίτη θέση με 11,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 5,5%. Στο 4% η Ελληνική Λύση και κάτω από το όριο του 3% το ΜεΡΑ25 (2,5%).
Στο 70% η συσπείρωση, προβάδισμα Μητσοτάκη στην καταλληλότητα
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν συσπείρωση των ψηφοφόρων τους στο 70% (δηλαδή οι εφτά στους δέκα ψηφοφόροι τους το 2019 δηλώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν αντίστοιχα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ). Στο 65% είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα με 39%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει το 28%, ενώ το ίδιο ποσοστό (28%), συγκεντρώνει η απάντηση «κανένας από τους δύο».
Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτοδυναμία ή συνεργασία
Στην ερώτηση αν προτιμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ήτοι το 47%, απάντησε ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας προτιμά το 35%.
Όπως είναι φυσικό το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και μόλις το 18% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Αντίθετα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (53%) δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ενώ το 35% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που τάσσονται κατά 44% υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης και κατά 49% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Ανησυχία
Σημαντική είναι η ανησυχία των ερωτηθέντων για τα ελληνοτουρκικά και την ένταση που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα η Τουρκία. Το 73% ανησυχεί, ενώ μόλις το 20% δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία.
Δυσαρέσκεια για τα μέτρα για την ακρίβεια
Δυσαρέσκεια εκφράζεται για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ακρίβειας καθώς στο ερώτημα για το πώς αξιολογούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, κυριαρχεί η αρνητική αξιολόγηση. Τα ποσοστά αρνητικών απαντήσεων ξεπερνούν σε όλες τις κατηγορίες (ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα) το 50% (κυμαίνονται από 51% έως 58%). Σε αντίθεση με αυτή τη γενική τάση οι ψηφοφόροι της ΝΔ αξιολογούν θετικά τα ίδια μέτρα που θετικές απαντήσεις που ξεπερνούν το 60% και φτάνουν το 68% για τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων (ρεύμα, τρόφιμα, καύσιμα).
Συντριπτικά αρνητική είναι η αξιολόγηση των μέτρων για την ακρίβεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά από 73% έως 78%, ενώ εντελώς διαφορετική είναι η στάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι τελευταίοι, με εξαίρεση τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο όπου υπερτερούν οι αρνητικές αξιολογήσεις, κρίνουν θετικά τα μέτρα για τις άλλες κατηγορίες καυσίμων και το ρεύμα.
Τα έξοδα για ρεύμα και τρόφιμα προβληματίζουν περισσότερο
Στο ερώτημα για το ποιες κατηγορίες εξόδων προβληματίζουν περισσότερο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις και ακολουθούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.