Όταν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν σήκωσε το τηλέφωνο για να συνομιλήσει στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γνώριζε ότι ένα από τα θέματα που θα συζητούσαν ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας (και κυρίως του κ. Ερντογάν) δεν θα έμενε ασχολίαστη από τον Πρωθυπουργό. Το ζητούμενο ήταν η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια σταθερότητα που την επιζητούν όλοι, όπως ειπώθηκε. Σε αυτό ακριβώς συμφώνησαν Μπλίνκεν και Μητσοτάκης.

***
Θέμα για S-300 δεν υφίσταται

Το δεύτερο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας ήταν η Ουκρανία και η προοπτική ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της. Η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει πολλά στην άμυνα της Ουκρανίας, αλλά όπως κατά καιρούς ειπώθηκε στους συμμάχους μας είμαστε μια χώρα που δέχεται απειλές και τα αμυντικά μας συστήματα δεν μπορούν να διατεθούν εκτός εάν αντικατασταθούν με νεότερης γενιάς δυτικά. Η αντικατάσταση να γίνει άμεσα. Δηλαδή ότι στέλνουμε να αντικαθίσταται αμέσως, χωρίς να μένει κενό στην άμυνά μας. Όπως έγινε με τα άρματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 που τα ανταλλάξαμε με τα Marder (τα οποία και θα παρουσιαστούν μάλιστα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου). Δηλαδή εάν για παράδειγμα μας ζητηθούν οι S-300 θα πρέπει να αντικατασταθούν με Patriot (λέμε εάν…). Ή εάν μας ζητηθούν βλήματα, αυτά πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν. Η κυβέρνηση πάντως λέει πως σε αυτή την φάση δεν υπάρχει θέμα για S-300.

***
Rafale του… κουτιού

Δύο ολοκαίνουργια Rafale («του κουτιού»- όπως τα ονομάζουν οι πιλότοι μας) αναμένονται τούτες τις ημέρες και πριν από την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας στις 8 Νοεμβρίου να προσγειωθούν από Έλληνες χειριστές στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Έτσι το σμήνος των Rafale αυξάνεται και πληθαίνει, πολλαπλασιάζοντας παράλληλα την υπεροχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην περιοχή όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι τα πρώτα Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα τα οποία δεν θα είναι μεταχειρισμένα (όπως τα έξι πρώτα), και βγήκαν απευθείας από την γραμμή παραγωγής. Αυτό που προσδίδει υπεροχή στα Rafale είναι ο οπλισμός που μεταφέρουν, ο οποίος έχει παραληφθεί πλήρως από την Πολεμική Αεροπορία. Ανάμεσά τους και οι φοβεροί πύραυλοι: αέρος- αέρος Meteor (φονιάδες κάθε πυραύλου βαλλιστικού και μη), Εxocet, Scalp, ενώ το ραντάρ τους πέρα του γεγονότος ότι μπορεί να εγκλωβίζει στόχους, μπορεί άνετα να συνεργαστεί με τις «οχιές» (τα F-16 Viper) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αφού έγινε λόγος για τις «οχιές», δηλαδή τα F-16 Viper, (αυτά που προσπαθούν, τόσο καιρό οι Τούρκοι να προμηθευτούν από τις ΗΠΑ), σας πληροφορώ ότι και το τρίτο είναι έτοιμο να πετάξει στην «φωλιά» του στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Πρόκειται για ένα διθέσιο, το οποίο μπορεί να διατεθεί και για την εκπαίδευση των πιλότων. Ένα τέταρτο Viper ( ο λεγόμενος «πιλότος» των μαχητικών) που βρίσκεται στις ΗΠΑ για δοκιμές, είναι και αυτό έτοιμο να πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό του ταξίδι και να προσγειωθεί κι αυτό στη Σούδα, αυξάνοντας έτσι την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.

***
Ποιος θα ξεναγήσει τον Καγκελάριο στον Ιερό Βράχο

Ο Ολαφ Σολτς που έρχεται για λίγες ώρες στην Αθήνα, αναμένεται, προτού αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, να κάνει μια περιήγηση στην Ακρόπολη. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο «ξεναγός» του ενδέχεται να είναι ο Μανόλης Κορρές. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εξηγεί, να αναδεικνύει λεπτομέρειες και κρυμμένες σημασίες στα επεισόδια του Βράχου, που κατά τα άλλα τις προσπερνάς αδιάφορος. Αμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου θα αρχίσουν οι συνομιλίες και γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός στον Γερμανό Καγκελάριο, αλλά και στους συνεργάτες του.

***
Ο Στουρνάρας και Λερναία Ύδρα

Οι διαταραχές τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία και σε επέκταση στην ελληνική είναι διαδοχικές. Αυτό, μαθαίνω, πως ανέφερε σε παρέμβαση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στο 13ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού. Αυτό που σημείωσα είναι ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε μια σύγκριση των τελευταίων κρίσεων (πανδημία- πόλεμος στην Ουκρανία) στην οικονομία λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντιμέτωπη με μια Λερναία Ύδρα. Και εξήγησε: Τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας οδήγησαν σε σημαντικές δυσλειτουργίες των αλυσίδων προσφοράς, που προκάλεσαν αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Σε μια περίοδο κατά την οποία ανέκαμπτε από την πανδημία, η οικονομία της ζώνης του ευρώ επλήγη από ακόμα μια σημαντική διαταραχή, που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις. Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και στην αγορά ενέργειας επιδείνωσαν τις διαταράξεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και επέτειναν την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Σε σχέση τόσο με την πανδημία όσο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε πληγεί από διαταραχές των τιμών της ενέργειας. Αυτό που κάνει την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ πιο δύσκολη από ό,τι στις ΗΠΑ είναι ότι η ζώνη του ευρώ είναι μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και, ως εκ τούτου, πλήττεται από την επιδείνωση των όρων εμπορίου.

***

Τι συμβαίνει με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη;

Γιατί αποχωρούν από τον Γιάνη Βαρουφάκη βουλευτές; Και μάλιστα γυναίκες βουλευτές; Γιατί η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση της Φωτεινής Μπακαδήμα έρχεται να προστεθεί στις αποχωρήσεις δύο ακόμα γυναικών βουλευτών, της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Κωνσταντίνας Αδάμου οι οποίες, όπως ενθυμείστε, εγκατέλειψαν το ΜεΡΑ25 εξαπολύοντας προς την ηγεσία του βαρύτατες καταγγελίες για νεποτισμό και αυταρχισμό; Να σημειώσω ότι δεν πέρασε και πολύς καιρός από τότε που είχε αποχωρήσει και η αναπληρώτρια βουλευτής, Μαρία Μποτονάκη. Όπως και νάχει το πράγμα μετά και την χθεσινή έξοδο από το κόμμα , το ΜέΡΑ25 βρίσκεται μόλις δύο αποχωρήσεις πριν από τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας αφού το κατώτατο όριο που θέτει ο κανονισμός της Βουλής είναι οι 5 βουλευτές.

Αλλά η χθεσινή αποχώρηση της κυρίας Μπακαδήμα ήταν έκπληξη για τους γνωρίζοντες καθότι ήταν στενής συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη. Ήταν συνεργάτιδά του στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ τον ακολούθησε και σε όλη την μετέπειτα περίοδο. Ο κ. Βαρουφάκης, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης της κυρίας Μπακαδήμα, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του γνωστοποιεί την διαγραφή της από την ΚΟ του κόμματος για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά». Τι συνέβη; Ορισμένες πηγές από το Κοινοβούλιο, λένε πως αυτό που ώθησε την κυρία Μπακαδήμα να ανεξαρτητοποιηθεί ήταν η απόφαση του κόμματος για καταψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή αν και η ίδια ως εισηγήτρια είχε διαφορετική άποψη.

***
Η αγωνία των γαλάζιων βουλευτών για την απογραφή

Παρότι από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει δοθεί σήμα αλλαγής ισορροπιών στις εκλογικές περιφέρειες, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, όπως σας έχω κατά καιρούς ενημερώσει, που αγωνιούν εάν τα στοιχεία της απογραφής θα ισχύσουν ή όχι στις επερχόμενες εκλογές. Όλα θα κριθούν τον Δεκέμβριο με τα επίσημα αποτέλεσμα της απογραφής και έως τότε η αγωνία των βουλευτών θα αυξάνεται. Κυρίως όσων εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες της Καστοριάς, της Χίου, της Φλώρινας και της Θεσπρωτίας που όλα δείχνουν πως θα γίνουν μονοεδρικές από διεδρικές που είναι σήμερα. Θεωρητικά, αυτό δεν επηρεάζει τους τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη (εκλέγεται στη Χίο), αρκεί να τις κερδίσει. Αντίστοιχα, η Ν.Δ. δεν θα έχει πρόβλημα και σε τριεδρικές που μπορεί να γίνουν διεδρικές, όπως η Αρκαδία, η Αρτα, η Δράμα και το Κιλκίς, καθώς εκεί βγάζει σίγουρα έναν βουλευτή. Μόνο πρόβλημα η Λακωνία, όπου η Ν.Δ. είχε βγάλει και δεύτερο βουλευτή πέραν του Θανάση Δαβάκη, τον γιατρό Νεοκλή Κρητικό. Το πραγματικό πρόβλημα (για τη ΝΔ) θα υπάρξει στις τετραεδρικές περιφέρειες, στις οποίες με τη νέα απογραφή μπορεί να γίνουν τριεδρικές. Δηλαδή εκεί που η ΝΔ έχει τρεις βουλευτές είναι πολύ πιθανόν στις προσεχείς εκλογές (κι αν γίνουν τρεις οι έδρες στις τετραεδρικές περιφέρειες) να εκλέξει μόνον δύο.

***
Αυτή τη φορά οι βασιλείς της Ολλανδίας έρχονται επίσημα

Ίσως να είναι η επίσκεψη και μάλιστα επίσημη με τις περισσότερες… αναβολές. Τρεις φορές θέλησαν να επισκεφθούν επισήμως την Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας και στις τρεις η επίσκεψη δεν γινόταν.. Ο λόγος; Κυρίως ο κορωνοϊός και τα μέτρα που είχαν παρθεί. Αυτή τη φορά ετοιμάστηκε καινούργιο πρόγραμμα και έτσι η επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά της Ολλανδίας Willem-Alexander και της συζύγου του βασίλισσα Máxima, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (εάν δεν συμβεί πάλι κάτι το απρόοπτο), μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Εδώ που τα λένε το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας έχει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του, σχεδόν κάθε καλοκαίρι βρίσκονται στο Πόρτο Χέλι. Ούτε η πανδημία δεν στάθηκε αρκετή να το κρατήσει μακριά από την Ελλάδα. Και εξηγούμαι…

***
Το βασιλικό «Χριστός Ανέστη»

Εν μέσω κορωνοϊού, τη στιγμή που η Ολλανδία κατέγραφε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και οι Αρχές καλούσαν τον κόσμο να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι τους, η βασιλική οικογένεια της χώρας απέδρασε στην Ελλάδα. Προκλήθηκε σάλος. Αποτέλεσμα; Το βασιλικό ζεύγος επέστρεψε άρον- άρον στην πατρίδα του, αναγνωρίζοντας το λάθος του και ζητώντας επισήμως συγγνώμη. Καμιά φορά έρχονται και το Πάσχα. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, η σύζυγός του και οι τρεις κόρες τους παρακολουθούν συνήθως την αναστάσιμη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στις Σπέτσες. Εκεί λαμβάνουν το Αγιο Φως, ενώ έχουν μάθει να λένε σε άψογα ελληνικά «Χριστός Ανέστη». Αυτή τη φορά όμως θα επισκεφθούν την Ελλάδα επισήμως, θα υπάρξει η καθιερωμένη περιήγηση στην Ακρόπολη, επίσκεψη σε προσφυγικούς καταυλισμούς για παιδιά. Στο πρόγραμμα (που βρίσκεται υπό κατάρτιση) προβλέπεται και επίσκεψη στην ογκολογική κλινική «Ελπίδα» στο νοσοκομείο Παίδων, όπου θα δοθεί προσοχή στη συνεργασία της κλινικής με το Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας Princess Máxima. Θα ξεναγηθούν στο εργαστήριο βλαστοκυττάρων της κλινικής και θα μιλήσουν με πρώην ασθενείς για τις εμπειρίες τους

***
Γυναίκα πρωθυπουργός, άνδρες οι υπουργοί

Ήταν μόνιμο το αίτημα στις περισσότερες ελληνικές κυβερνήσεις η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών στην κυβέρνηση. Το ίδιο και στα ψηφοδέλτια. Υιοθετήθηκε μάλιστα και ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια όχι όμως και στην κυβέρνηση. Τι γίνεται όμως εάν μια γυναίκα πρωθυπουργός σχηματίσει κυβέρνηση; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα; Και όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι επέλεξε «ανδρικό» Υπουργικό Συμβούλιο. Τρεις στους τέσσερις υπουργούς της είναι άνδρες. Και μάλιστα είναι και φιλοευρωπαίοι και τεχνοκράτες και έχουν καταλάβει τα πιο κρίσιμα πόστα. Ίσως για αυτό το ανδροκρατούμενο Υπουργικό Συμβούλιο να φταίνε οι συμμαχίες της Μελόνι, αλλά υπάρχει μου λένε μια ανησυχία στην Ιταλία με την Τζόρτζια ότι πιθανόν θα υπάρξουν διάφοροι περιορισμοί σε δικαιώματα.