Την πολιτική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε όλο το πλαίσιο της οργανωτικής και πολιτικής στρατηγικής του κόμματός του και ζήτησε να υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής. Και ήταν προφανές ότι θα μιλούσε, όπως και έπραξε, για την αναγκαιότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής συνεργασίας.
Με την ομιλία του, τόσο στην έναρξη της διαδικασίας όσο και στο κλείσιμο των εργασιών της Κ.Ε., έδειξε ότι έχει κατανοήσει πλήρως τις παθογένειες του κομματικού συστήματος και φάνηκε πως αντιλαμβάνεται και τα προβλήματα που εξακολουθούν και υπάρχουν στην πυραμίδα της κομματικής βάσης.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και συνέκρινε την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα με αυτή την του νεοφιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή (2015-2019) που ηττήθηκε το 2019 από τον κεντροαριστέρο Αλμπέρτο Φερνάντες. «Το 2019 λοιπόν, η Αργεντινή βρέθηκε με τρομακτικούς δείκτες, επέστρεψε σε συνθήκες μη δανεισμού, χρεοκοπίας, 16 εκατομμύρια πολίτες στην πείνα και στη φτώχεια, κοινωνική εξαθλίωση, ανεργία. Σας θυμίζει κάτι αυτό;» είπε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.
Αφού αναφέρθηκε σε πτυχές της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση αλλά και η δική του, κάνοντας συγκρίσεις, άφησε και αιχμές στα στελέχη και στους βουλευτές για την παρουσία τους στα ΜΜΕ. «Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Δε μιλάνε τα μέσα γι’ αυτή την εικόνα, οφείλουμε όμως εμείς να την ξέρουμε αυτή την εικόνα. Και όποτε βγαίνουμε στα Μέσα να μην απαντάμε στο γνωστό ερώτημα «ναι, αλλά τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις και πώς και τι». Εδώ τα προβλήματα, τα στοιχεία, τα δεδομένα, οι αριθμοί. Θ’ απαντήσει κανένας σ’ αυτά τα δεδομένα;» είπε και ο νοών νοείτο.
Ειδικά όταν διευκρίνισε πως «αυτά τα κρίσιμα μεγάλα θέματα, τα οποία οφείλουμε να τ’ αναδείξουμε στον δημόσιο λόγο μας, με τρόπο επιθετικό, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη και περηφάνια στο πώς εμείς διαχειριστήκαμε και πώς αυτοί διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά».
Ο κ. Τσίπρας όμως έκανε και μια υπέρβαση κινούμενος απέναντι στην αριστερή τάση, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτή η προοπτική είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο σ’ ένα κλιμακούμενο αδιέξοδο σήμερα. Να επεκτείνουμε λοιπόν τα χωρικά μας ύδατα, όπως έχουμε δικαίωμα να πράξουμε, και να επιδιώξουμε ένα διάλογο οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο με σαφείς κόκκινες γραμμές» είπε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να συνδεθεί εκ νέου η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.
Στο σημείο αυτό όμως είπε ευθέως για την αντίθετη άποψη στο εσωτερικό. «…άκουσα τον αγαπημένο μου το σύντροφο, τον Θοδωρή Δρίτσα να με ρωτάει αν έχω πρόβλημα ή αντίρρηση ή θεωρώ ανέξοδο φραξιονισμό το να καταγράφονται διαφορετικές απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα. Όχι Θοδωρή, δεν έχω καθόλου αυτή την άποψη και το ξέρεις. Άλλα είναι τα θέματα τα οποία μας προβληματίζουν όλους. Αλλά μιας και ετέθη από πολλούς συντρόφους το ζήτημα αυτό, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διατύπωση διαφορετικής άποψης σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής».
Στο σημείο αυτό όμως έδειξε ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για το οποίο έχει και ο ίδιος μεγάλη ευθύνη και δεν είχε κάνει έως τώρα και καμία ουσιαστική παρέμβαση για να το λύσει, αλλά το αναδεικνύει ζητώντας ενιαία γραμμή, το τελευταίο εξάμηνο προ των εκλογών. «Ένα από τα βασικά προβλήματα που πιστεύω έχει το κόμμα μας και είναι σημαία επικοινωνιακή των πολιτικών μας αντιπάλων, είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας…είναι πολύ κρίσιμο το θέμα της αξιοπιστίας. Διότι κάθε φορά, όταν λέμε κάτι, ιδίως τώρα που πηγαίνουμε κοντά στις εκλογές, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όχι ότι δουλεύουμε όλοι μαζί σ’ ένα σχέδιο, απλά να είμαστε δεύτερο κόμμα και να διατυπώνουμε τις ωραίες μας απόψεις, αλλά ότι θα είμαστε κυβέρνηση αύριο.
Και στο άλλο σημείο που αφορούσε και σημαντικό κομμάτι της Κ.Ε. τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έστειλε μήνυμα να μην μεταθέσει η κυβέρνηση την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων σε δήμους και περιφέρειες, αν και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης το βράδυ της Κυριακής είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2023.
Εδώ έβαλε ένα νέο στόχο μετά την πανωλέθρία του 2019 στις αυτοδιοικητικές εκλογές: «το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μην είναι ο χάρτης μπλε όπως ήταν το ’19, αλλά να ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να μιλάμε ειλικρινά εδώ!».
Παράλληλα, είπε ότι ο στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση, άρα «να φτιάξουμε ψηφοδέλτια από τώρα που θα κερδίσουν τους εκπροσώπους της Δεξιάς που έχουν ασκήσει μια τετραετία τώρα, αποτυχημένη πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Και συνέστησε στα στελέχη των τοπικών οργανώσεων να είναι πιο διαλλακτικοί στο ζήτημα των προσώπων και το περιέγραψε εξαιρετικά, όπως συνέβη, αν και ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του έχουν τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι πάρα πολλοί δήμοι και περιφέρειες το 2019 κατακτήθηκαν από τη ΝΔ, καθώς δεν είχαν πλήρη εικόνα των πολιτικών παιχνιδιών στελεχών τους σε δήμους και περιφέρειες. «Και οφείλουμε να είμαστε πιο διαλλακτικοί, γιατί έχουμε την εμπειρία του 2019 και του 2014. Και τι λέει αυτή η εμπειρία: Λέει ότι όλοι μαζί χειροκροτούσαμε τις αποφάσεις των οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όταν πήγαινε να εφαρμοστεί στον τόπο μας, λέγαμε «όχι, εδώ υπάρχει ιδιαιτερότητα, να εφαρμοστεί στο διπλανό Δήμο, εδώ έχουμε ένα παιδί εξαιρετικό που θα πάει πάρα πολύ καλά». Πράγματι, το παιδί ήταν εξαιρετικό, εξαιρετικός σύντροφος ή συντρόφισσα, αλλά δεν πήγαμε καλά ρε παιδιά…. Δεν πήγαμε. Θα το αξιολογήσουμε αυτό; Ή θα πούμε ότι έφταιγε η συγκυρία, ας πούμε, κάθε φορά;».
Επίσης, εξαπέλυσε δριμεία κριτική και στον Πρωθυπουργό ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε χρονική περίοδο όχι προφανώς καταμεσής του καλοκαιριού με προφανή στόχο να μη μπορούν να πάνε οι νέοι άνθρωποι που θα είναι στις εποχικές εργασίες, μπας και διασωθεί!
«Λέμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική συνεργασία… Γι’ αυτό λοιπόν, τα φέρνει έτσι η ζωή, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας, και ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία παράγοντας πολιτικής αποσταθεροποίησης» τόνισε.
Ο επόμενος πολιτικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου για την ακρίβεια, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει το χαρακτήρα λαϊκής κινητοποίησης ευελπιστώντας σε κοινωνικές αντιδράσεις που θα μεγαλώνουν την οργή της κοινωνίας για την ακρίβεια.
Η Κ.Ε. ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία, μόλις δυο λευκά, το κείμενο της πολιτικής απόφασης, ενώ απορρίφθηκαν νωρίτερα και δυο τροπολογίες της αριστερής τάσης της Ομπρέλας, η οποία ζητούμε με την πρώτη να αποσυρθεί η αναφορά για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο και με την δεύτερη να μην συγκροτηθεί το δίκτυο των 130 μελών για την τοπική αυτοδιοίκηση με το επιχείρημα ότι θα αντικαταστήσει τα καταστατικά όργανα του κόμματος.