Από τις 28 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν κατά την διάρκεια του 63ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3- 13 Νοεμβρίου), οι δεκαπέντε θα κάνουν εκεί την πρεμιέρα τους – άλλες εντός συναγωνισμού σε διάφορα προγράμματα, άλλες όχι. Είναι προφανές ότι για μια ακόμη χρονιά, το ΦΚΘ στηρίζει σταθερά την ελληνική παραγωγή και τους δημιουργούς της μέσα από την προβολή ταινιών, δράσεις και πρωτοβουλίες – και φέτος θα είναι αρκετές.

Κατ’ αρχάς έξι ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα στο Διεθνές Διαγωνιστικό (πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών) συμμετέχουν οι «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, ενώ στο Meet the Neighbors οι «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη. Παράλληλα, συναντούμε δύο ταινίες και στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, τις «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και «ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ» του Νίκου Πάστρα.

Σκηνή από την ταινία τις «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη, στο >>Film Forward

Μια ειδική προβολή της ταινίας «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να κάνει αρκετό θόρυβο μετά την φήμη που απέκτησε η ταινία έχοντας προβληθεί φέτος στο φεστιβάλ των Καννών εκτός επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος.

Δυο Μαρίες, η Finos Film και ο Αγγελόπουλος

Μια στάση στο παρελθόν και θα βρούμε δύο spotlight του φεστιβάλ σε δύο ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά (θα προβληθούν οι ταινίες της «Εύα» και «Τ’ Αρραβωνιάσματα» και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Η “Άγνωστη” του Ελληνικού Σινεμά» – 7 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας) και τη Μαρία Γαβαλά  στην οποία θα δοθεί Χρυσός Αλέξανδρος για την συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο. Θα προβληθούν δύο ταινίες της Πλυτά () και τρεις ταινίες της σκηνοθέτιδος, θεωρητικού κινηματογράφου, μεταφράστριας και πεζογράφου Γαβαλά («Περί έρωτος» -συνυπογράφει ο Θόδωρος Σούμας στη σκηνοθεσία-, «Το άρωμα της βιολέτας» και «Το μαγικό γυαλί».

To «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη στο τμήμα Meet the Neighbors

Το σημαντικότερο όμως φετινό τιμητικό βραβείο είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος στη θρυλική εταιρεία παραγωγής Finos Film, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του θα περιλαμβάνει μια καθολικά προσβάσιμη προβολή της «Αναπαράσταση», το ντοκιμαντέρ των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου «Θόδωρος Αγγελόπουλος  Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του» και μια έκθεση φωτογραφίας.

Για να επιστρέψουμε στις νέες ταινίες, την επίσημη πρώτη του θα κάνουν επίσης οι «Τα άνθη στα άνθη» του Γιώργου Αθανασίου, «Θολή γραμμή» του Μένιου Καραγιάννη, «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου, «Μια νύχτα στο θέατρο» του Σωτήρη Σταμάτη και «Φαντάσματα της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου καθώς επίσης όλες οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τέσσερις ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος, γυρισμένες εκατέρωθεν των συνόρων της ελληνικής επικράτειας («Cavewoman» του Σπύρου Σταθουλόπουλου, «Iman» των Κόριννας Αβρααμίδου, Κυριάκου Τοφαρίδη, «Ioanna» του  Άλμπρεχτ Χίρκε και «Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ» της Χριστίνα Κάλλας) και τέλος, οι ταινίες «Broadway» του  Χρήστου Μασσαλά, «Μήδεια» του Δημήτρη Αθανίτη και «Μια μέρα στη Σαγκάη» του Βασίλη Ξηρού θα προβληθούν στο πρόγραμμα Μια δεύτερη ματιά (όλες έχουν ήδη προβληθεί).

Τα διαδικαστικά και τα βραβεία

 

Εδώ και πέντε χρόνια διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν οι: Μαρία Φιλίνη, ηθοποιός, Θανάσης Τότσικας, σκηνοθέτης, Αιμίλιος Χαρμπής, δημοσιογράφος.

Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο μια σειρά από ανεξάρτητα βραβεία απονέμονται στο πλαίσιό του και έχουν ως στόχο να ενισχύσουν το ελληνικό σινεμά:

Τα Βραβεία Κοινού FISCHER.

Το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αξίας 5.000 ευρώ σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα («Επίσημη Πρώτη») και το Βραβείο Best Location αξίας 1.500 ευρώ, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location manager (ή σκηνοθέτη/σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.

Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ απονέμεται στην ελληνική ταινία που επιλέγει η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το ΕΡΤ Works in Progress, αξίας 2.000 ευρώ απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίνεται στα Works in Progress.

Το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου (αξίας 3.000 ευρώ) απονέμεται σε ταινία η οποία επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση, προάγει την κινηματογραφική τέχνη και αναδεικνύει τις συγγενειες της με τις άλλες τέχνες. Το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου έχει στόχο την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Η ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης, που θα απονείμει το βραβείο σε ελληνική ταινία που πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο 62ο Φεστιβάλ, απαρτίζεται φέτος από τους κ.κ. Ρέα Αποστολίδη, παραγωγό, Τζώρτζη Γρηγοράκη, σκηνοθέτη και Χριστίνα Μουμούρη, διευθύντρια φωτογραφίας.

Το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου – FIPRESCI.

Το Βραβείο των ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ. Το βραβείο θα δοθεί σε ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), το οποίο απονέμει επιτροπή φοιτητών από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τόσο μέσα από το πρόγραμμά του όσο και μέσα από τις δράσεις της Αγοράς, στηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες, προγράμματα και βραβεία την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, δίνοντας για τρίτη συνεχή χρονιά screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν, IDFAHot DocsNyon). Πρόσφατα παραδείγματα οι ταινίες Broadway του Χρήστου Μασσαλά, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και Ησυχία 6-9 του Χρήστου Πασαλή, η οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Το Φεστιβάλ παρέχει, επίσης, μια πολύτιμη ευκαιρία στους έλληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε επαγγελματίες του σινεμά από το εξωτερικό. Ταινίες από τη φετινή ελληνική παραγωγή θα προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cinando –ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία παγκοσμίως για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.