Ο Μπόρις Μποντάρεφ ήταν μέλος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στη Γενεύη μέχρι το δεύτερο εικοσαήμερο του Μαΐου, ωστόσο παραιτήθηκε από τη θέση του αφού αισθανόταν ντροπή για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά από την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρώην διπλωμάτης της Ρωσίας μίλησε στο Sky News για τον πρόεδρο της χώρας του και τόνισε ότι «τώρα η τύχη του έχει τελειώσει». Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Θεωρώ ότι τα 20 χρόνια με αυτόν στην εξουσία ήταν πολύ μεγάλη τύχη για τον ίδιο. Δεν είναι έξυπνος, είναι απλώς τυχερός».
Ο Μποντάρεφ, ο οποίος έχει εργαστεί στον τομέα του πυρηνικού αφοπλισμού, περιέγραψε το επίπεδο της απελπισίας του Πούτιν, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να δει περισσότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού να σκοτώνεται στην πολεμική σύγκρουση.
Ο Μπόρις Μποντάρεφ σε φωτογραφία εγγράφου
«Περίοδος εσωτερικής αναταραχής»
«Αφού χάσει τον πόλεμο, θα πρέπει να εξηγήσει στις ελίτ (σ.σ. που τον στηρίζουν) και στον λαό γιατί έγινε αυτό και μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στην εξήγησή του. Μετά από αυτό μπορεί να υπάρξει αντιπολίτευση που θα προσπαθήσει να τον καθαιρέσει ή θα προσπαθήσει να εκκαθαρίσει τους υφισταμένους του για να βρει κάποιους ανθρώπους που θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για όλα αυτά τα προβλήματα. Θα υπάρξει μια περίοδος εσωτερικής αναταραχής», θεωρεί ο Μποντάρεφ.
«Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό, μπορεί να θυσιάσει 10 ή 20 εκατομμύρια Ρώσους μόνο και μόνο για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, μόνο και μόνο για να σφάξει όλους τους Ουκρανούς, επειδή είναι θέμα αρχής. Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης γι’ αυτόν. Πρέπει να καταλάβετε ότι, αν χάσει τον πόλεμο, θα είναι το τέλος του», είπε ο Ρώσος πρώην διπλωμάτης.
Η απόφαση του Πούτιν να αυξήσει τις ρωσικές δυνάμεις κατά 137.000 στρατιώτες το επόμενο έτος έχει οδηγήσει σε κατηγορίες ότι οδηγεί νέους, άπειρους στρατεύσιμους στον θάνατο.
Άλλοι έχουν ισχυριστεί ότι τους εξαπατά και τους παραπλανά, σημειώνει το Sky News.
Πώς έφτασε στην απόφαση για την παραίτηση
Ο Μποντάρεφ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη, δήλωσε ότι πήρε την απόφασή του να παραιτηθεί όταν τα τανκς πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα τον Φεβρουάριο, αλλά δεν μπορούσε να φύγει μέχρι τον Μάιο.
«Είχα κάποιες υποθέσεις να τακτοποιήσω πριν παραιτηθώ», δήλωσε στη συνέντευξη του στην Μπεθ Ρίγκμπι. «Ο γάτος μου ήταν στη Μόσχα εκείνη την εποχή, οπότε έπρεπε να τον φέρουμε πίσω στη Γενεύη και χρειάστηκαν τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών φοβόμουν πολύ. Μετά την έναρξη του πολέμου αποδείχθηκαν όλοι (σ.σ. οι συνάδελφοί του) πολεμοκάπηλοι και πολύ ευχαριστημένοι με αυτό που συμβαίνει».
Για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν
Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε ότι «δεν μπορεί πλέον να εργάζεται για αυτή την κυβέρνηση, για αυτή τη χώρα, κάνοντας εγκλήματα πολέμου, τρομερά λάθη και εγκλήματα κατά των μελλοντικών γενεών μας».
Παραδέχτηκε ότι «δεν πίστευε ότι ο πρόεδρος Πούτιν επρόκειτο σοβαρά να ξεκινήσει τον πόλεμο».
Αλλά τώρα, καθώς αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να σχεδιάζει ένα πυρηνικό χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα, ο Μποντάρεφ ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για μια απειλή που πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία.
«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια σχέδια για την κατά κάποιο τρόπο ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε.
«Η Δύση, νομίζω, πρέπει να είναι συνεπής στην απομάκρυνση του Πούτιν, διότι όσο αυτός και το καθεστώς του είναι ακόμη στην εξουσία στη Ρωσία, η απειλή του πυρηνικού πολέμου δεν θα πάει πουθενά», υπογράμμισε.
Ο Μποντάρεφ συμπλήρωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί το πυρηνικό «χαρτί» για να «εξαναγκάσει άλλες χώρες σε ό, τι θέλει», κάτι που, όπως σημείωσε, αποτελεί ένα «νέο επίπεδο στην ιστορία των πυρηνικών όπλων» και μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».
Έκκληση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ
Ο Μποντάρεφ πρότεινε ότι, καθώς «ο Πούτιν πιστεύει ότι διεξάγει ήδη τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εισόδου στη σύγκρουση.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ήταν ένας από τους κύριους λόγους που επικαλέστηκε ο Πούτιν για την έναρξη του πολέμου.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών συμφωνούν ότι η επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε σε σημαντική κλιμάκωση.
Αλλά ο Μποντάρεφ δήλωσε: «(σ.σ. Οι Ουκρανοί) χρειάζονται επιθετικά όπλα, περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αεροσκάφη. Έτσι, νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες του και να βοηθήσει».
Ο Ρώσος πρώην διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ενώ ο Πούτιν είναι σφόδρα κατά του ΝΑΤΟ, οι απόψεις του ρωσικού λαού είναι διαφορετικές. «Ο ρωσικός λαός, ειδικά οι νεότερες γενιές, δεν βλέπουν το ΝΑΤΟ ως κάποιο είδος υπαρξιακού εχθρού, είναι απολύτως εντάξει με αυτό, καθώς το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός», υποστήριξε ο Μποντάρεφ.
Σχετικά με τις ελπίδες να πειστεί ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Κρεμλίνο, ο Μποντάρεφ παρουσιάστηκε αμφίβολος.
«Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ήττα του Πούτιν, ειδικά από τους Ουκρανούς και τους Δυτικούς. Διότι τώρα ο Πούτιν προσελκύει μεγάλη προσοχή από τις ΗΠΑ, την προσοχή που δεν δείχνουν στην Κίνα αντ’ αυτού», κατέληξε.