Tον καθορισμό των κοινών θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών τους συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λιβάνου.
Η διαφωνία
Η διαφωνία σχετικά με τα κοινά θαλάσσια σύνορά τους προέκυψε την προηγούμενη χρονιά, μετά από την κίνηση της Συρίας να εκδώσει μία άδεια σε ρωσική ενεργειακή εταιρία, για την πραγματοποίηση ερευνών σε μία θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί ο Λίβανος, ενώ αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα γίνει μετά τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ
Ο Αούν έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα γίνει μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για τα νότια θαλάσσια σύνορά τους, μετά από χρόνια συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου τόνισε στον Άσαντ ότι η χώρα του επιθυμεί «να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Συρία για να οριοθετήσει τα βόρεια θαλάσσια σύνορά της», όπως δήλωσε αξιωματούχος της χώρας στο Reuters μετά τις συνομιλίες του Σαββάτου.
Απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών
Το ραδιόφωνο Sham FM της Συρίας ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες της οριοθέτησης δεν έχουν ακόμη συζητηθεί και ότι ο Άσαντ πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών.
Η θητεία του Αούν ως προέδρου του Λιβάνου λήγει στις 31 Οκτωβρίου, καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις έχουν αποτύχει να εκλέξουν νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Ο Άσαντ από τη μεριά του, εξασφάλισε άλλη μια επταετή θητεία πέρυσι σε εκλογές που από την αντιπολίτευση της χώρας και τη Δύση χαρακτηρίστηκαν «φάρσα». Η ψηφοφορία διεξήχθη αφού η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο μεγάλου μέρους της περιοχής που έχασε από το Ισλαμικό Κράτος και διάφορες αντάρτικες ομάδες σε μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που ξέσπασε το 2011 με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Πηγή ΟΤ