Για τη Βικτώρια ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει εδώ κι ένα μήνα και στο μικρό της διαμέρισμα στη Μόσχα. Ο ρωσικός στρατός πήρε τον αδερφό της και τον άντρα της. Η Βικτώρια κλαίει. Το ζευγάρι έχει ένα γιο ενάμιση έτους. Πολλές γυναίκες που έμειναν πίσω, δεν ξέρουν πώς να τα βγάλουν πέρα. Συχνά θυσιάζουν τα τελευταία τους χρήματα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Τα προστατευτικά γιλέκα για παράδειγμα έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά ελάχιστα είναι διαθέσιμα. Οι γυναίκες αγοράζουν για τους συζύγους τους σακίδια, φάρμακα, ισοθερμικά εσώρουχα και ζεστές κάλτσες.
Σε βίντεο που κοινοποιούνται συχνά στο διαδίκτυο, μπορεί να δεί κανείς πολλά. Ένας άνδρας για παράδειγμα απευθύνει έκκληση στις αρχές να κάνουν κάτι, ώστε τα δάνεια να μην καταστούν ληξιπρόθεσμα. Μια άλλη φορά, μια ομάδα ανδρών, σε ένα τρένο των ρωσικών κρατικών σιδηροδρόμων, φωνάζει ότι δεν δίνονται καθόλου τρόφιμα για την πορεία. Ακόμη μια γυναίκα με στολή λέει σε κάποιους άνδρες να πάρουν ταμπόν μαζί τους για την αντιμετώπιση τραυμάτων από πυροβολισμό. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε κουτιά πρώτων βοηθειών.
Αλλά και οι έφεδροι παραπονιούνται ότι μερικές φορές δεν υπάρχει ούτε ένα κράνος ή ένα όπλο. «Έδωσαν ρούχα, παπούτσια, μια μάσκα προστασίας για το αέριο και ένα φτυάρι», λέει ο Αλεξέι στην ανεξάρτητη διαδικτυακή πύλη istories.media. Με δικά του χρήματα αγόρασε έναν υπνόσακο και στρατιωτικές μπότες.
Λείπουν όπλα, πυρομαχικά και προστατευτικό υλικό
Η αναταραχή είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και κυβερνώντες στη Ρωσία και βουλευτές κινητοποιούνται δημόσια. Ο βουλευτής της Δούμας Αντρέι Γκουρούλιοφ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του λέγοντας πως ενάμισι εκατομμύριο σετ ατομικού εξοπλισμού έχει εξαφανιστεί και κανείς δεν εξηγεί το πώς και το γιατί. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έπαυσε τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ωστόσο αυτό δεν εξηγεί «γιατί οι στρατεύσιμοι δεν παίρνουν στολές».
Ο γνωστός βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε πως «αυτό είναι ντροπή» και μερικές φορές λείπουν ακόμη πυρομαχικά και όπλα. Επίσης οι στρατεύσιμοι καταγγέλλουν πως η υποσχεθείσα στρατιωτική αμοιβή από 1.600 έως 4.900 ευρώ ανάλογα με την περιοχή καθυστερεί ή δεν έχει δοθεί.
Και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, πολλοί υποκύπτουν στη μοίρα τους. Υπάρχουν βέβαια και οι Ρώσοι που είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον Πούτιν στην Ουκρανία, ωστόσο πολλοί υπηρετούν μόνο επειδή δεν μπορούν να διαφύγουν ή φοβούνται τη φυλακή. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καλέσει πολλές φορές τους Ρώσους στρατιώτες να μην θυσιάζονται για τον Πούτον και απλά να παραδίδονται οικειοθελώς.
Ο φόβος και η αναλγησία
Στο μεταξύ όμως ο φόβος έχει παραλύσει πολλούς και δύσκολα τολμούν να βγουν στους δρόμους. Η παρακολούθηση μέσω βίντεο χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία σύμφωνα με τις αρχές για να εντοπιστούν οι αντιρρησίες συνείδησης.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δεν είπε όμως ούτε λέξη σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όταν επισκέφθηκε το Καζασκστάν, για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Παραδέχθηκε μόνο εν μέρει κάποια λάθη στην κινητοποίηση των στρατιωτών και δήλωσε για άλλη μια φορά ότι οι στρατιώτες που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα θα ενισχύσουν κυρίως την πρώτη γραμμή του πυρός μήκους 1.100 χιλιομέτρων στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου, ο Πούτιν δεν κάνει καμία κίνηση για να τελειώσει η αιματοχυσία.
Ουλφ Μάουντερ, dpa
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου