Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας για το αυξημένο ενεργειακό κόστος του χειμώνα, καθώς ήδη οι λογαριασμοί τους στις εταιρίες ενέργειας ξεπερνούν τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί στα ταμεία τους. Κατ’ επέκταση, το επιπλέον κόστος που αναμένεται να προκύψει τους επόμενους μήνες δεν θα είναι εύκολο να καλυφθεί.
Πολλά πανεπιστήμια απλά… δεν πληρώνουν, αφήνοντας τους λογαριασμούς που αφορούν την ενέργεια να συσσωρεύονται και πληρώνοντας μέρος αυτών από την έκτακτη επιχορήγηση που παίρνουν από το κράτος, κάθε χρονιά τον Δεκέμβριο. Πάντως, στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, οι λογαριασμοί έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη (πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ενώ άλλα μεγάλα ιδρύματα της περιφέρειας έχουν «ξεχάσει» ακόμη και τα ποσά που χρωστούν.
Οπως λέει ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει για φέτος ειδικό ενεργειακό τιμολόγιο και η απάντηση που δόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία ήταν ότι θα υπάρξει μια σχετική μέριμνα υποστήριξης για το θέμα το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Το υπέρμετρα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει καταστήσει απέλπιδα την προσπάθεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να καλύψουν τη δαπάνη από την καθορισμένη επιχορήγησή τους για δαπάνες λειτουργίας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υπέρογκων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις οικονομικές υπηρεσίες» αναφέρεται σε σχετική επιστολή που έστειλε η Σύνοδος Πρυτάνεων προς τα συναρμόδια υπουργεία.
«Λαμβάνοντας υπόψη σας, αφενός τη μείωση που υπέστησαν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων από το πρόγραμμα αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή τους στο Κοινό Κεφάλαιο του ν. 2469/1997, με διαχειρίστρια την Τράπεζα της Ελλάδος, και αφετέρου την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της μισθοδοσίας του έκτακτου διδακτικού προσωπικού αποκλειστικά από τα ταμειακά μας διαθέσιμα, θα πρέπει να υιοθετηθεί εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
Πάντως, όπως είναι φυσικό, όλοι περιμένουν ότι τους επόμενους μήνες τα σχετικά έξοδα θα εκτιναχθούν, ειδικά για τα πανεπιστήμια που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Συνάντηση πρυτάνεων
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ όλα τα παραπάνω αλλά και τις λεπτομέρειες και τα τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή του νέου νόμου – πλαισίου για τη λειτουργία τους που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, θα τα συζητήσουν στην τακτική συνάντηση των διοικήσεών τους που θα γίνει μεταξύ 11 και 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Σ’ αυτή θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως η απόφαση της Συνόδου να μετεκπαιδεύσει το διοικητικό προσωπικό των ανωτάτων ιδρυμάτων με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν για τα 35 χρόνια από την πρώτη σύγκληση του οργάνου συντονισμού των διοικήσεων των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας μας.
Από την πλευρά της και η Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «ενόψει του εξαιρετικά δύσκολου οικονομικά χειμώνα, λόγω της κλιμακούμενης διεθνούς κρίσης, χρειάζεται η έκτακτη χρηματοδότηση όλων των πανεπιστημίων με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σε ποσοστό που τουλάχιστον να αντισταθμίζει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, έτσι ώστε να μη διακυβευθεί η ομαλή λειτουργία τους».