Αυτά τα δείπνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν πάντοτε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι οι συζητήσεις γίνονται πιο χαλαρά, χωρίς κάμερες, χωρίς το αυστηρό πρωτόκολλο και ενίοτε δίνουν λύσεις, ή δρομολογούνται συμφωνίες, βγαίνει, αυτό που συνήθως λέμε, «άσπρος καπνός». Κυρίως όταν οι συζητήσεις γίνονται τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά από μια κουραστική ημέρα. μετά από ένα δείπνο από ψαρικά και σούπα, εκεί γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυκτα (όταν έγινε ένα μικρό διάλειμμα).
Προτού όμως σας πως τι έγινε εκείνη την ώρα μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες να σημειώσω ότι Πρωθυπουργός είχε προτείνει εγκαίρως να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τονίζοντας ότι «μέχρι και χθες υπήρχαν αντιδράσεις, όμως πιστεύουμε ότι η επιχειρηματολογία μας έπεισε και πιο τους καχύποπτους και έτσι έχουμε μια καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Πώς φτάσαμε όμως σε αυτήν την συμφωνία; Υπάρχει άφθονο παρασκήνιο το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω.
***
Και πρωθυπουργικά σεμινάρια για το φυσικό αέριο
Τις πιο έντονες διαφωνίες είχαν ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο (απερχόμενος) Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Αυτές ακριβώς τις διαφωνίες ανέλαβε να γεφυρώσει ο Πρωθυπουργός. Κι αν ρωτάτε γιατί βγήκε μπροστά ο κ. Μητσοτάκης σε μια τόση κρίσιμη υπόθεση, η απάντηση που δίνεται είναι ότι ο πιο ενημερωμένος για όσα είχαν συμβεί εδώ και μήνες με το φυσικό αέριο. Όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, έκανε και πολλά… σεμινάρια σε άλλους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το φυσικό αέριο και ανέλυε προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα. Ήταν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες έκανε λόγο για πλαφόν. Έτσι, εκείνη την ώρα στο δείπνο των ηγετών, ανέλαβε τον ρόλο του «γεφυροποιού» των εκ διαμέτρου αντίθετων προτάσεων και απόψεων..
***
Σε ρόλο «γεφυροποιού» ο Μητσοτάκης
Η ουσιαστική διαφωνία που είχαν Σολτς και Ντράγκι (με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστες σχέσεις) ήταν στο θέμα της χρηματοδότησης και οι τρόποι να με τους οποίους θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Ο Ιταλός ήθελε ένα σύστημα χρηματοδότησης όμοιο με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης και τελικά συζητώντας και με τον κ. Μητσοτάκη σε ρόλο «γεφυροποιού» επήλθε η συμφωνία με τον κ. Σολτς, ώστε να μπει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Μια πρόταση η οποία συμφωνήθηκε και που πρόκειται να εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες.
***
Τι σημαίνει να κάθεσαι 20 μήνες δίπλα στον «Σούπερ Μάριο»
Αυτή τη φορά τα κινητά τηλέφωνα δεν τα άφησαν έξω από την αίθουσα οι ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν είχαν, βλέπετε, την αγωνία, να υποκλέψει κάποιος (διάβαζε Ρώσοι) τη συνεδρίαση για την ενέργεια. Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός πήρε το κινητό του και έβγαλε μια σέλφι με τον Ντράγκι.«Ήταν προνόμιο να κάθομαι δίπλα στον Mario Draghi για 20 μήνες, στις Συνόδους Κορυφής! Είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης», έγραψε στο Instagram ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όταν όμως άρχισε η συζήτηση για την Ουκρανία και την εξωτερική πολιτική τα κινητά τηλέφωνα σίγησαν.
***
Ο τουρκικός πύραυλος Tayfun και η ελληνική ισχυρότερη αεράμυνα στην Ευρώπη
Το μήνυμα αυτό που εκπέμπεται από την Αθήνα έχει αποδέκτες όσους κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο εξαιτίας του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.
*Πρώτον: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και το ίδιο απαιτεί από την Άγκυρα για τα δικά μας εξοπλιστικά προγράμματα. Όλες οι κινήσεις , υπογραμμίζει, αξιολογούνται. Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα κρατά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία αλλά κρατά κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις. Και όλα αυτά την ώρα μάλιστα που Ερντογάν, συνεχίζει τον χαβά του λέγοντας: «Έχουμε τον πύραυλο Tayfun – Κάπου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον»
*Δεύτερον: Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος αυτός βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και έως ότου καταστεί λειτουργικός θα περάσει αρκετός καιρός. Το υπουργείο Άμυνας υπενθυμίζει επίσης ότι η χώρα μας έστειλε στην Σαουδική Αραβία (η οποία το ζήτησε) μια συστοιχία Patriot ειδικά για να αντιμετωπισθούν επιθέσεις με βαλλισιτκούς πυραύλους και με ιρανικά drones. Τα Patriot, λένε από το υπουργείο, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την χώρα.
*Τρίτον: Το ΓΕΕΘΑ, που αναφέρει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει το καλύτερο και ισχυρότερο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη. Έχει ίσως την πιο ισχυρή και αποτελεσματική αεράμυνα. Ανώτατος επιτελής έλεγε ότι δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί με πόλεμο αλλά η Τουρκία και ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αποκρούσει, εάν χρειαστεί, οποιαδήποτε επίθεση.
*Τέταρτον: Το ΓΕΕΘΑ επίσης που λέει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται «εν εγρηγόρσεις», παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα πάντα, διαθέτουν ισχυρά μέσα για να υπερασπιστούν κάθε απειλή.
***
Ένας… πύραυλος δώρο των Ουκρανών προς τον κ. Δένδια
Στο Κίεβο, όπως είχατε μάθει, ταξίδεψε μέσα στην εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας και βίωσε από «πρώτο χέρι» τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν καθημερινά οι Ουκρανοί, με τις απειλές για βομβαρδισμούς από τη Μόσχα να είναι διαρκείς. Μάλιστα, κάποια στιγμή κτύπησαν οι σειρήνες και υποχρεώθηκε να μεταβεί σε καταφύγιο. Ο υπουργός αποκάλυψε και μια «υπόσχεση» που εξασφάλισε από την ουκρανική κυβέρνηση, ώστε να θυμάται αυτή την ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισε, εμπειρία..« Μου υποσχέθηκε η ουκρανική πλευρά ότι θα μου στείλει έναν πύραυλο, για να μείνει στο υπουργείο Εξωτερικών και να θυμίζει την ιδιαιτερότητα αυτής της επίσκεψης», είπε.
***
Όταν τα αμερικανικά «αρπακτικά» προσγειώθηκαν στην Σούδα
Το F-22 Raptor («αρπακτικό») είναι ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και πολλαπλών ρόλων, το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα. Με απόφαση του Κογκρέσου απαγορεύεται να πουληθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε που έχουν αναρωτηθεί πως ακόμα και οι πιο κοντινοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχουν εντάξει τα Raptors στο οπλοστάσιο τους, όπως έχουν κάνει με τα F-35. Ωστόσο οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει εξαρχής ότι αυτό είναι το καλύτερο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στον πλανήτη και θα το «προστατεύσουν» για τα δικά τους συμφέροντα και μόνον. Το ΓΕΕΘΑ μας πληροφορεί ότι 4 τέτοια αεροσκάφη βρέθηκαν στην Σούδα από την 90th Expeditionary Fighter Squadron συμμετέχοντας στην άσκηση Αgile Combat Employment» (ACE) της US AIR FORCE, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μετασταθμεύσει και F-35 στην Σούδα τον Ιούλιο του 2022. Η μεταστάθμευση διεξάγεται κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και συντονισμού του με τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).
***
Δύο ολοκαίνουργια Rafale έρχονται αρχές Νοεμβρίου
Την Τετάρτη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, θα υπάρξει με καθόλα εντυπωσιακή δοκιμαστική πτήση ένας F-16 στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι της ακροβατικής ομάδας της Πολεμικής Αεροπορίας «Ζευς», που θα μετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Στην παρέλαση θα πετάξουν κατά τετράδες όλα τα αεροσκάφη της ΠΑ (και βεβαίως τα Rafale), καθώς και το Spitfire το οποίο θα πετάξει μαζί με ένα F-16. Λόγω καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να γίνει άλμα με αλεξίπτωτο. Αφού έγινε λόγος για τα μαχητικά αεροσκάφη με πληροφορούν ότι έρχονται στην Τανάγρα από Έλληνες πιλότους, δύο ολοκαίνουργια Rafale Πότε θα έρθουν; Ίσως εκεί κοντά στην γιορτή του Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ενώ ένα τρίτο F-16 Viper, παραδίδεται οσονούπω από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία και πετά και αυτό στην «φωλιά» του στη Σούδα.
***
Στο Καλπάκι ο Πρωθυπουργός για την αναπαράσταση της μάχης
Ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει να βρεθεί στην Ήπειρο για να τιμήσει την εθνική επέτειο , ενόψει των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, αναμένεται να βρεθεί στο Καλπάκι (πηγαίνει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός) για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης, η οποία γίνεται κάθε χρόνο την παραμονή της εθνικής επετείου.
***
Η ναυμαχία του Ναβαρίνου και οι κυρώσεις στη Ρωσία
Θα σας περιγράψω τώρα, όπως ακριβώς μου την περιέγραψαν πολιτικοί , πώς μια επέτειος της ναυμαχίας του Ναβαρίνου υποβαθμίστηκε λόγω πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. Ο Ρώσος πρέσβης δεν μετείχε, ούτε εμφανίστηκε κάποιος από την Ρωσική πρεσβεία. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί εκπροσωπήθηκαν από τους προξένους (και όχι από τους πρέσβεις όπως άλλες φορές). Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Υπήρχε μόνον μία φρεγάτα η «Σαλαμίς» που απέδωσε τιμές, χωρίς τη συμμετοχή φρεγατών από την Γαλλία, τη Ρωσία και την Βρετανία. Ο Δήμαρχος Πύλου Παναγιώτης Καρβέλας ήταν αυτός που κατέθεσε το στεφάνι της… Ρωσίας.
***
Ο Πάπας και το κυπριακό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή
Η Κύπρος, μετέχει σε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή .Το περιφερειακό αυτό σχέδιο δράσης καταρτίστηκε από 240 επιστήμονες και τεχνοκράτες της ευρύτερης περιοχής και περιλαμβάνει στενευμένες πρωτοβουλίες σε 13 θεματικές ενότητες. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή και αναμένεται να παρουσιαστεί σε ειδική σύνοδο στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου. Στην ειδική Σύνοδο θα συμπροεδρεύσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Πάπα Φραγκίσκο, που θα τον επισκεφθεί αύριο στο Βατικανό. Η Κύπρος θα ζητήσει από το Βατικανό (αφού ο Πάπας ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής) να είναι κράτος- παρατηρητής στην διεθνή διάσκεψη του Καίρου. Είναι η τρίτη φορά που ο Πάπας συναντάται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
***
Το δίποντο της Κεραμέως στη Νάξο
Η επιθυμία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι εάν είναι δυνατόν να βρίσκεται καθημερινά με τα παιδιά. Κάποτε πηγαίνει να παίξει βόλεϊ μαζί τους, κάποτε ποδόσφαιρο, ακόμα και μπιτς βόλεϊ. Αυτή τη φορά βρέθηκε στη Νάξο (στο πλαίσιο της επίσκεψής της σε σχολικές μονάδες του νησιού) και συγκεκριμένα (πρώτη στάση) στο 2ο Δημοτικό συνομιλώντας με τα παιδιά. Στο Λύκειο Νάξου έπαιξε μπάσκετ, μπορεί να μην έβαλε τρίποντο (καλάθι πάντως έβαλε), αλλά κατάφερε η «ομάδα» της να έρθει ισοπαλία.