Ο ακαταμάχητος Τσάρλι Χάναμ 

Ο δημοφιλής ξανθός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στη σειρά «Shantaram» και βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν στα ύψη. 

MARIO ANZUONI REUTERS

Συζητιέται έντονα τις τελευταίες ημέρες η νέα σειρά με τίτλο «Shantaram» και υπάρχουν πολλοί (και σοβαροί) λόγοι για αυτό. Κατ’ αρχάς, η πολυδάπανη παραγωγή είναι βασισμένη στο πολυδιαβασμένο ομότιτλο βιβλίο του Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς, το οποίο έχει πουλήσει συνολικά 6 εκατομμύρια αντίτυπα από το 2003, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε. Ο συγγραφέας βασίστηκε στις δικές του εμπειρίες και δημιούργησε μια καθηλωτική αφήγηση με κεντρικό ήρωα έναν πολυμήχανο Αυστραλό ταπεινής καταγωγής, ο οποίος αντί να εστιάσει στις σπουδές του στη Νοσηλευτική εθίζεται στην ηρωίνη και καταλήγει να ληστεύει τράπεζες προκειμένου να αγοράζει τις δόσεις του. Eτσι βρίσκεται σε κακόφημη φυλακή της πατρίδας του από όπου δραπετεύει για να βρει τελικά καταφύγιο στη χαοτική Βομβάη της δεκαετίας του ’80. Χωρίς σπίτι, οικογένεια και πραγματική ταυτότητα, φτιάχνει τη δική του αυτοσχέδια κλινική σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις της ινδικής μητρόπολης, ενώ ταυτόχρονα εντρυφεί στο πλέγμα σχέσεων του υπόκοσμού της διακινδυνεύοντας συνεχώς τη ζωή του και μπλέκοντας με όμορφες και ίσως επικίνδυνες γυναίκες. 

Πρωταγωνιστής είναι ο γοητευτικός Τσάρλι Χάναμ, ο οποίος έχει δει το όνομά του ακόμη και στη λίστα των υποψηφίων για την αντικατάσταση του Ντάνιελ Κρεγκ στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ και οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε χάρη στην εκρηκτική του ερμηνεία ως Τζάκσον «Τζαξ» Τέλερ στην πολύ καλή σειρά «Sons of Anarchy». Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος γράφει για τη ζωή και την καριέρα του 42χρονου Βρετανού, τον οποίο πολλοί θεωρούν διάδοχο του Μπραντ Πιτ.  

***

Η άνοδος ενός δικτάτορα 

Πριν από 100 χρόνια η διαβόητη «πορεία προς τη Ρώμη» θα έφερνε τον φασισμό και τον Μπενίτο Μουσολίνι στην εξουσία. 

Ann Ronan Picture Library via AFP

Την Κυριακή, 23 Μαρτίου 1919, σε μια αίθουσα του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην πλατεία Σαν Σεπόλκρο του Μιλάνου μια ολιγάριθμη, ετερόκλητη ομάδα συγκεντρώθηκε προκειμένου να ακούσει έναν 36χρονο πρώην σοσιαλιστή ηγέτη να μιλά για το μέλλον της Ιταλίας. Μεταξύ των περίπου 300 ατόμων που αποτελούσαν το ακροατήριο συγκαταλέγονταν αριστεροί συνδικαλιστές, δεξιοί εθνικιστές, βετεράνοι του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μερικοί φουτουριστές υπό τον ποιητή Τομάζο Μαρινέτι και εννέα (κατ’ άλλους, έξι) γυναίκες, με πιο γνωστή ανάμεσά τους τη φεμινίστρια Ρεγκίνα Τερούτσι. Ο ομιλητής καταφέρθηκε με φανατισμό εναντίον σοσιαλιστών και κομμουνιστών, διακήρυξε το δικαίωμα και το καθήκον στην αναμόρφωση της ιταλικής κοινωνίας «αν καταστεί αναπόφευκτο, με επαναστατικά μέσα», ανακήρυξε «ηλίθιους» όσους τον περιέγραφαν ως αντιδραστικό και προκήρυξε τη συγκρότηση μιας οργάνωσης με το όνομα «Ιταλικές Δέσμες Μάχης» – «Fasci  Italiani di Combattimento».  

Την επόμενη ημέρα η «Corriere della Sera» αφιέρωσε στο γεγονός μόλις 23 γραμμές στην τρίτη σελίδα της. Η ιδρυτική πράξη του φασισμού πέρασε στα ψιλά γράμματα. Κι όμως, τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1922, ο ρήτορας της πλατείας Σαν Σεπόλκρο, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έπειτα από μια εκστρατεία ωμής βίας, διαρκών απειλών και πολιτικών μηχανορραφιών, θα διοριζόταν πρωθυπουργός. Με φόντο το «φαινόμενο Μελόνι», στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης καταγράφει το κλίμα που πριν από 100 χρόνια οδήγησε στην επικράτηση της βίας, στην «πορεία προς τη Ρώμη» και στην άνοδο του φασισμού στην εξουσία. 

***

Γιουβάλ Νώε Χαράρι:  «Καμία Ιστορία δεν εξηγεί πλήρως ποιοι είμαστε» 

Ο διαπρεπής ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας μιλάει με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του πρώτου του βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά. 

Tα διαπιστευτήρια του ιστορικού, futurist φιλόσοφου ή και «δημόσιου διανοούμενου» Γιουβάλ Νώε Χαράρι τον καθιστούν «celebrity» της διανόησης με ό,τι θετικό και αρνητικό συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός. Είναι βέβαια συγγραφέας των μπεστ σέλερ «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου», «Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος», «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» και «Sapiens: Μια εικονογραφημένη ιστορία», βιβλίων που έχουν πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα σε 65 γλώσσες. Αν επιθυμούσε κανείς το απόλυτο απόσταγμά τους ή ένα tagline των ιδεών που ο συγγραφέας πρεσβεύει, θα μπορούσε να το βρει στην πρώτη σελίδα του νέου του βιβλίου με τίτλο «Εμείς οι ασταμάτητοι. Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο», το οποίο απευθύνεται σε αναγνώστες 9-99 ετών: «Οι πρόγονοί μας έκαναν τον κόσμο αυτό που είναι. Εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα γίνει στο μέλλον». 

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαριλένα Αστραπέλλου συνομιλεί με τον Γιουβάλ Νωε Χαράρι για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις το παρελθόν αν θέλεις να επηρεάσεις τις εξελίξεις του μέλλοντος αλλά και για τις δυσκολίες του εγχειρήματος να γράφεις ένα βιβλίο που απευθύνεται (πρωτίστως) σε παιδιά.

***

Harpa – Η όπερα της φωτιάς και του πάγου 

Το υπερσύγχρονο κτίριο που έδωσε νέα δυναμική στην καλλιτεχνική (και επιχειρηματική) ζωή της Ισλανδίας. 

Κοσμάς Βίδος

Hapra σημαίνει στα Ισλανδικά άρπα. Την ίδια στιγμή είναι και μια λέξη που βρίσκουμε στο παλιό σκανδιναβικό ημερολόγιο και που χρησιμοποιούν οι Ισλανδοί για να αναφερθούν στον πρώτο μήνα της Ανοιξης, δηλαδή στην περίοδο κατά την οποία λιώνουν τα χιόνια και φυτρώνουν τα πρώτα λουλούδια. Harpa ονόμασαν οι σύγχρονοι Ισλανδοί το νέο κτίριο όπερας, συναυλιών και παραστάσεων που λειτουργεί και ως συνεδριακό κέντρο και που βρίσκεται στο λιμάνι του Ρέικιαβικ. Οι συμβολισμοί είναι προφανείς και αφορούν από τη μία τη μουσική, την τέχνη, και από την άλλη την έναρξη μιας εποχής φωτός, δηλαδή αισιοδοξίας, δημιουργίας και ελπίδας. Κάπως έτσι, σαν φάρος ελπίδας, το Harpa «φυτρώνει» πάνω στην κατάμαυρη ηφαιστειακή γη και ξεπροβάλλει μέσα από τα τεράστια βράχια που στοιχισμένα γύρω του λειτουργούν ως κυματοθραύστες. Για να φέρει τη μουσική, την τέχνη γενικότερα, σε αυτή την παγωμένη αλλά και τόσο γοητευτική απόληξη της Ευρώπης.  

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος μάς ξεναγεί στις εγκαταστάσεις του Harpa. Για να θαυμάσουμε ένα επίτευγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και για να δούμε με τα μάτια της φαντασίας μας το Βόρειο Σέλας να καθρεφτίζεται μαγικά στην κρυστάλλινη πρόσοψή του.