Στην τελική ευθεία εισέρχεται η σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης για το «καλάθι του νοικοκυριού». Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στις 2 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί το καλάθι του νοικοκυριού, θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη.
Το υπουργείο, συνέχισε ο κ. Παπαθανάσης δέχεται, εκτός από την υποχρεωτική εφαρμογή του καλαθιού για τις μεγάλες αλυσίδες (είναι γύρω στις 15-17 αλυσίδες), να συμμετάσχουν και μικρότερες αλυσίδες.
- Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε έναν χρόνο
«Δεχόμαστε να υπάρχει ξεχωριστό καλάθι από οποιαδήποτε άλλη μικρή αλυσίδα αλλά αν το κάνει απλώς θα πρέπει να το τηρήσει» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα.
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας» σχολίασε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση εάν θα έχει προλάβει η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει τις επόμενες επτά ημέρες, καθώς, όπως είπε, η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο Open σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιορισμός εάν τα προϊόντα που θα βάλει κάθε επιχείρηση στο καλάθι θα είναι επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας «σκοπός είναι να υπάρξει συγκράτηση και μειωμένες τιμές».
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπή Ανταγωνισμού
Κατά προτεραιότητα εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τη νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ ετοιμάζει «οδηγό» προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη, εκ των προτέρων, η προστασία του ανταγωνισμού σε όλες τις δημόσιες πολιτικές πριν προχωρήσει κάποια ρύθμιση.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός: «Αντίθετα με ότι αναφέρεται σε κάποια ΜΜΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν «καθυστερεί» καμία πρωτοβουλία. Χθες (σ.σ. 20/10) για πρώτη φορά λάβαμε επίσημες διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία του «καλαθιού του καταναλωτή» και το εξετάζουμε κατά προτεραιότητα.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της για την προστασία της ανταγωνιστικής δομής της αγοράς και του συμφέροντος των καταναλωτών. Καλό θα είναι πρωτοβουλίες με πιθανές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο πριν τεθούν σε ισχύ.
Αυτό σίγουρα θα είχε επιταχύνει τις διαδικασίες, βελτιώνει τον σχεδιασμό και εξασφαλίζει ότι καμία πρωτοβουλία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο εξασφαλίζοντας έτσι τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο συμφέρον»
Επίσης ο πρόεδρος γνωστοποιεί ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα δημοσιεύσουμε Οδηγό για να συνδράμουμε τον νομοθέτη και την εκτελεστική εξουσία, ώστε να λαμβάνουν υπόψη εκ των προτέρων την προστασία του ανταγωνισμού σε όλες τις δημόσιες πολιτικές/ρύθμιση, όπως γίνεται συστηματικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Η λίστα
Το «καλάθι του νοικοκυριού» σύμφωνα με το ΥΠΑΝ περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:
- Ρύζι (τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο),
- ψωμί (για τοστ, φραντζόλα, φρυγανιές),
- μακαρόνια Νο 6,
- χοιρινό και πουλερικά (συσκευασμένα),
- αλλαντικά (γαλοπούλα ή/και πάριζα),
- κατεψυγμένα ψάρια (ένα είδος τουλάχιστον),
- γάλα φρέσκο (πλήρες και με χαμηλά λιπαρά),
- γάλα εβαπορέ, αγελαδινό γιαούρτι (γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις, γιαούρτι από γάλα αγελάδας),
- τυριά (φέτα, γκούντα, τυρί με χαμηλά λιπαρά),
- χυμός ντομάτας διατηρημένος,
- αβγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα),
- μαργαρίνες παρθένο ελαιόλαδο,
- ηλιέλαιο,
- λαχανικά κατεψυγμένα (τουλάχιστον ένα από αρακά, μπάμιες, φασολάκια),
- λευκή ζάχαρη,
- παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών, γάλα βρεφικής ηλικίας),
- καφές (ελληνικός, στιγμιαίος καφές, γαλλικός),
- τσάι ή χαμομήλι,
- κακάο σε σκόνη,
- χυμός πορτοκάλι,
- εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό (500 ml ή 1 lt),
- απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά,
- απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες),
- απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες,
- απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι,
- χαρτί κουζίνας,
- οδοντόκρεμες,
- χαρτί υγείας,
- σερβιέτες,
- ταμπόν,
- σαμπουάν,
- σαπούνια σε στερεή κατάσταση,
- πάνες ακράτειας,
- πάνες για μωρά,
- μωρομάντιλα,
- είδη ατομικής υγιεινής για μωρά,
- σαμπουάν για μωρά,
- τροφή για σκύλους και γάτες,
- ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού.
Ωστόσο, η λίστα είναι υπό διαμόρφωση και φαίνεται πως κάποια από τα προϊόντα που «μπήκαν» αρχικά, δεν θα παραμείνουν.
Στο «καλάθι του νοικοκυριού» αποφασίστηκε να προστεθούν προϊόντα όπως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα όσπρια και να «βγουν» τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά.