Σήμερα θα αρχίσω με μια μελέτη την οποία ετοίμασαν βαριά ονόματα της επιστημονικής κοινότητας που αποδεικνύει πόσο απαραίτητος είναι εμβολιασμός κατά της Covid-19 και πώς τα εμβόλια έσωσαν ζωές από βέβαιο θάνατο ακόμα και σε αυτούς που έτυχε να διασωληνωθούν. Επέλεξα να αρχίσω σήμερα με αυτό το θέμα επειδή ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι εδώ, να κυκλοφορεί παντού, αλλά με τα μέτρα για την προστασία του άρχισαν εδώ και καιρό να χαλαρώνουν. Και όμως τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 105 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Τι λέει λοιπόν αυτή η μελέτη;
Μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους λόγω της COVID-19 έχουν οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έναντι των ασθενών που δεν έχουν την προστασία των εμβολίων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν, το οποίο αναδεικνύει το σημαντικό όφελος του εμβολιασμού ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που δεν καταφέρνει να αποτρέψει τη νόσο (breakthrough λοιμώξεις) και οι ασθενείς φθάνουν στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση. Αυτό σημειώνει η ελληνική επιστημονική μελέτη η οποία, να σημειώσω δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open της αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Με κύριο συγγραφέα τον επίκουρο καθηγητή στο Weill Cornell Medicine των ΗΠΑ Ηλία Σιέμπο και επικεφαλής τη διευθύντρια της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η μελέτη συμπεριέλαβε 265 διασωληνωμένους ασθενείς με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω COVID-19, που νοσηλεύτηκαν σε ελληνικές πανεπιστημιακές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στον Ευαγγελισμό και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων και Λάρισας, σε περιόδους που κυμάνθηκαν από τις 7 Ιουνίου 2021 έως και 1 Φεβρουαρίου 2022. Περίπου το ένα δέκατο των ασθενών (26) ήταν σε «ενεργή εμβολιαστική κάλυψη», που σημαίνει ότι είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από τη διασωλήνωσή τους και δεν είχε περάσει διάστημα μεγαλύτερο των πέντε μηνών από τη στιγμή που έκαναν τη δεύτερη δόση. Επιλέχθηκε αυτό το χρονικό διάστημα λόγω των κατευθυντηρίων οδηγιών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, για χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους πέντε μήνες μετά την τελευταία δόση και με δεδομένο ότι η προστασία από τη λοίμωξη που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι υπόλοιποι 239 ασθενείς (ανεμβολίαστοι, μερικώς εμβολιασμένοι ή πλήρως εμβολιασμένοι για τους οποίους είχαν παρέλθει λιγότερες από 14 ημέρες ή περισσότεροι από πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους), αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς με ενεργή εμβολιαστική κάλυψη είχαν μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (μέση ηλικία 72,5 έτη έναντι 66 έτη) και ήταν πιο πιθανό να έχουν συνοσηρότητες (92,3% έναντι 66,9%). Είναι ενδεικτικό ότι το 23% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών είχε καρκίνο, έναντι του 7,5% των ασθενών.
Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η θνητότητα 28 ημέρες μετά τη διασωλήνωση. Για τη σύγκριση της θνητότητας των δύο ομάδων χρησιμοποιήθηκε ένα Cox proportional-hazards μοντέλο παλινδρόμησης, στο οποίο λήφθηκε υπόψη η εμβολιαστική κατάσταση, η ηλικία, οι συννοσηρότητες και η ανεπάρκεια οργάνων την ημέρα της διασωλήνωσης. Από τους εμβολιασμένους και με ενεργή εμβολιαστική κάλυψη ασθενείς, το 61,5% κατέληξε έναντι του 68,2% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου. Συμπέρασμα; Το εμβόλιο σώζει ζωές
***
Γιατί είναι κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής
«Κρίσιμο», χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκίνησε χθες το μεσημέρι (και θα συνεχισθεί και σήμερα) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε δίκαιο. Να σκεφτείτε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών είπε στους ευρωπαίους ηγέτες, ότι θα πρώτα θα συζητηθεί το ενεργειακό ώστε να βρεθεί λύση επιτέλους, αφήνοντας όμως πίσω το θέμα της Ουκρανίας, τις εξωτερικές σχέσεις καθώς και την οικονομία. Εκείνο που μου μεταδίδουν παρασκηνιακώς «πράκτορές» μου από τις Βρυξέλλες είναι ότι οι Γερμανοί, μία ημέρα προτού αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής σκλήραναν την στάση τους και λόγους τακτικής αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, όπως έλεγαν στους διαδρόμους. Δεν δέχονται της προτάσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιμένοντας, ότι εάν αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί η κατανάλωση. Τη στάση τους όμως σκλήραναν και οι 17 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) που ζητούν λύσεις «εδώ και τώρα» διότι, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός έχει έρθει πια η ώρα να ληφθούν αποφάσεις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού». Μιλώντας προς τους ομολόγους του, είπε ότι η είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο. Η χθεσινή νύχτα ήταν δύσκολη και όλοι ήλπιζαν να βγει λευκός καπνός.
***
Εντι Ζεμενίδης: Εάν οι Τούρκοι δεν αλλάξουν τακτική δεν βλέπουν F-16
Ξέρετε ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας- Ελλάδα; Ό,τι πριν από ένα χρόνο στα αμερικανικά ΜΜΕ ουδείς συνέδεε την προμήθεια F-16 στην Τουρκία με τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Εμφανιζόταν ένα θέμα που δεν ενδιέφερε και τόσο τους Αμερικανούς. Σήμερα όπως μου λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακόμα και οι New York Times που δεν ήταν πάντα κολακευτικές προς την Ελλάδα, αναφέρθηκαν στα τουρκικά F-16 σε συνδυασμό με τις τουρκικές παραβιάσεις», λέει ο κ. Ζεμενίδης. Ο «Έντι», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του λέει όμως και κάτι άλλο: Ό,τι εάν δεν αλλάξουν πολιτική οι Τούρκοι έναντι της Ελλάδος, δεν πρόκειται να πάρουν τα F-16, αφού ισχύει πλήρως τα βέτο που έθεσε για το μείζον αυτό θέμα ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Ενώ οι περισσότεροι στις ΗΠΑ (περιλαμβανομένων των ομογενών) ασχολούνται με τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, υπήρξαν στην Ουάσιγκτον και άλλες αποδοκιμασίες για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στο Ουκρανικό. Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την συμφωνία Πούτιν- Ερντιογάν που θα καταστήσει την Τουρκία σε διεθνές κέντρο διανομής φυσικού αερίου, αλλά ανησυχούν και για κάτι άλλο. Μόλις χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας- Ρωσία αυξήθηκαν από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τότε δηλαδή που οι χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και στους φίλους του Πούτιν, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές (ανάμεσά τους και η χώρα μας) να αντιμετωπίζουν θέματα, όπως είναι το ενεργειακό και η ακρίβεια.. Αυτά μου είπε ο κ. Ζεμενίδης, αυτά σας μετέφερα πάραυτα,.
***
Υπερπτήσεις, παραβιάσεις και οπλισμένα τουρκικά F-16
Πάντως οι Τούρκοι δεν σταματούν τις υπερπτήσεις. Χθες ωστόσο άλλαξαν τακτική. Αντί να στείλουν τα UAV τους (που η πτήση τους στοιχίζει πολύ λιγότερο από τα μαχητικά), έστειλαν ένα ζεύγος F-16 το οποίο πραγματοποίησε υπέρπτηση στα 28.000 πόδια στην Κίναρο. Κι ας έχουν υποτίθεται συμφωνήσει οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών να αποφεύγουν τις προκλήσεις που περιλαμβάνουν δηλώσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις ακόμα και ασκήσεις. Μάλλον δεν καταλαβαίνουν τίποτα οι Τούρκοι έως και το Oruc Reis έβγαλαν από το λιμάνι του. Και βεβαίως δεν ξέχασαν τις παραβιάσεις. Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν χθες 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Τα οκτώ τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα πέταξαν σε ζεύγη πάνω από περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.
***
Rafale και Mirage έσκισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Ήταν εντυπωσιακή η διέλευση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και Mirage, αλλά και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη. Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν δοκιμαστική διέλευση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη. Ήταν όπως είπαν οι περαστικοί που είχαν τα μάτια τους στραμμένα προς τον θεσσαλονικιώτικο ουρανό σαν ένα τρέιλερ της παρέλασης. Άλλωστε η εντυπωσιακή εικόνα των μαχητικών μαγνήτισε τα βλέμματα των περαστικών, που παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό την επίδειξη. Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, εκτέλεσαν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση.
***
Οι Τούρκοι έκοψαν στη μέση τον ελληνικό εθνικό ύμνο
Ένα νέο κακόγουστο (και προκλητικό) σόου έστησαν οι Τούρκοι στην Αττάλεια. Στη διάρκεια της απονομής μεταλλίων στους νικητές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χειροπάλης στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Έλληνας αθλητής Γιώργος Χαραλαμπόπουλος,. Τονν ακολούθησαν, στη δεύτερη και τρίτη θέση, δυο Τούρκοι αθλητές. Όταν ολοκληρώθηκαν οι απονομές, ξεκίνησε να παίζει ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος προς τιμήν του Χαραλαμπόπουλου, ωστόσο φαίνεται πως οι Τούρκοι δεν άντεξαν να τον ακούσουν ολόκληρο και, επιδεικνύοντας ασέβεια στο αθλητικό πνεύμα, τον «έκοψαν» στη μέση! Σημασία όμως έχιε ότι ο Έλληνας αθλητής νίκησε ήρθε πρώτος και τον ακολούθησαν οι δύο Τούρκοι.
***
Στη σύνταξη ο Κούκι που έσωσε ζωντανά και γύπες
Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που επί χρόνια προστάτευε την άγρια ζωή από τη δηλητηρίαση και τις φόλες είναι πλέον «συνταξιούχος». Ο Κούκι όπως ονομάζεται, είναι διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού με μαλινουά. Γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε στην Ισπανία. Υπηρέτησε στην Ελλάδα για οκτώ αδιάκοπα χρόνια αδιάκοπα. Αποστολή του δεν ήταν άλλη από το να εντοπίζει δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) και δηλητηριασμένα ζώα στην ελληνική ύπαιθρο. Με τον τρόπο αυτό απέτρεπε τη δηλητηρίαση της άγριας ζωής και έθετε ένα τέλος στην αλυσίδα θανάτου που δημιουργεί η παράνομη χρήση και διασπορά στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Και ιδού τα αποτελέσματα της σπουδαίας δουλειά του:
Σε διάστημα οκτώ ετών (από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2022), ο Κούκι, μαζί με τον συνοδοιπόρο και χειριστή του Δημήτρη Βαβύλη, διενήργησαν 315 περιπολίες καλύπτοντας περισσότερα από 550 χιλιόμετρα. Συνολικά, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ,ερεύνησαν 60 περιστατικά δηλητηρίασης, εντοπίζοντας 139 δηλητηριασμένα δολώματα και 118 δηλητηριασμένα ζώα, σώζοντας πολλά περισσότερα από βέβαιο και μαρτυρικό θάνατο. Έγινε ο προστάτης του γύπα ασπροπάρη, του πιο απειλούμενου είδους πουλιού της χώρας μας, φροντίζοντας η περιοχή αναπαραγωγής του στα Μετέωρα να είναι ασφαλής τόσο για τον ίδιο όσο και για την υπόλοιπη ζωή της υπαίθρου,