Η δημόσια παραδοχή του διευθυντή ερευνητικών δραστηριοτήτων της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, Τριστάν Ασπρεϊ, στο 18ο συνέδριο του Economist, βάζει πλέον τα ενεργειακά δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου σε άλλη διάσταση.
Χρειάζονται οικονομική στήριξη
Κι’ αυτό γιατί ο κ. Ασπρεϊ, μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, παραδέχτηκε πως οι εταιρείες ενέργειας χρειάζονται την οικονομική στήριξη με δισεκατομμύρια δολάρια των ίδιων των κυβερνήσεων των χωρών, όπως της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ώστε τα κοιτάσματα να είναι αξιοποιήσιμα για εξαγωγές.
Μάλιστα, εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και εστίασε κυρίως στις μικρές ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά και στα βαθιά ύδατα της περιοχής.
Ουσιαστικά, οι περιορισμένες ποσότητες αλλά και το βάθος των υδάτων αυξάνουν το κόστος εξόρυξης του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να ζητούν στήριξη από τις κυβερνήσεις Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, ώστε να είναι γι’ αυτές κερδοφόρες οι επενδύσεις τους.
Πρώτη φορά από επίσημα χείλη
Είναι η πρώτη ίσως φορά που το ζήτημα της δυστοκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, για σκοπούς εξαγωγών, τίθεται από τα πλέον επίσημα χείλη και μάλιστα από αξιωματούχο της ίδιας της ExxonMobil, η οποία ότι δραστηριοποιείται στα τεμάχια 10 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η ίδια η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον είχε την περασμένη Τρίτη χωριστές συναντήσεις με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν ν’ ακούσει τις εταιρείες ενέργειας για τα πιθανά σενάρια επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάπτυξης των κοιτασμάτων, αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες σε σχέση με τις εξαγωγές.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα όσα ανέφερε ο διευθυντής ερευνητικών δραστηριοτήτων της Exxon Mobil κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είναι ξεκάθαρο πως οι εταιρείες ενέργειας δεν θεωρούν σίγουρο ότι θα αξιοποιηθούν ή όχι τα κοιτάσματα αερίου τα οποία έχουν ανευρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαν κατά διαστήματα ειδικοί της αγοράς.
Για τους λόγους τους οποίους εξήγησε ο κ. Ασπρει, η δυναμική ανάπτυξη των κοιτασμάτων με τις μέχρι στιγμής ποσότητες φυσικού αερίου και το βάθος που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν τις εταιρείες ενέργειας πιο διστακτικές στο να επενδύσουν.
Σ’ αυτήν ακριβώς τη λογική κινείται και η έκκληση του κ. Ασπρει προς τις κυβερνήσεις των κρατών, όπως συνδράμουν οικονομικά για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Κλειδί το οικόπεδο «6»
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι η επιλογή πλωτής υποδομής για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κύπρο (FSRU) συζητήθηκε ήδη με τις εταιρείες αλλά και την ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα ενέργειας, και εξέφρασε την ελπίδα τα οικονομικά δεδομένα να υποστηρίξουν αυτήν την προοπτική.
Είπε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά τα αποτελέσματα του τεμαχίου 6 για να διαφανεί αν εντοπίζονται επιπλέον ποσότητες, ενώ υπέδειξε ότι διενεργούνται δύο πολύ σημαντικές μελέτες από τους ειδικούς της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου, η πρόοδος των οποίων υπήρξε αντικείμενο συζήτησης και στο συνέδριο της Λευκωσίας.
Πηγή: politis.com.cy