Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Πολιτισμική ανάσα με στόχο το μέλλον

Κλείνοντας 10 χρόνια ζωής φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων οραματίζεται ένα ακόμα καλύτερο αύριο

Σκληρή δουλειά που όμως είναι συνδυασμένη με το μεράκι και έχει ξεκάθαρο στόχο λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων κάθε Οκτώβριο, τις μέρες διεξαγωγής του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης – τις ημέρες δηλαδή που το Κέντρο ανοίγει για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αφού όλο τον υπόλοιπο χρόνο παραμένει κλειστό και μαραζώνει.

Εθελοντική κυρίως η εργασία από εργαζόμενους και συνταξιούχους, από ανθρώπους πάνω απ’ όλα παθιασμένους με την πολιτισμική ζωή της πόλης. Με «καθοδηγητή» τους τον κ. Ματθαίο Φραντζεσκάκη καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Χανίων και ψυχή της διοργάνωσης, επιδιώκουν την σταδιακή, βήμα το βήμα καλυτέρευση αυτής της ζωής.

Το μεγαλύτερο στοίχημα των διοργανωτών του φεστιβάλ που φιλοξενείται επίσης στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανιων είναι η εκπαίδευση. Κάθε μέρα περί τα 1000 περίπου παιδιά επισκέπτονται το Κέντρο (εν είδει ολοήμερης εκδρομής) για να παρακολουθήσουν ταινίες, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο, να μιλήσουν με τους ανθρώπους που φτιάχνουν τις ταινίες.

Αφίσες και αντικείμενα από την συλλογή του Λευτέρη Λαμπράκη

Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η πέραση που έχει αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σε κάποιες περιπτώσεις ο χώρος του Κέντρου δεν είναι αρκετός οπότε γίνονται επισκέψεις των δημιουργών στα σχολεία, όπως συνέβη με τον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη που επίσης τιμά με την πσρουσθα του εφέτος το φεστιβάλ.

Μια βόλτα στο ισόγειο του Κέντρου και ανατριχιάζεις από τις φωτογραφίες του Ηλία Μπουργιώτη στο πλαίσιο της έκθεσής του «Το βλέμμα της αιωνιότητας» (που είχε προηγηθεί στο Κέντρο Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής της πόλης). Ασπρόμαυρες όλες, είναι από γυρίσματα των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπολου «Το λιβάδι που δακρύζει» και «Η άλλη θάλασσα» που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς ο σκηνοθέτης σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της.

Στιγμιότυπο από την εκθεση φωτογραφιών του Ηλία Μπουργιώτη

Μάλιστα, ο Μπουργιώτης απαθανάτισε τον δημιουργό λίγα λεπτά πριν συμβεί το τραγικό συμβάν και στο σημείο όπου συνέβη. Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στην έκθεση, που μέσω αυτής αλλά και της προβολής του ντοκιμαντέρ «Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος ο καθένας με την μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου, Γιάννη Σολδάτου, το φεστιβάλ θυμάται δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του τον μεγάλο σκηνοθέτη και εκπρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού εκτός συνόρων της χώρας μας. Η προβολή θα γίνει αύριο Σάββατο στις 19.00 παρουσία της κυρίας Φοίβης Αγγελοπουλου Οικονομοπούλου, χήρας του σκηνοθέτη. Η προβολή γίνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικων Λεσχών Ελλάδις.

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, ένας άλλος θρύλος του κινηματογράφου, ο Κώστας Γαβράς, θα είναι ο σταρ του φεστιβάλ, καθώς εφέτος είναι ο καλλιτέχνης που εδώ τιμάται. Θα προβληθεί η ταινία του «Αμήν.» και ο ίδιος θα μιλήσει με το κοινό παραχωρώντας και συνέντευξη Τύπου.

Η τελευταία εν ζωή φωτογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τραβηγμένη από τον Ηλία Μπουργιώτη, εκτίθεται στο Φεστιβάλ Χανίων

Θαυμάσια όμως είναι και η δουλειά που έχει γίνει από τον ηθοποιό Λευτέρη Λαμπράκη, επιμελητή των φετινών εκδόσεων του φεστιβάλ στο οποίο επίσης, εκθέτει αντικείμενα από την προσωπική κινηματογραφική συλλογή του. Ολος ο υπόγειος χώρος του Κέντρου είναι γεμάτος από σπάνιες αφίσες ταινιών του Μιχάλη Κακογιάννη, του Νίκου Κούνδουρου, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του Ροβήρου Μανθούλη, του Κ. Γαβρά (για τους οποίους έχει επιμεληθεί εκδόσεις που πωλούνται στο φεστιβάλ) καθώς επίσης και κινηματογραφικά αντικείμενα κάποια από τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ιστορία του νησιού σε σχέση με το σινεμά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.