Είχαν βάλει την Θάσο στο… «σημάδι» οι Τούρκοι με εκείνον τον προκλητικό και ανιστόρητο χάρτη των διεκδικήσεων, αλλά και με τον χάρτη της αποστρατιωτικοποίησης νησιών. Αυτόν τον χάρτη που όπως θυμάστε τον παρέδωσε δόξη και τιμή ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δεν ένοιαζε, βλέπετε, τους εθνικιστές Τούρκους ότι το νησί αυτό έχει ιστορία εκατοντάδων χρόνων, παρά μόνον ήθελαν να τo διεκδικήσουν. Χθες στους εορτασμούς για την απελευθέρωση παρέστη και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζωρτζ Τσούνης. Έμεινε γοητευμένος από τις ομορφιές του νησιού, τόσο που υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι θα περάσει εκεί μέρος των διακοπών του. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε… άφρονες, όσους έχουν προσθέσει ακόμα και τη Θάσο στη λίστα των διεκδικήσεων τους. Η παρουσία ωστόσο στη Θάσο του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κι επομένως του επίσημου εκπροσώπου των συμμάχων μας, της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά τον υπουργό στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα που καλό είναι όλοι να το λάβουν καλά υπόψιν.

***
Ακάρ: Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε

Στο μεταξύ όμως ο Χουλουσί Ακάρ, πλήρως διαφοροποιημένος από τον Μπαχτσελί, ο υπουργός Άμυνας που άνοιξε την πόρτα του διαλόγου με τον Έλληνα ομόλογό του δηλώνει τώρα: «Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε». Αλλά δεν παραλείπει να πει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος και δεν απειλεί κανέναν, αφού είναι υπέρ του διαλόγου και υπέρ του να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιου διαμερισμού του πλούτου. ΟΙ προθέσεις των Τούρκων άλλωστε θα φανούν το προσεχές διάστημα.

***
Οι Patriot και ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος

‘Όταν έγινε γνωστό ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντούσε σε ερώτηση βουλευτών στη Βουλή ότι εάν κριθεί σκόπιμο, είναι δυνατόν να επιστραφούν οι ελληνικοί Patriot από τη Σαουδική Αραβία. Τα Patriot είναι αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα που μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους. Πάντως για την εκτόξευση του πυραύλου στην Τουρκία η οποία πραγματοποιήθηκε χθες γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα, χρησιμοποιήθηκε μια κινητή πλατφόρμα κοντά στο λιμάνι της πόλης Ριζούντα, τόνισαν πηγές, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να σχολιάσουν. Το βλήμα πέταξε για 561 χιλιόμετρα (350 μίλια) και έπεσε στα ανοιχτά της Σινώπης.

***
Η συγκινητική αναφορά του Πρωθυπουργού στον Παύλο Μπακογιάννη

Δύο φορές φάνηκε πως συγκινήθηκε ο Πρωθυπουργός στην περιοδεία του στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο χωριό Ανθηρό. Η πρώτη ήταν όταν επισκέφθηκε το Μοναστήρι Γενεσίου Θεοτόκου Κατουσίου, όπου με την είσοδό του οι μοναχοί κτύπησαν χαρμόσυνα τις καμπάνες. Εν συνεχεία οι επίτροποι της Μονής τον ξενάγησαν μαζί με τον μητροπολίτη Καρδίτσας Τιμόθεο. Η δεύτερη όταν συνάντησε έναν γέροντα (θα ήταν 95 ετών) που τον υποδέχθηκε παίζοντας φλογέρα. Τον χαιρέτησε θερμά. Σε κάποια στιγμή όμως ο Πρωθυπουργός συγκίνησε και αυτός , όταν αναφέρθηκε στον Παύλο Μπακογιάννη. Αποκάλυψε ότι όταν 11 χρονών ο Παύλος Μπακογιάννης τον έστειλε σε ένα χωριό του Καρπενησίου στα Άγραφα, που τότε δεν είχε ούτε νερό ούτε ηλεκτρισμό και του έμεινε, αυτό το χωριό ως ανάμνηση. Ξέρω, τους είπε, πόσο πολύ αγαπούσε ο Παύλος τα Άγραφα και πόσο πίστευε στις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι και σήμερα που μας βλέπει από ψηλά να χαίρεται»

***

Τι ήθελε πάλι ο Σάλιβαν από τον Καλίν;

Δύο φορές σε μικρό χρονικό διάστημα συνομίλησαν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι θέλουν οι Αμερικανοί από τους Τούρκους και τι θέλουν οι Τούρκοι από τους Αμερικανούς; Η Άγκυρα επιθυμεί την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο. Οι Αμερικανοί (διάβαζε Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ) ζητούν από την Άγκυρα (όπως επισημαίνουν Έλληνες αναλυτές) να χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με την Ελλάδα ώστε να τους βοηθήσουν, να προμηθευτούν τα F-16. Μόνον αυτό; Οχι βεβαίως, αφού η Ουάσιγκτον θέλει σαφείς απαντήσεις για τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πάντως για να ξέρετε ότι ο κ. Καλίν (δεξί χέρι του Ερντογάν) δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και ανάφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τέλος σε ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που αγνοούν το διεθνές δίκαιο. Και αμέσως μετά άρχισε τις απειλές στην Ελλάδα, λέγοντας πως ο εξοπλισμός των νησιών θα έχει συνέπειες

***
Η αμερόληπτη στάση των Αμερικάνων

Λίγη ώρα αργότερα όμως μετά την συνομιλία Καλίν- Σάλιβαν, έκανε δηλώσεις (στο Twitter) ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέφρι Λ. Φλέικ, σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Ουάσιγκτον αναφορικά με την ασφάλεια στο Αιγαίο. Και τόνισε ότι «την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Ευρώπης προωθούν οι ΗΠΑ, έχοντας «αμερόληπτη στάση» τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα.

***

Νίκος Ανδρουλάκης και Ενές Καντέρ

Η είδηση βγήκε από τα γραφεία του ΠαΣοΚ: Ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, θα δεχτεί σήμερα (Τετάρτη) στο γραφείο του στη Βουλή τον μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ Ενές Καντέρ. Ας μην ξεχνάμε πως ο διάσημος μπασκετμπολίστας του NBA έχει κατηγορήσει πολλές φορές τον Τούρκο πρόεδρο για την πολιτική που ακολουθεί και δεν έχει διστάσει να τον αποκαλέσει πολλές φορές δικτάτορα. Ο 30χρονος, που όταν έφθασε στην Ελλάδα, δεν… μάσησε τα λόγια του ούτε αυτήν τη φορά και με δηλώσεις του στον Alpha από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεσπάθωσε κατά του Ερντογάν. Μεταξύ των όσων είπε ο Καντέρ, είναι ότι αυτό που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος της Τουρκίας «είναι απαράδεκτο» και πως «παρενοχλεί όλη την περιοχή», τον χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» του Βλαντίμιρ Πούτιν στο ΝΑΤΟ και πως η γειτονική χώρα «δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

***

Ο Τσίπρας, ο Φαραντούρης, ο Τσακαλώτος και το κεφαλλονίτικο κρασί

Δεν έλειπε τίποτε από συμβολισμούς στη συζήτηση για την ενέργεια σε γνωστό roof garden των Αθηνών με θέα την Ακρόπολη: Πολιτική, επιστήμη, κοινωνία, οικονομία, οινογνωσία. Ο λόγος περί της παρουσίασης του βιβλίου του Νικόλα Φαραντούρη, Καθηγητή της Ευρωπαϊκής Έδρας jean Money στο Δίκαιο της Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Συμβούλου επί των Ενεργειακών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κεφαλλονίτης πανεπιστημιακός, ο οποίος έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με τον ήπιο χαρακτήρα και τον εκλαϊκευμένο τρόπο ανάλυσης δύσκολων τεχνικών θεμάτων στον τομέα της ενέργειας, παρουσίασε το βιβλίο του «Η ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα» με πρόλογο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση. Μαζί του στο πάνελ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος ( ο οποίο χαρακτήρισέ τον κ. Φαραντούρη «Μέσι» του Πανεπιστημίου) και ο αναπλ. καθηγητής στο ΕΜΠ και τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Δούκας . Η διεπιστημονική αλλά και διακομματική σύνθεση του πάνελ αντανακλούσε όμως και στο ακροατήριο: σύσσωμη παρούσα η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η λεγόμενη (εσωτερική) αντιπολίτευση προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εμφανίστηκε με τη νέα του σύντροφο, την πρώην υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Νάσση . Ήταν επίσης κορυφαία στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από εκλεκτούς κεφαλληνιακούς οίνους παραγωγής του κ. Φαραντούρη (οινοποιός γαρ), έλαβε δε κατά την έναρξή της και την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, ο οποίος απέστειλε ένθερμο χαιρετισμό. Προβλέπω ότι η Κεφαλονιά ετοιμάζεται να μας επιφυλάξει αρκετές (ακόμη) ανατροπές στο μέλλον …

***
Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς συντηρητικούς βουλευτές

Κακή (για να μην χρησιμοποιήσω χειρότερη λέξη) εντύπωση προκάλεσε η στάση των ίσων αποστάσεων που υιοθετούν οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας σε κάθε θέμα που αφορά την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, στο Στρασβούργο, στη σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ουκρανός βουλευτής, εκπρόσωπος της Ομάδας των Συντηρητικών Δεξιών (βρίσκονται δεξιότερα του ΕΛΚ και της ΝΔ), προέτρεπε τους Αρμένιους να τα βρουν με τους Αζέρους, εξισώνοντας το θύμα με τον θύτη. Σημειωτέον ότι οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί έγιναν επί αρμενικού εδάφους και καταδικάστηκαν από όλες τις πτέρυγες της Συνέλευσης πλην των Τούρκων, των Αζέρων και του Ουκρανού. Μάλιστα, μαθαίνω πως ο Δημήτρης Καιρίδης, πάντα ετοιμόλογος και «ετοιμοπόλεμος», εξανέστη και ξεκαθάρισε στους Ουκρανούς βουλευτές ότι η καταδίκη κάθε επιθετικότητας και βαρβαρότητας δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κατά το δοκούν αλλά συνολική και ενιαία. Και πως η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέχει παρανόμως τμήμα της μέχρι σήμερα.

***
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Θυμάστε που σας έγραψα το Σάββατο για την τριμερή Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας και τη συμμαχία εντός της ΕΕ. Χθες λοιπόν, όπως μαθαίνω, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους συναδέλφους του υπουργούς για την πρωτοβουλία των τριών χωρών σχετικά με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας λέγοντας πως είναι μια πρόταση που πρέπει να στηριχθεί από τους 27. Δεν παρέλειψε όμως να θέσει και το θέμα του βομβαρδισμού αμάχων στο Κίεβο από τις ρωσικές επιθέσεις. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο επιθετικός αναθεωρητισμός σε οποιαδήποτε μορφή του. Θα υπερασπιστούμε το σύστημα ασφαλείας απέναντι σε όσους το υπονομεύουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

***
Η εργαλειοποίηση της ενέργειας

Μετά το Λουξεμβούργο ο κ. Βαρβιτσιώτης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και Παρασκευής, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 15 χωρών που πιέζουν να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση και φαίνεται πως ο γερμανικός παράγοντας είναι καθοριστικός στο αν θα υπάρξει ή όχι τελική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής. Ο υπουργός πάντως διεμήνυσε και χθες πως η Ευρώπη πρέπει να δράσει και να μην μείνει αμέτοχη. «Η πρωτοφανής εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα και κοινές ευρωπαϊκές λύσεις» είπε στους ομολόγους του.

***
Τουρκικά ΜΜΕ εναντίον Καϊλή

Επίθεση στην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή με αφορμή την ερώτηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεταναστευτικό επιχειρεί η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. Το άρθρο έχει τίτλο «Σκανδαλώδης δήλωση κατά της Τουρκίας από Ελληνίδα πολιτικό». «Η Τουρκία είναι για μία ακόμα φορά στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντάχθηκε στο άρμα των πολιτικών που στοχοποιούν την Τουρκία.

Ωστόσο η Εύα Καϊλή αναφέρει στην ερώτηση της ότι σε «ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει αξιωματικούς της τουρκικής ακτοφυλακής να ασκούν βία κατά μεταναστών εμποδίζοντας τη βάρκα τους να φτάσει στις τουρκικές ακτές. Το βίντεο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη της παραβίασης του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας από την Τουρκία».

***
Όταν γεννά η κόρη της βουλευτού

Υπάρχει μια βουλευτής της ΝΔ που χθες έκανε αγώνα… δρόμου. Μπόρεσε και διάνυσε την απόσταση Καρδίτσα- Αθήνα σε χρόνο εντυπωσιακό. Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Ασημίνα Σκόνρδα (αυτή είναι η βουλευτής της ΝΔ), βρισκόταν ως βουλευτής Καρδίτσας μαζί με τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Αργιθέα Καρδίτσας. Φαινόταν όμως αγχωμένη. Ο λόγος; Γεννούσε στην Αθήνα η κόρη της Ιωάννα- Ειρήνη. Σε κάποια στιγμή το είπε στον Πρωθυπουργό, ο οποίος της ζήτησε να φύγει αμέσως. Αλλά η κυρία Σκόνδρα έμεινε έως το τέλος και όταν η συνοδεία του Πρωθυπουργού πήγε στην ταβέρνα «Παλιός Μύλος» (όπου σερβιρίστηκε κατσικάκι στην γάστρα και οι φημισμένες πίττες από το Καρπενήσι πήρε το αυτοκίνητό της και βρέθηκε στην Αθήνα κοντά στην κόρη της, ευτυχισμένη γιαγιά, προτού ακόμα οι άλλοι επιστρέψουν από την Καρδίτσα.