Να αναχωρήσουν άμεσα από το Κιέβο καλεί το υπουργείο Εξωτερικών τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, σε συνέχεια των νέων βομβαρδισμών των τελευταίων ημερών.
«Δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι ρευστή και επισφαλής, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του από 14 και 22 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζουν να ισχύουν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας», τονίζει.
«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο».
Επισημαίνεται πως η πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό.
«Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα: Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINE Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782 Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453 Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Ενας νεκρός από πυραυλική επίθεση στο Νικολάεφ
Στο μεταξύ, ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη λιμάνι Νικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, όπου νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Ο πύραυλος κατέστρεψε εντελώς μία πτέρυγα του κτιρίου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Μικολάιφ, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα. Πυροσβέστες ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από τα ερείπια, σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο υπόγειο του κτιρίου λίγο προτού πέσει ο πύραυλος. Ένας ένοικος δήλωσε ότι ο νεκρός βρισκόταν στο υπόγειο της πτέρυγας που κατέρρευσε όταν επλήγη από τον πύραυλο.
Τοπικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο S 300.
«Ζούμε ξανά μέρες πολέμου» – Μαρτυρία κατοίκου στο Κίεβο
Στην πολύ δύσκολη εβδομάδα που βιώνει το Κίεβο με τα ρωσικά χτυπήματα που έχουν ενταθεί, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ κάτοικος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Πάρα πολλοί πύραυλοι και drones έχουν “χτυπήσει” την πρωτεύουσα. Χθες μάλιστα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Πρόκειται για μια οικογένεια με μια έγκυο έξι μηνών. Είναι αρκετά τρομακτικό. Νιώθω αρκετά θυμωμένος τις τελευταίες μέρες με όλο αυτό που συμβαίνει, επειδή φαίνεται ότι η Ρωσία ως “χώρα τρομοκράτης” χτυπάει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κάτοικος του Κιέβου έκανε λόγο για μια κατάσταση που θυμίζει τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, την περίοδο του περασμένου Φεβρουαρίου, λέγοντας:
«Πηγαίνουμε όλοι καθημερινά στα καταφύγια. Πάλι ακούμε προσεκτικά αν υπάρχουν εκρήξεις έξω στην πόλη. Χθες ξυπνήσαμε με εκρήξεις. Σήμερα ευτυχώς δεν ξυπνήσαμε με εκρήξεις στο Κίεβο. Ακόμα δεν έχω δει τις ειδήσεις αν έγινε κάτι σε άλλες πόλεις, αλλά ήχησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο σειρήνες. Χτυπούν σίγουρα κάθε πρωί, κάθε πρωί εκεί ανάμεσα στις 04:00 – 06:00 το πρωί, μερικές φορές και δύο φορές. Χθες σειρήνα ηχούσε επί τρεις ώρες. Την προηγούμενη εβδομάδα ηχούσαν μέχρι και έξι ώρες κι έπρεπε να ακυρώσουμε τα προγράμματά μας είτε να πάμε στα καταφύγια».
«Στα σχολεία κάνουν πάλι μαθήματα μόνο online. Χθες βλέπαμε τα παιδιά που πήγαιναν όλα μαζί στο καταφύγιο που έχουμε εδώ, δίπλα στο σπίτι μας. Είναι πολύ τρομακτικό. Η Ρωσία έχει δείξει πάλι ότι είναι χώρα – τρομοκράτης (…) Ευτυχώς ως προς την τροφοδοσία, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα όπως ήταν τις πρώτες μέρες του πολέμου. Έχουν πλέον συνηθίσει οι άνθρωποι να λειτουργούν υπό καταστάσεις πίεσης».
«Η μαμά μου είναι Ελληνίδα. Ο μπαμπάς είναι Ουκρανός. Έχω γεννηθεί στην Ουκρανία, αλλά τη μισή ζωή έζησα στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Οι γονείς μου βρίσκονται στη Λάρισα. H γυναίκα μου είναι από την Ουκρανία και μαζί, στις πρώτες μέρες του πολέμου αποφασίσαμε ότι οι δεξιότητες μας είναι αυτές που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εδώ. Εργαζόμαστε στον μη κυβερνητικό τομέα, οπότε βοηθούσαμε πάρα πολύ με ανθρωπιστική βοήθεια, οργανώνοντας ανθρώπους και παρέχοντας βοήθεια. Συνεχίζουμε και το κάνουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Πλέον δουλεύουμε και για να φτιάξουμε τα σχέδιά της, όπως λέμε μεταπολεμικής αναγέννησης της χώρας» είπε ακόμη ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε:
«Πολλοί δήμοι οι οποίοι ήταν χτυπημένοι και πλέον έχουν απελευθερωθεί, πλέον αναγκάζονται και αποκαθιστούν εγκαταστάσεις, αποκαθιστούν δρόμους, σπίτια, για να μπορούν να επιστρέψουν άνθρωποι – να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία».