Tο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, Greek Film Festival in Berlin, ανοίγει τις αιτήσεις συμμετοχής για την επόμενη, 8η του διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Babylon της πρωτεύουσας της Γερμανίας από τις 29 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου 2023. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές για όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, το περιθώριο υποβολής θα κλείσει στις 10 Δεκεμβρίου 2022, και η παραγωγή των ταινιών που μπορούν να κατατεθούν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μετά την 1 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το φεστιβάλ δεκτές θα γίνουν ελληνικές παραγωγές, συμπαραγωγές ή διεθνείς ταινίες που έχουν στο επίκεντρο ελληνικό θέμα ή έχουν Έλληνες συντελεστές.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης

Τέσσερα είναι τα προγράμματα στη νέα έκδοση του φεστιβάλ:

1. Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Emerging Greeks Competition με πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους

2.  Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ

3. Πρόγραμμα Special Screenings

4. Short Films με επιλογές του νέου Προγραμματιστή Ταινιών Mικρού Mήκους Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη. Εκτεταμένες συζητήσεις Q&A, δρώμενα, ειδικές εκδηλώσεις και μουσικές εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, θα ανακοινωθούν αργότερα.

To βραβείο που θα απονεμηθεί για το διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι το Emerging Greeks Award 2023 για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 1000 ευρώ, προσφορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

“Ογδοο βήμα για το ελληνικό φεστιβάλ του Βερολίνου και φέτος έχουμε την ανάγκη να γελάσουμε, να σαρκάσουμε και να αυτοσαρκαστούμε, να κατευθυνθούμε προς την κωμωδία, την σάτιρα και το dramedy» δηλώνει η διευθύντρια του φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου.

Επίσης το φεστιβάλ πρόκειται να διοργανώσει ένα Spotlight με τρεις ταινίες στον Βαγγέλη Μουρίκη, χαρακτηριστικής  περίπτωσης ηθοποιού, σεναριογράφου και παραγωγού του ανεξάρτητου ελληνικού σινεμά στον οποίο εργάζεται επί δεκαετίες. Ανάμεσα στις ταινίες του οι «Η ψυχή στο στόμα» (2006) του Γιάννη Οικονομίδη, «Ψυχή Βαθιά» (2010) του Παντελή Βούλγαρη, «Αttenberg» (2010) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και «Digger» (2020) του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

Τον Κανονισμό και την Αίτηση Συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο home page της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ thegreekfilmfestivalinberlin.com