Έκτακτη ενημέρωση για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης, με αποτέλεσμα το Κέντρο Επιχειρήσεων να λάβει 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα, ενώ τόνισε ότι η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή, σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα», δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Και προσέθεσε ότι πυροσβέστες ανέσυραν έναν άνδρα 50 ετών χωρίς αισθήσεις από ιδιωτικό αυτοκίνητο στην ακτή της Αγίας Πελαγίας, ενώ σώες απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς.

«Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας, μεταξύ τους και δύο παιδιά», όπως είπε.

Μόνο μία γυναίκα αγνοείται, προς το παρόν

Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, κυρίως στις περιοχές Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων και για τον εντοπισμό μιας αγνοούμενης στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας. Δεν έχουν αναφερθεί άλλοι αγνοούμενοι μέχρι αυτή τη στιγμή, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες, για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και στην Κρήτη, προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε από χθες, Παρασκευή, με τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους των περιοχών αυτών, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Σε επιφυλακή σε Κρήτη, Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο και Καστελόριζο

Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, μετά από σχετική διαβούλευση με την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα φαράγγια στο νησί έκλεισαν προληπτικά από χθες, Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων.

Αυτή τη στιγμή, ενημέρωσε ο κ. Αρτοποιός, το φαινόμενο φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και ήδη εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται όλες οι δυνάμεις σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

«Εξαφανίστηκε» η Αγία Πελαγία

Ένα μέρος που μέχρι πριν λίγο έσφυζε από ζωή και από τουρισμό, μετράει τις ανυπολόγιστες καταστροφές του. Ο λόγος για την Αγία Πελαγία, με το πέρασμα της κακοκαιρίας και της σφοδρής βροχόπτωσης να είναι καταστροφικό.

Δρόμοι μέσα στις λάσπες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητο, επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ακόμα και η θάλασσα βγήκε στο δρόμο και κάλυψε την παραλία, με τις εικόνες αν μη τι άλλο να σοκάρουν.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, ενώ ήδη πενθούμε τον χαμό ενός ανθρώπου από την κακοκαιρία. Παράλληλα, οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται, ενώ και την Κυριακή αναμένεται να είναι μία δύσκολη μέρα βάσει της πρόγνωσης του καιρού.        

Μήνυμα του 112 στο Λασίθι

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Ενεργοποίηση 112. Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην Π.Ε. Λασιθίου . Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Ακολουθείτε οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

«Εκτός ελέγχου»

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην περιοχή. Αυτή την στιγμή έχουν πέσει πάνω από 350χιλιοστά νερό μέσα σε τρεις ώρες. Παντού είναι τα προβλήματα. Στα τοπικά διαμερίσματα και στο τοπικό δίκτυο και στους χώρους πάρκινγκ, όπου υπάρχουν αυτοκίνητα. Παντού.» επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  Σημειώνεται πως από την κακοκαιρία στο Ηράκλειο της Κρήτης ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του και δύο ακόμη αγνοούνται.