Ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση που έγινε σε έδαφος του ΝΑΤΟ, μετά την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας και μετά την απίθανη δήλωση του Ερντογάν «Μητσοτάκης γιοκ». Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ κλείστηκαν σε ένα γραφείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συζητούσαν επί 40 λεπτά μόνοι τους, χωρίς την παρουσία συνεργατών ή διερμηνέων. Τι συζητούσαν; Μα γιατί άλλο; Για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με το που πάτησε το πόδι του στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο κ. Παναγιωτόπουλος τον ειδοποίησε ο Έλληνας πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ ότι ο Ακάρ θέλει να τον συναντήσει. Κάτι που βεβαίως δεν αρνήθηκε ο υπουργός Άμυνας. Αυτή τη φορά η συνάντηση δεν ήταν στα όρθια, ούτε ο κ. Ακάρ έστησε κάμερα για να αποθανατίσει τη στιγμή, αλλά έγινε με μεγάλη προσοχή, λόγω των όσων είχαν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες: «Πρέπει να εργαστούμε οι δυο μας ώστε να μειωθεί η ένταση», είπε ο Έλληνας υπουργός στον Τούρκο. «Αλλά», συνέχισε, «δεν πρέπει να υπάρχους απειλές ούτε προκλήσεις. Διότι εάν υπάρξουν οι απειλές τι νόημα είχε η συνεργασία, τι να κάνουμε τον διάλογο»; Και πρόσθεσε με νόημα: «Είμαστε οι δυο μας από τις δύο χώρες μας που πρέπει να συνεργαστούμε για την αποκατάσταση διαύλων διαλόγου».

Υπογραμμίστηκε βεβαίως η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας,

Μια έστω αμυδρή χαραμάδα διαλόγου

Με τον τρόπο αυτό άνοιξε μια χαραμάδα διαλόγου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού, όπως φάνηκε οι μόνοι που συνομιλούν είναι οι δύο υπουργοί Άμυνας και κανείς άλλος. Ούτε ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, ούτε ο Δένδιας με τον Τσαβούσογλου. Η Αθήνα πάντοτε επεδίωκε οι πόρτες του διαλόγου να παραμένουν ανοικτές. Και όπως φαίνεται μένουν, με τον κ. Ακάρ που έως το πρόσφατο παρελθόν έκανε τις πιο σκληρές δηλώσεις κατά της χώρας, πιο σκληρές ακόμα και από αυτές του Προέδρου Ερντογάν, με εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις απειλές προς τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι.

***

Ήταν δύσκολη ημέρα στο Αιγαίο με παραβιάσεις και dogfights

Βεβαίως με μια συνάντηση, έστω και 40 λεπτών σε μια αίθουσα του ΝΑΤΟ η νοοτροπία των Τούρκων σε προκλήσεις έναντι της χώρας μας δεν αλλάζει. Την ώρα που οι Παναγιωτόπουλος και Ακάρ συζητούσαν, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, που πολιτικός προϊστάμενός του είναι ο Ακάρ, έστελνε σμήνη αεροσκαφών (F-16, NC-235 ATR- 71 και τα μη επανδρωμένα UAV) να προκαλέσουν και πάλι στο Αιγαίο, σημειώνοντας 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Και το πιο επικίνδυνο, 8 τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος και έγιναν 6 εικονικές αερομαχίες. Ήταν μια δύσκολη μέρα χθες για τους πιλότους μας στο Αιγαίο, αλλά τα κατάφεραν και αναχαίτισαν όλους τους εναέριους εισβολείς.

***
Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το Κυπριακό

Είχε καθυστερήσει πάνω από μισή ώρα για να έρθει στο ραντεβού του με τους δημοσιογράφους, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κύπρου Ανδρέας Μαυρογιάννης, πλην όμως ήταν πλήρως δικαιολογημένος. Είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και επειδή ο κ. Μαυρογιάννης είχε διατελέσει διαπραγματευτής της κυπριακής κυβέρνησης στις ενδοκυπριακές συνομιλίες και γνώριζε όσο κανείς άλλος όλες τις πτυχές του Κυπριακού ο Πρωθυπουργός τον κράτησε περισσότερα για να συζητήσουν την πορεία του Κυπριακού. Ο κ. Μαυρογιάννης δικαιολογήθηκε για την καθυστέρηση, αλλά με το «καλημέρα» έβγαλε την είδηση. Πώς του φάνηκε ο Πρωθυπουργός με όσα μεσολάβησαν, στην Πράγμα, στο Συμβούλιο Κορυφής, στην απάντηση που έδωσε στον Ερντογάν και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο;

***
Ο Μητσοτάκης ελέγχει την κατάσταση

Ο κ. Μαυρογιάννης προσπάθησε να δώσει μια πραγματική εικόνα του Πρωθυπουργού. Είπε ότι η αίσθησή του, μετά την συνάντηση και τη συζήτηση που είχε μαζί του, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ελέγχει πλέον την κατάσταση και αυτό οφείλεται κυρίως στις συμμαχίες που έχει η χώρα μας, αλλά και στην αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας. Η αίσθησή του ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχει την όλη κατάσταση, ( μέχρις ενός σημείου, όπως σχολίασε) είναι απόρροια, όπως είπε, της ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας και της σωστής διαχείρισης που γίνεται στα ελληνοτουρκικά.

***
Επέκταση της νεκρής ζώνης στα Βαρώσια

Είναι ένας διαφορετικός υποψήφιος από τους υπόλοιπους υποψήφιους για το Προεδρικό αξίωμα της Κύπρου. Ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι ένας κλασσικός πολιτικός με τη στενή έννοια του όρου, είναι ένας πρώην διαπραγματευτής, πρώην εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα ΟΗΕ, με σημαντικές γνωριμίες (όπως για παράδειγμα τον κ. Λαβρώφ), με μεγάλη μόρφωση και με σωστά ελληνικά. Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζεται από το (πανίσχυρο κομμουνιστικό ΑΚΕΛ) κατέρχεται στις εκλογές ως ανεξάρτητος, με πολλές ελπίδες να εισέλθει στον δεύτερο γύρο, που εάν εισέλθει σε αυτόν, οι πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος της Κύπρου πολλαπλασιάζονται. Στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτος (πρώτος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης και δεύτερος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου), αλλά εάν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, «σίγουρα δεν πρόκειται να ψηφίσει Χριστοδουλίδη» όπως λέει. Σύνθημά του στον προεκλογικό αγώνα η αξιοπιστία που χάθηκε από τους Κύπριους πολιτικούς και πρότασή του να επεκταθεί η νεκρή ζώνη και στην περίκλειστη συνοικία της Αμμοχώστου. Όπως συχνά λέει, πρέπει να επαναφέρουμε την κατάσταση στο σημείο όπου διακόπηκαν οι συνομιλίες γιατί δύο πιθανότητες απομένουν ή λύση ή διχοτόμηση.

***

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου χωρίς τη ρωσική φρεγάτα

Υπάρχει μια αλλαγή εφέτος στις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Και η αλλαγή οφείλεται ακριβώς στον πόλεμο της Ουκρανίας ή για να ακριβολογήσω στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. Εφέτος λοιπόν στις εορταστικές εκδηλώσεις δεν πρόκειται να έρθει ρωσική φρεγάτα, ούτε κανείς γνωρίζει εάν θα έρθει ή όχι ο Ρώσος πρεσβευτής ή στείλει κανέναν άλλον. Αντιθέτως θα παραστούν οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας, αλλά και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης. Όλα αυτά θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου. Στις 21 Οκτωβρίου όμως το θα γίνει;

***
Διεθνές Κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα

Μαθαίνω λοιπόν ότι στις 21 Οκτωβρίου θα μπει (σε πανηγυρική εκδήλωση) ο θεμέλιος λίθος των κατασκευών του νέου κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Ένα έργο το οποίο θα προσφέρει με σύγχρονα αεροσκάφη την εκπαίδευση των πιλότων μας. Και στις δύο εκδηλώσεις (Ναβαρίνο και Καλαμάτα) θα παραστεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Το έργο αυτό προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Pasok App

Το νέο mobile app του ΠΑΣΟΚ (Pasok App), παρέχει μια σειρά από δυνατότητες με στόχο την άμεση ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες του Κινήματος, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Έτσι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έγινε την 3η του Σεπτέμβρη, το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα -και από τα πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- με εφαρμογή στο κινητό. Πρωτοπορεί με δράσεις που έχουν στόχο την άμεση διασύνδεση με την κοινωνία και την έκφραση των αναγκών των πολιτών. Η εφαρμογή, που ήταν αρχικά διαθέσιμη σε android, είναι πλέον ενεργή και για κινητά με λειτουργικό apple ios. Το νέο mobile app του ΠΑΣΟΚ (Pasok App), παρέχει μια σειρά από δυνατότητες με στόχο την άμεση ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες του Κινήματος, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

***

Όταν η Όλγα τράβηξε το αυτί της Άννας

Το αυτί της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά τράβηξε η Όλγα Γεροβασίλη και την υποχρέωσε να ανακαλέσει τη χυδαία επίθεση κατά του Μάξιμου Χαρακόπουλου όταν εκτός μικροφώνουν στη Βουλή αποκάλεσε τη ΝΔ «κόμμα των παιδεραστών». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την άρση ασυλίας του Νίκου Παππά η Άννα Βαγενά απευθύνθηκε στον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο λέγοντας: «Πώς αισθάνεσαι που είσαι στο κόμμα των παιδεραστών;”. Ο κ. Χαρακόπουλος αντέδρασε λέγοντας: «Μα τι είναι αυτά που λες. Ντροπή» και ζήτησε από την γραμματέα της ΚΟ της ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη να παρέμβει και να ανακαλέσει στην τάξη την βουλευτή του κόμματός της. Κατόπιν της παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, η Άννα Βαγενά τηλεφώνησε στο Μάξιμο Χαρακόπουλο και του ζήτησε συγγνώμη την οποία ο ίδιος έκανε δεκτή.

***
Το γνωρίζουν οι γονείς σου;

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά. Ο ανεξάρτητος βουλευτής (και Πρόεδρος του νέου κόμματος ΠΑΤΡΙ. Δ.Α) Κωνσταντίνος Μπογδάνος συναντάται με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ο κ. Μπογδάνος αμέσως άρχισε να εγκωμιάζει τον Πρόεδρο, λέγοντάς του, ότι το εκτιμά πολύ, ότι είναι ο πιο μορφωμένος και πολιτιστικά καταρτησμένος Πρόεδρος και πολλά άλλα. Ο κ. Τασούλας τον άκουγε σιωπηλός,. Σε κάποια στιγμή όμως τον ρώτησε: «Όλα αυτά τα ξέρουν οι γονείς σου;» Ο κ. Μπογδάνος απάντησε καταφατική και είπε πάλι στον Πρόεδρο ότι θα πρέπει να ξέρει ότι τον εκτιμά πολύ. Η επόμενη ερώτηση προς τον κ. Μπογδάνο που έμεινε αναπάντητη ήταν εάν γνωρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής ότι ο Μπογδάνος τον εκτιμά πολύ.